ΓΔ: 2664.53 0.08% Τζίρος: 513.08 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:36:38
Βελγικό Κοινοβούλιο Βρυξέλλες

Τα ομόλογα του Βελγίου χάνουν την λάμψη τους και προκαλούν προβληματισμό

Οι αποδόσεις των βελγικών ομολόγων ανεβαίνουν, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για το δημόσιο χρέος και την επιδείνωση των δημοσιονομικών της χώρας.

Τα κρατικά ομόλογα του Βελγίου, που για χρόνια θεωρούνταν από τα ασφαλέστερα στην Ευρώπη, μπαίνουν πλέον στο στόχαστρο των επενδυτών, καθώς η επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών της χώρας αυξάνει τις ανησυχίες για νέο κύμα πιέσεων στην αγορά χρέους.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το Βέλγιο βρίσκεται υπό αυξημένη παρακολούθηση μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής του αξιολόγησης από τη Moody’s την προηγούμενη εβδομάδα. Η προσοχή στρέφεται τώρα στην S&P Global Ratings, η οποία αναμένεται να επανεξετάσει την αξιολόγηση της χώρας.

Η εικόνα αυτή αλλάζει την παραδοσιακή ιεραρχία στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων. Χώρες που κάποτε θεωρούνταν πιο επικίνδυνες, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, εμφανίζονται σήμερα πιο ελκυστικές για αρκετούς επενδυτές σε σχέση με το Βέλγιο, όπου μια νέα υποβάθμιση θα μπορούσε να ασκήσει ακόμα μεγαλύτερη πίεση στα βελγικά ομόλογα.

Οι αποδόσεις των 10ετών βελγικών ομολόγων έχουν πλέον ανέβει πάνω από εκείνες χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία. Το spread με τα γερμανικά ομόλογα αυξήθηκε στις 57 μονάδες βάσης.

Παράλληλα, βρίσκονται πολύ κοντά στις αποδόσεις της Γαλλίας, η οποία επίσης αντιμετωπίζει πιέσεις λόγω πολιτικής αστάθειας και δημοσιονομικών προβλημάτων.

Οι παράγοντες που προβληματίζουν 

Οι ανησυχίες για το Βέλγιο δεν είναι καινούργιες. Τα επιτόκια δανεισμού της χώρας αυξάνονται σταδιακά εδώ και χρόνια, ενώ η Fitch είχε ήδη προχωρήσει σε αντίστοιχη υποβάθμιση το 2025. 

Το δημόσιο χρέος της χώρας αναμένεται, σύμφωνα με το ΔΝΤ, να φτάσει στο 122% του ΑΕΠ μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, ποσοστό που θα είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη μετά την Ιταλία.

Οι πιέσεις στα δημόσια οικονομικά προέρχονται από το αυξημένο κόστος δανεισμού, τη γήρανση του πληθυσμού και τις μεγαλύτερες αμυντικές δαπάνες. 

Παράλληλα, η βελγική οικονομία θεωρείται ευάλωτη σε διαταραχές στην ενέργεια, λόγω της μεγάλης εξάρτησης της βιομηχανίας της από ενεργοβόρες δραστηριότητες.

Μέχρι στιγμής, η αντίδραση της αγοράς παραμένει σχετικά περιορισμένη. Ωστόσο, η ABN Amro εκτιμά ότι οι επενδυτές δεν έχουν ακόμη αποτιμήσει πλήρως τους κινδύνους για το Βέλγιο.

«Τα spreads δεν αντανακλούν ακόμη πλήρως τη δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση στο Βέλγιο», δήλωσε η Larissa de Barros Fritz, στρατηγικός αναλυτής σταθερού εισοδήματος στην ABN Amro. Όπως εκτιμά, η διαφορά απόδοσης των βελγικών ομολόγων έναντι των γερμανικών μπορεί να αυξηθεί στις 70 μονάδες βάσης μέσα στο έτος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Το «μπλε κύμα» στις ΗΠΑ αλλάζει τα δεδομένα για αγορές, φόρους και δασμούς

«Μπλε κύμα» στις ΗΠΑ αλλάζει τις προσδοκίες για δαπάνες, φόρους και δασμούς. Οι αγορές ανακάμπτουν, τα ομόλογα ενισχύονται και το δολάριο υποχωρεί μετά την ήττα των Ρεπουμπλικάνων.
Ηλεκτρονική απάτη προειδοποίηση
ΔΙΕΘΝΗ

Κυβερνοεπίθεση στα ψυγεία σούπερ μάρκετ στην Ευρώπη

Πρόβλημα στα πληροφοριακά συστήματα επηρέασε ψυγεία σε σουπερμάρκετ Βελγίου, Λουξεμβούργου, Ιρλανδίας και Σουηδίας, με υποψίες για κυβερνοεπιθέσεις, μετά το περιστατικό στη Γαλλία που προκάλεσε πυρκαγιές και καταστροφές τροφίμων.
Μπαρτ ντε Βέβερ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Κυβερνητική κρίση στο Βέλγιο: Παραίτηση πρωθυπουργού λόγω αδιεξόδου προϋπολογισμού

Το Βέλγιο αντιμετωπίζει νέα πολιτική κρίση μετά την αποτυχία επίτευξης συμφωνίας για τον προϋπολογισμό, με τον πρωθυπουργό Μπαρτ Ντε Βέβερ να υποβάλλει παραίτηση και τον βασιλιά να καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις.
Κάγια Κάλας Συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ θα ζητήσει στήριξη για Ουκρανία και ειδικό δικαστήριο, λέει η Κάλας

Η Κάγια Κάλας θα ζητήσει ενίσχυση της στήριξης στην Ουκρανία στη σύνοδο ΕΕ-Καναδά και στη G20. Τόνισε την ανάγκη λογοδοσίας της Ρωσίας μέσω ειδικού δικαστηρίου και επιτροπής αποζημιώσεων.