ΓΔ: 2506.79 0.24% Τζίρος: 286.75 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Ηλεκτρικό πατίνι πόλης
Φώτο: Shuterstock

Απαγόρευση ενοικιαζόμενων ηλεκτρικών πατινιών στις Βρυξέλλες από το 2027

Απαγορεύονται τα ενοικιαζόμενα ηλεκτρικά πατίνια στις Βρυξέλλες από το 2027 λόγω θεμάτων ασφάλειας, όπως ανακοίνωσε η περιφέρεια, ακολουθώντας το παράδειγμα Παρισιού, Μαδρίτης και Πράγας.

Η απαγόρευση των ηλεκτρικών πατινιών στις Βρυξέλλες θα τεθεί σε ισχύ το 2027, σύμφωνα με ανακοίνωση της περιφέρειας, η οποία επικαλείται αυξανόμενες ανησυχίες για την ασφάλεια των πολιτών.

«Πάρα πολλά ατυχήματα, πάρα πολλά προβλήματα… Οι Βρυξέλλες γυρίζουν σελίδα στα ενοικιαζόμενα ηλεκτρoκίνητα πατίνια», ανέφερε ο επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης Μπορίς Ντιγιέ σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η περιφέρεια σημειώνει ότι παρόμοιες αποφάσεις έχουν ληφθεί τα τελευταία χρόνια σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως το Παρίσι, η Μαδρίτη και η Πράγα.

Στην πρωτεύουσα του Βελγίου, οι άδειες λειτουργίας των εταιρειών Bolt και Dott θα λήξουν στο τέλος του 2026, όπως ανακοίνωσε η περιφερειακή κυβέρνηση. Παράλληλα, η υπηρεσία ενοικιαζόμενων ποδηλάτων θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά.

Αντιδράσεις εταιρειών και εργαζομένων

Οι εταιρείες Bolt και Dott εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην απόφαση για την απαγόρευση των κοινόχρηστων ηλεκτρικών πατινιών. Το συνδικάτο ACV-CSC χαρακτήρισε την απόφαση «βάρβαρη», επισημαίνοντας ότι «θέτει σε κίνδυνο 60 θέσεις εργασίας» στην Dott.

«Η πλειονότητα των εργαζομένων τους οποίους αφορά είναι χαμηλής ειδίκευσης, γεγονός που καθιστά την επανένταξή τους ιδιαίτερα δύσκολη», υπογράμμισε το συνδικάτο, ζητώντας μέτρα στήριξης.

Ανησυχία για την ασφάλεια και τη δημόσια τάξη

Η περιφερειακή κυβέρνηση αιτιολόγησε την απόφαση επικαλούμενη μια «ανησυχητική» αύξηση των ατυχημάτων. Το 2025, 666 άτομα τραυματίστηκαν στις Βρυξέλλες σε περιστατικά με ηλεκτρικά πατίνια, αριθμός αυξημένος κατά 26% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Επιπλέον, η κυβέρνηση επικρίνει τα πατίνια που σταθμεύονται ακατάλληλα και εμποδίζουν άλλους χρήστες του δρόμου, ενώ κάνει λόγο και για «χρήση ενοικιαζόμενων ηλεκτρικών πατινιών για εγκληματικούς σκοπούς», κυρίως από εμπόρους ναρκωτικών.

Το Παρίσι υπήρξε η πρώτη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που προχώρησε σε πλήρη απαγόρευση των ενοικιαζόμενων ηλεκτρικών πατινιών το 2023, ύστερα από ψηφοφορία του δημοτικού συμβουλίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Κώτσηρας βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απαγόρευση ηλεκτρικών πατινιών σε ανήλικους για οδική ασφάλεια

Ο αν. υπουργός Μεταφορών Γ. Κώτσηρας τόνισε τη σημασία του νέου πλαισίου για τα ηλεκτρικά πατίνια, που εντάχθηκε σε νομοσχέδιο, με στόχο την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας και κυρίως την προστασία ανηλίκων από τροχαία ατυχήματα.
Γιώργος Κώτσηρας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Κώτσηρας: Δέσμη μέτρων για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας

Ο Γιώργος Κώτσηρας ανακοίνωσε αυστηρότερους κανόνες για τα ηλεκτρικά πατίνια, ενίσχυση στις αστικές συγκοινωνίες και προώθηση της ηλεκτροκίνησης, τονίζοντας τη σημασία προστασίας των ανηλίκων στο νέο θεσμικό πλαίσιο που ψηφίζεται αύριο.
Πέτρα Ιορδανίας μνημείο
ΔΙΕΘΝΗ

Εκκένωση αεροδρομίου και λιμανιού στην Ιορδανία για «αξιόπιστη απειλή»

Το διεθνές αεροδρόμιο και το λιμάνι της Άκαμπα στην Ιορδανία εκκενώθηκαν λόγω αξιόπιστης απειλής. Η πρεσβεία των ΗΠΑ συνέστησε στους Αμερικανούς να αποφεύγουν την περιοχή και να τηρούν τις οδηγίες των αρχών.
Ηλιοβασίλεμα σε πόλη
ΔΙΕΘΝΗ

Βέλγιο: Πάνω από 1.700 υπερβάλλοντες θάνατοι λόγω καύσωνα τον Ιούνιο

Ο καύσωνας στο Βέλγιο στα τέλη Ιουνίου προκάλεσε 1.747 θανάτους, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη υπερβάλλουσα θνησιμότητα που έχει καταγραφεί σε κύμα καύσωνα στη χώρα από το 2000, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές.
Θερμόμετρο και ήλιος
ΔΙΕΘΝΗ

Καύσωνας: 3.700 επιπλέον θάνατοι σε Γαλλία, Βέλγιο και Ολλανδία

Σχεδόν 3.700 επιπλέον θάνατοι καταγράφηκαν σε Γαλλία, Ολλανδία και Βέλγιο λόγω του καύσωνα του Ιουνίου, που σύμφωνα με ειδικούς ήταν ο χειρότερος στην Ευρώπη και πιθανόν συνδέεται με την κλιματική αλλαγή.
Ηλιοβασίλεμα σε πόλη
ΔΙΕΘΝΗ

Οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες του καύσωνα στη Βρετανία

Υποχωρεί το κύμα καύσωνα στη Βρετανία, που έφερε ρεκόρ θερμοκρασιών, πιέσεις στο NHS, προβλήματα στις μεταφορές, κλειστά σχολεία και πλήγμα στην οικονομία. Επιστρέφουν οι βροχές, χωρίς να αναμένεται επανάληψη των ακραίων συνθηκών.