ΓΔ: 2501.13 1.02% Τζίρος: 217.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Σημαία Ηνωμένων Εθνών

ΟΗΕ: Καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις από πολυεθνική δύναμη στην Αϊτή

O ΟΗΕ επιβεβαιώνει τέσσερις καταγγελίες για σεξουαλική βία από μέλη πολυεθνικής δύναμης στην Αϊτή, με έρευνα σε εξέλιξη και αιτήματα για απόδοση ευθυνών.

Ο ΟΗΕ επιβεβαίωσε ότι έχει λάβει τέσσερις καταγγελίες για «εκμετάλλευση και σεξουαλικές επιθέσεις» που αποδίδονται σε μέλη της απερχόμενης πολυεθνικής δύναμης υπό την ηγεσία της Κένυας, η οποία είχε αναπτυχθεί στην Αϊτή. Την ανακοίνωση έκανε ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα, Στεφάν Ντουζαρίκ.

Η πολυεθνική δύναμη υποστήριξης ασφαλείας (ΠΑΥΑ), που αναπτύχθηκε το 2024 και πλέον αποσύρεται, δεν αποτελούσε αποστολή του ΟΗΕ. Ωστόσο, είχε λάβει εντολή από το Συμβούλιο Ασφαλείας να συνδράμει την αϊτινή αστυνομία, η οποία αδυνατούσε να αντιμετωπίσει τις συμμορίες που δρουν ανεξέλεγκτα στη χώρα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα διεξάγει «έρευνα» και έχει ήδη «κοινοποιήσει τα συμπεράσματα και τις συστάσεις της» στην ΠΑΥΑ και «στα κράτη που αφορούν». 

Ο Ντουζαρίκ τόνισε ότι «είναι σημαντικό κάθε καταγγελία να γίνεται αντικείμενο διεξοδικής έρευνας από την αποστέλλουσα χώρα και να υπάρξει απόδοση ευθυνών», χωρίς να αποκαλύψει τις εθνικότητες των εμπλεκομένων.

Η ΠΑΥΑ, η οποία αντικαθίσταται πλέον από τη Δύναμη Καταστολής Συμμοριών (ΔΚΣ), είχε φθάσει να περιλαμβάνει έως και χίλιους στρατιωτικούς και αστυνομικούς, κυρίως από την Κένυα.

Τα ευρήματα της έρευνας

Σε εσωτερικό έγγραφο που συνοψίζει τα ευρήματα της έρευνας, ο ΟΗΕ αναφέρει καταγγελίες για τον βιασμό ενός 12χρονου κοριτσιού και δύο 16χρονων εφήβων, καθώς και σεξουαλική βία εις βάρος μιας 18χρονης.

 Οι τέσσερις αυτές κατηγορίες κρίθηκαν «τεκμηριωμένες» και τα ευρήματα έχουν διαβιβαστεί στις αρμόδιες εθνικές αρχές και στη διοίκηση της ΠΑΥΑ.

Ανησυχίες και αντιδράσεις

Η ΜΚΟ Human Rights Watch επισήμανε πρόσφατα την υπόθεση, καλώντας τη νέα δύναμη κατά των συμμοριών, στην οποία η κυβέρνηση του Τσαντ έχει δεσμευθεί να συνεισφέρει 1.500 άνδρες, να δημιουργήσει «μηχανισμούς» πρόληψης ώστε να αποφευχθούν «νέες παραβιάσεις» αυτού του είδους.

Όπως σημείωσε η οργάνωση, «οι γυναίκες και τα κορίτσια στην Αϊτή ήδη αντιμετωπίζουν γενικευμένη σεξουαλική βία. Οι διεθνείς δυνάμεις που αποστέλλονται για την αποκατάσταση της ασφάλειας δεν θα πρέπει να χειροτερεύουν την κακοποίησή τους».

Ιστορικό παρόμοιων περιστατικών

Δεν είναι η πρώτη φορά που διεθνείς αποστολές στην Αϊτή βρίσκονται στο επίκεντρο τέτοιων καταγγελιών. Από το 2004 έως το 2017, η ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ MINUSTAH είχε αντιμετωπίσει σωρεία αναφορών για σεξουαλικές κακοποιήσεις και εκμετάλλευση γυναικών και παιδιών, κυρίως κοριτσιών, από κυανόκρανους.

Ωστόσο, ελάχιστοι από τους εμπλεκόμενους στρατιωτικούς και αστυνομικούς οδηγήθηκαν ενώπιον της δικαιοσύνης στις χώρες τους, γεγονός που ενίσχυσε τη δυσπιστία των Αϊτινών απέναντι στις διεθνείς επεμβάσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αντόνιο Γκουτέρες ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Γκουτέρες σε Χριστοδουλίδη: Σύμφωνη γνώμη για διευρυμένη συνάντηση

Στο πλαίσιο της διάσκεψης στο Μπακού, ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, και συζήτησαν ξανά σε συνέχεια αυτών που συζήτησαν την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουδαπέστη.
Σημαία της Συρίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΗΕ: Κρίσιμη η πολιτική μετάβαση και ανεπαρκής η βοήθεια στη Συρία

Ο Κλαούντιο Κορντόνε τόνισε στο Συμβούλιο Ασφαλείας πως η πολιτική μετάβαση στη Συρία είναι εύθραυστη. Υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης θεσμών, εκπροσώπησης γυναικών και λογοδοσίας για εγκλήματα, πέρα από το καθεστώς Άσαντ.
Σημαία Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

Αφγανιστάν: Προσαγωγές εργαζομένων ΜΚΟ λόγω «ανεπαρκούς» γενειάδας

Αφγανοί εργαζόμενοι σε ΜΚΟ, συνεργάτες του ΟΗΕ, προσήχθησαν στο δυτικό Αφγανιστάν επειδή είχαν ξυρίσει τα γένια τους, παραβιάζοντας τους κανόνες των Ταλιμπάν, σύμφωνα με πηγές ανθρωπιστικών οργανώσεων στο AFP.
ΟΗΕ σημαίες εξωτερικά
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Ανησυχίες για τα δικαιώματα στα ευρωπαϊκά κέντρα επιστροφής

Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου εξέφρασε βαθιά λύπη για τη νέα νομοθεσία της ΕΕ σχετικά με τις επιστροφές μεταναστών, τονίζοντας ότι οι ευρωπαϊκές χώρες δεν πρέπει να μεταθέτουν τις ευθύνες τους αλλού.