ΓΔ: 2471.78 -0.52% Τζίρος: 362.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Δορυφόρος της Θάλες
Ο δορυφόρος της Thales Alenia Space σε τροχιά γύρω από τη Γη, υπογραμμίζοντας την πρόοδο στην ευρωπαϊκή διαστημική τεχνολογία.

Γαλλία και Πολωνία συνεργάζονται για νέο στρατιωτικό δορυφόρο

Γαλλία και Πολωνία θα συνεργαστούν για την κατασκευή τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου για τον πολωνικό στρατό, ενισχύοντας τους αμυντικούς και οικονομικούς δεσμούς τους. Το κόστος της συμφωνίας δεν έχει ανακοινωθεί.

Η Γαλλία και η Πολωνία προχωρούν σε κοινό σχέδιο για την κατασκευή τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου, ο οποίος θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του πολωνικού στρατού, σύμφωνα με ανακοίνωση των εμπλεκόμενων εταιρειών. Η συνεργασία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της ενίσχυσης των οικονομικών και αμυντικών δεσμών μεταξύ Παρισιού και Βαρσοβίας.

Οι εταιρείες Thales Alenia Space, Airbus Defence and Space και η πολωνική RADMOR θα αναπτύξουν έναν δορυφόρο σε γεωστατική τροχιά, με στόχο την υποστήριξη των επικοινωνιών των πολωνικών ενόπλων δυνάμεων. Το ύψος της συμφωνίας, που παρουσιάστηκε στη συνάντηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με τον πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ στο Γκντανσκ, δεν έχει γνωστοποιηθεί.

Το έργο εντάσσεται στο εμβληματικό αμυντικό σχέδιο Readiness της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο στοχεύει στην προετοιμασία της Ευρώπης ώστε να μπορεί να υπερασπίζεται αυτόνομα τα συμφέροντά της έως το 2030, όπως ανέφεραν οι εταιρείες.

Αυτονομία της Ευρώπης στις δορυφορικές επικοινωνίες

Η Ευρώπη επιδιώκει να αναπτύξει εγχώριες δορυφορικές υπηρεσίες, μειώνοντας την εξάρτησή της από το δίκτυο Starlink, εν μέσω ανησυχιών για την προβλεψιμότητα του ιδιοκτήτη του, Ίλον Μασκ. Σε αντίθεση με τους δορυφόρους του Starlink, που βρίσκονται σε χαμηλή γήινη τροχιά, οι γεωστατικοί δορυφόροι καλύπτουν ευρύτερες περιοχές από σταθερό σημείο, αν και με μικρότερη ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων.

Εμβάθυνση αμυντικής συνεργασίας Γαλλίας - Πολωνίας

Κατά τη συνάντηση των Μακρόν και Τουσκ συζητήθηκαν επίσης ζητήματα πυρηνικής αποτροπής, ενεργειακής ασφάλειας και η πρωτοβουλία SAFE, ύψους 150 δισ. ευρώ, που αποσκοπεί στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας. Οι δύο χώρες, που έχουν ήδη υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με ρήτρα αμοιβαίας βοήθειας, δεσμεύτηκαν να εμβαθύνουν τους στρατιωτικούς και τεχνολογικούς δεσμούς τους.

Τον Μάρτιο, ο Εμανουέλ Μακρόν είχε δηλώσει ότι η Γαλλία, ως η μοναδική πυρηνική δύναμη της ΕΕ, θα επεκτείνει το πυρηνικό της οπλοστάσιο και θα ενισχύσει τα μέτρα αποτροπής σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους. «Είναι λογικό να προχωρήσουμε μαζί σε ότι αφορά την αντιπυραυλική άμυνα, τις δυνατότητες (πυραύλων) μεγάλου βεληνεκούς, τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και επίσης να εξετάσουμε όλα όσα μπορούμε να κάνουμε μαζί στον διαστημικό τομέα», ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εμμανουέλ Μακρόν και Ντόναλντ Τουσκ
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν - Τουσκ: Πυρηνική αποτροπή και άμυνα στο επίκεντρο στο Γκντανσκ

Ο Μακρόν και ο Τουσκ θα ενισχύσουν τη συνεργασία Γαλλίας-Πολωνίας σε άμυνα και πυρηνική αποτροπή για μια ισχυρότερη Ευρώπη, απέναντι στη Ρωσία και τις ΗΠΑ, σε συνέχεια της συνθήκης Νανσύ και με αναφορές στη συμβολική ιστορία.
Περιπλανώμενο πυρομαχικό drone
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Καταστροφή drones που παραβιάζουν τον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο

Ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε στην Κοπεγχάγη ότι τα drones που παραβιάζουν τον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο μπορούν να καταστρέφονται, ζητώντας αυστηρές δράσεις και στενό συντονισμό με το ΝΑΤΟ για αντιμετώπιση παραβάσεων και ρωσικών λαθρεξαγωγών.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Κανείς δεν στόχευσε σκόπιμα το ιρανικό σχολείο στη Γαλλία

Ο Τραμπ δήλωσε ότι η έρευνα για την επίθεση σε σχολείο θηλέων στο Ιράν συνεχίζεται και πως «κανείς» δεν φαίνεται να το έκανε σκόπιμα. Αρχικά είχε κατηγορήσει το Ιράν, αλλά τώρα περιμένει τα συμπεράσματα της έρευνας.
Ντόναλντ Τουσκ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τουσκ: Όλα δείχνουν πολιτική δολοφονία Ρώσου σκιτσογράφου στην Πολωνία

Ο Ρώσος σκιτσογράφος και επικριτής του Πούτιν, Ρόμπερτ Κουζοφκόφ, δολοφονήθηκε στην ανατολική Πολωνία. Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ έκανε λόγο για «πολιτική δολοφονία», καθώς ο 44χρονος πυροβολήθηκε εξ επαφής.
Σεμπαστιέν Λεκορνί πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Υποχρεωτικά τεστ ναρκωτικών για υπουργούς και αξιωματούχους

Υποχρεωτικοί και αιφνιδιαστικοί έλεγχοι για χρήση ναρκωτικών επιβάλλονται εφεξής σε υπουργούς, κρατικούς αξιωματούχους και στελέχη στη Γαλλία, κατόπιν εγκυκλίου του πρωθυπουργού, με έμφαση στη διαφάνεια και προστασία προσωπικών δεδομένων.
Αυτοκίνητο αστυνομίας Πολωνίας
ΔΙΕΘΝΗ

Δολοφονήθηκε στη Πολωνία Ρώσος σκιτσογράφος επικριτής του Πούτιν

Ρώσος σκιτσογράφος και επικριτής του Πούτιν, ο Σεμιόν Σκρεπέτσκι, δολοφονήθηκε με πυροβολισμό στην Πολωνία. Συνελήφθησαν δύο Λευκορώσοι, ενώ η πολωνική εισαγγελία διεξάγει σχετική έρευνα.