ΓΔ: 2492.71 1.49% Τζίρος: 263.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Μνημείο Αζαντί Ιράν

Ο ναυτικός αποκλεισμός των ΗΠΑ παραβιάζει την εκεχειρία, λέει η Τεχεράνη

Το Ιράν κατηγορεί τον αμερικανικό ναυτικό αποκλεισμό ως «παράνομη και εγκληματική ενέργεια» και παραβίαση της εκεχειρίας.

Το Ιράν κατηγόρησε εκ νέου τις Ηνωμένες Πολιτείες για παραβίαση της εκεχειρίας, χαρακτηρίζοντας τον αμερικανικό ναυτικό αποκλεισμό «όχι μονάχα μια παραβίαση της εκεχειρίας», αλλά και «μια παράνομη και εγκληματική ενέργεια». Η τοποθέτηση της Τεχεράνης έρχεται την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος επιρρίπτει ευθύνες στο Ιράν για ένταση στα Στενά του Ορμούζ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Εσμαΐλ Μπαγαΐ, ανέφερε στο Χ ότι «το να επιβάλει εσκεμμένα μια συλλογική τιμωρία στον ιρανικό λαό, ισοδυναμεί με ένα έγκλημα πολέμου και ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας». Η δήλωση αυτή εντείνει τη ρητορική αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι παραβίασε την εκεχειρία ανάμεσα στις δύο χώρες, υποστηρίζοντας πως ιρανικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε πλοία στα Στενά του Ορμούζ. Οι δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ αναμένεται να αυξήσουν περαιτέρω την ένταση στην περιοχή, με τις αγορές ενέργειας να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τεχεράνη πανοραμική εικόνα
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Πωλήσεις πετρελαίου ύψους 18 δισ. δολαρίων από την αρχή του πολέμου

Το υπουργείο Πετρελαίου του Ιράν ανακοίνωσε ότι από τον Φεβρουάριο ως τον Ιούλιο, κατά τη διάρκεια του πολέμου με τις ΗΠΑ, οι πωλήσεις πετρελαίου έφτασαν τα 18 δισ. δολάρια, υπερβαίνοντας το 60% των προβλεπόμενων εσόδων του έτους.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Δύο εβδομάδες χωρίς αμερικανικές επιθέσεις κατά Ιράν

Για πρώτη φορά έπειτα από δύο εβδομάδες, οι ΗΠΑ δεν έκαναν αεροπορικές επιδρομές στο Ιράν, αν και οι Χούθι επιτέθηκαν σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας στη Ερυθρά Θάλασσα. Η Ουάσιγκτον δεν εξήγησε το λόγο.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Συνομιλούμε με το Ιράν, αλλά δεν είναι έτοιμο για συμφωνία, λέει ο Τραμπ

Ο Τραμπ δήλωσε πως ΗΠΑ και Ιράν συνομιλούν για λήξη του πολέμου, αλλά η Τεχεράνη δεν είναι έτοιμη για συμφωνία. Για τη συμφωνία πυρηνικής συνεργασίας με Σαουδική Αραβία, είπε πως θα γίνει μόνο αν εξομαλύνουν σχέσεις με το Ισραήλ.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Η Τεχεράνη απειλεί τις ΗΠΑ, ενώ το Πακιστάν προσπαθεί να μεσολαβήσει

Η ιρανική στρατιωτική ηγεσία απείλησε με αντίποινα κατά Αμερικανών στρατιωτών για κάθε Ιρανό που σκοτώνεται. Ο ΥΠΕΞ Αραγτσί τόνισε πως η κατάπαυση του πυρός εξαρτάται από αιτήματα για τα Στενά του Ορμούζ. Συνεχίζονται διπλωματικές επαφές.
Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Πιστεύω Ρωσία και Κίνα όταν δηλώνουν ότι δεν εξοπλίζουν το Ιράν

Ο Τραμπ προειδοποίησε Ρωσία και Κίνα να μην πουλήσουν όπλα στο Ιράν, δηλώνοντας πως πιστεύει ότι ο Πούτιν και ο Σι δεν εμπλέκονται σε τέτοιες συναλλαγές, τονίζοντας όμως ότι θα είναι «πολύ κακό γι’ αυτούς» αν το κάνουν.