ΓΔ: 2280.09 -1.11% Τζίρος: 305.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθύνεται στο κοινό με σημαίες της Ουκρανίας και Τουρκίας στο φόντο.

Ζελένσκι: Καταδικάζει την αναστολή κυρώσεων των ΗΠΑ σε ρωσικό πετρέλαιο

Ο Ζελένσκι καταδίκασε την εκ νέου παράταση της αναστολής αμερικανικών κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο, τονίζοντας ότι κάθε δολάριο που δίνεται στη Ρωσία τροφοδοτεί τον πόλεμο. Οι ΗΠΑ επέτρεψαν πωλήσεις ρωσικού πετρελαίου έως 16 Μαΐου.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι καταδίκασε την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να παρατείνουν την αναστολή των κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο, υπογραμμίζοντας ότι «κάθε δολάριο που καταβάλεται για ρωσικό πετρέλαιο είναι χρήματα για τον πόλεμο της Μόσχας» στην Ουκρανία.

Την Παρασκευή, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει για έναν ακόμη μήνα την πώληση ρωσικού πετρελαίου που βρίσκεται αποθηκευμένο σε δεξαμενόπλοια. Η «γενική άδεια» που εκδόθηκε επιτρέπει έως τις 16 Μαΐου την πώληση αργού πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων από τη Ρωσία, τα οποία είχαν φορτωθεί σε πλοία πριν από τη 17η Απριλίου.

Ήδη από τον Μάρτιο, η Ουάσινγκτον είχε προχωρήσει σε προσωρινές «άδειες» για τη διάθεση ρωσικού πετρελαίου που βρισκόταν στη θάλασσα, με στόχο να περιοριστεί η άνοδος των διεθνών τιμών εν μέσω της έντασης στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, η ελάφρυνση των κυρώσεων επιτρέπει στο ρωσικό πετρέλαιο που φορτώθηκε σε δεξαμενόπλοια να πωληθεί χωρίς συνέπειες, γεγονός που μεταφράζεται σε οικονομικό όφελος περίπου 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη Μόσχα. «Ένας οικονομικός πόρος που μετατρέπεται άμεσα σε νέες επιθέσεις κατά της Ουκρανίας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όπως ανέφερε, «μόνο αυτή την εβδομάδα, η Ρωσία έχει εξαπολύσει περισσότερες από 2.360 επιθέσεις με drones, με περισσότερες από 1.320 κατευθυνόμενες βόμβες και σχεδόν 60 πυραύλους», επισημαίνοντας τη συνεχιζόμενη ένταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ ανακοίνωσε τριήμερη εκεχειρία στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τριήμερη κατάπαυση πυρός στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας 9-11 Μαΐου, με αναστολή εχθροπραξιών και ανταλλαγή 1.000 αιχμαλώτων ανά χώρα. Ο ίδιος τόνισε πως οι ειρηνευτικές συνομιλίες συνεχίζονται.
Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Τηλεφωνική επικοινωνία Ρούμπιο-Λαβρόφ για διπλωματικά θέματα

Οι ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Ρωσίας μίλησαν τηλεφωνικά για τις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας, τους πολέμους στην Ουκρανία και στο Ιράν. Νέοι βομβαρδισμοί προκάλεσαν δεκάδες θύματα στην Ουκρανία και την Κριμαία, ενώ αναμένεται κατάπαυση πυρός λόγω επετείου.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Κίεβο προς ΗΠΑ: Εξηγήσεις για ρωσική πρόταση εκεχειρίας στις 9 Μαΐου

Η Ουκρανία θα ζητήσει διευκρινίσεις από την ομάδα Τραμπ σχετικά με τα στοιχεία της ρωσικής πρότασης για σύντομη κατάπαυση πυρός, καθώς η ακριβής ημερομηνία δεν έχει καθοριστεί, διευκρίνισε ο πρόεδρος Ζελένσκι.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Χρονικό όριο στην πρώτη γραμμή - Ζελένσκι ζητά διευκρινίσεις για κατάπαυση πυρός

Ο αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων όρισε ανώτατο όριο δύο μηνών για υπηρεσία στην πρώτη γραμμή, με σκοπό την ανακούφιση των στρατιωτών και τη διαχείριση έλλειψης προσωπικού στο μακροχρόνιο πόλεμο με τη Ρωσία.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: «Πολύ καλή» η συνομιλία μου με Πούτιν, δηλώνει για ΗΠΑ-Ρωσία

Ο Τραμπ δήλωσε ότι είχε μια "πολύ καλή" συνομιλία με τον Πούτιν, στην οποία συζήτησαν για τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας και ζήτησε εκεχειρία, ενώ το Κρεμλίνο ανέφερε ότι συζητήθηκαν και ζητήματα για Ιράν και Περσικό Κόλπο.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Τηλεφωνική συνομιλία Πούτιν-Τραμπ για Ιράν και Ουκρανία

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν οι πρόεδροι Ρωσίας και ΗΠΑ, Πούτιν και Τραμπ, συζητώντας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και τους τρόπους επίλυσης, ενώ ο Πούτιν πρότεινε προσωρινή κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία για την επέτειο της λήξης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.