ΓΔ: 2610.22 0.26% Τζίρος: 296.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Έδρα Ηνωμένων Εθνών
Φώτο: Shutterstock

ΟΗΕ: Ρεκόρ απωλειών Ροχίνγκια σε ναυάγια το 2025, σχεδόν 900 θύματα

Σχεδόν 900 Ροχίνγκια πρόσφυγες από τη Μιανμάρ πέθαναν ή αγνοούνται σε ναυάγια σε Ανταμάν και Κόλπο Βεγγάλης το 2025, καθιστώντας τη χρονιά την πιο φονική για τις μετακινήσεις στην περιοχή, σύμφωνα με την UNHCR.

Σχεδόν 900 πρόσφυγες Ροχίνγκια από τη Μιανμάρ έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται σε ναυάγια πλοιαρίων στη θάλασσα Ανταμάν και στον Κόλπο της Βεγγάλης το 2025, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

«Το 2025 σχεδόν 900 πρόσφυγες Ροχίνγκια δηλώθηκαν αγνοούμενοι ή έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα Ανταμάν και στον Κόλπο της Βεγγάλης, γεγονός που την καθιστά την πιο φονική χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ για τις θαλάσσιες μετακινήσεις στη νότια και τη νοτιοανατολική Ασία», ανέφερε ο Μπαμπάρ Μπαλόχ, εκπρόσωπος της UNHCR, σε συνέντευξη Τύπου από τη Γενεύη.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι «περισσότεροι από 6.500 πρόσφυγες Ροχίνγκια προσπάθησαν να κάνουν τον επικίνδυνο διάπλου το 2025 και ένας στους επτά πλέον αγνοείται ή έχασε τη ζωή του». Πρόκειται, όπως είπε, «για το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας που έχει καταγραφεί παγκοσμίως σε όλες τις θαλάσσιες οδούς που χρησιμοποιούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες».

Αύξηση των τραγικών περιστατικών

Την Τρίτη, η UNHCR είχε ανακοινώσει ότι περίπου 250 άνθρωποι, ανάμεσά τους και παιδιά, αγνοούνται μετά το ναυάγιο υπερφορτωμένου πλοίου που μετέφερε πρόσφυγες Ροχίνγκια και Μπανγκλαντεσιανούς στη θάλασσα Ανταμάν.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία των αρχών, περισσότεροι από 280 άνθρωποι, περιλαμβανομένων παιδιών, επέβαιναν στο πλοίο, το οποίο αναχώρησε από την Τεκνάφ, στο νότιο Μπανγκλαντές, με προορισμό τη Μαλαισία στις 4 Απριλίου.

Από την αρχή του έτους έως τις 13 Απριλίου, πάνω από 2.800 Ροχίνγκια έχουν επιχειρήσει να φτάσουν στη Μαλαισία, την Ταϊλάνδη και την Ινδονησία με πλοιάρια σε κακή κατάσταση και συχνά υπερπλήρη.

Απελπισία και ανάγκη διεθνούς δράσης

«Αυτή η λυπηρή και τραγική τάση συνεχίζεται, αυτή η αίσθηση απελπισίας μεταξύ των Ροχίνγκια», δήλωσε ο Μπαλόχ, καταγγέλλοντας την επιδείνωση της κατάστασης.

Περισσότερο από ένα εκατομμύριο μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια, που κατάγονται από τη Μιανμάρ, έχουν εγκαταλείψει τη χώρα λόγω διώξεων και έχουν εγκατασταθεί σε προσωρινούς καταυλισμούς στο Μπανγκλαντές, στην περιοχή Κοξ Μπαζάρ.

Χιλιάδες από αυτούς επιχειρούν κάθε χρόνο να διαφύγουν με την ελπίδα να φτάσουν σε ασφαλέστερες περιοχές, ωθούμενοι από τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στους καταυλισμούς. Τα τελευταία χρόνια, περισσότεροι από τους μισούς που προσπαθούν να φύγουν είναι γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με τη UNHCR.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα «να αντιμετωπίσει τις βαθιές αιτίες των εκτοπισμών, να αναπτύξει ασφαλείς και νόμιμες οδούς πρόσβασης και να ενισχύσει την περιφερειακή συνεργασία προκειμένου να σώζονται ζωές και να καταπολεμηθεί η παράνομη διακίνηση μεταναστών και η διακίνηση ανθρώπων».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αντόνιο Γκουτέρες ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Γκουτέρες σε Χριστοδουλίδη: Σύμφωνη γνώμη για διευρυμένη συνάντηση

Στο πλαίσιο της διάσκεψης στο Μπακού, ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, και συζήτησαν ξανά σε συνέχεια αυτών που συζήτησαν την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουδαπέστη.
Έκρηξη στην Υεμένη
ΔΙΕΘΝΗ

Υεμένη: Πάνω από 250.000 εκτοπισμένοι μετά την επανέναρξη των συγκρούσεων

Πάνω από 250.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν εσωτερικά στην Υεμένη από τον Αύγουστο λόγω της αναζωπύρωσης των συγκρούσεων μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και Χούθι, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Έδρα ΠΟΥ Γενεύη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναμονή ανακοινώσεων νέων υποψηφίων στον ΟΗΕ, δηλώνει ο Γουόλτς

Την ανάγκη για την επιλογή του καλύτερου υποψηφίου για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και επαναπροσδιορισμό των προτεραιοτήτων του Οργανισμού τόνισε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, δίνοντας έμφαση στην ειρήνη και ασφάλεια.
Σημαία Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

Γκρίνσπαν πρώτη στην έκτη ψηφοφορία για ΓΓ ΟΗΕ, ενστάσεις από μόνιμα μέλη

Η Ρεμπέκα Γκρίνσπαν διατηρεί το προβάδισμα στη διαδικασία επιλογής ΓΓ του ΟΗΕ, αλλά δύο αρνητικές ψήφοι από μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας δείχνουν πως η υποψηφιότητά της αντιμετωπίζει ακόμα δυσκολίες για την τελική έγκριση.
Μασούντ Πεζεσκιαν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Ο Ιρανός πρόεδρος μιλά για «οικοκτονία» από τον πόλεμο στη Μ. Ανατολή

Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν χαρακτήρισε τις αμερικανοϊσραηλινές επιθέσεις στη Μέση Ανατολή «οικοκτονία», ζητώντας διεθνή καταδίκη και λύσεις, ενόψει της συνόδου COP17 για τη βιοποικιλότητα στην Αρμενία.
Αντόνιο Γκουτέρες ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Η επιδότηση ορυκτών καυσίμων οδηγεί σε αυτοκτονία, λέει ο Γκουτέρες

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, τόνισε πως οι επιδοτήσεις στα ορυκτά καύσιμα ισοδυναμούν με επιδότηση αυτοκτονίας, καλώντας για μείωση τους προς όφελος της βιοποικιλότητας, λίγες μέρες πριν τη COP17 στην Αρμενία.