ΓΔ: 2613.49 1.22% Τζίρος: 290.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:18
Αντόνιο Κόστα πορτρέτο

Κόστα: Η Ρωσία τρομοκρατεί σκοπίμως αμάχους με νέα πλήγματα στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, καταδίκασε τα πρόσφατα ρωσικά πλήγματα στην Ουκρανία που προκάλεσαν τουλάχιστον 14 νεκρούς, καλώντας τη Μόσχα να σταματήσει να τρομοκρατεί τους αμάχους.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα καταδίκασε τα τελευταία φονικά ρωσικά πλήγματα στην Ουκρανία, καλώντας τη Μόσχα να σταματήσει να σκορπίζει σκοπίμως τον τρόμο στους αμάχους.

«Την περασμένη νύχτα η Ρωσία εξαπέλυσε νέα ειδεχθή επίθεση κατά αμάχων στην Ουκρανία», ανέφερε ο Αντόνιο Κόστα σε ανάρτησή του στο X. «Ο επιθετικός πόλεμος που διεξάγει η Ρωσία κατά της Ουκρανίας απέτυχε, και αυτός είναι ο λόγος που επιλέγει να τρομοκρατεί σκοπίμως τους αμάχους», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, τουλάχιστον 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας από ρωσικά πλήγματα. Επτά νεκροί καταγράφηκαν στην Οδησσό, τέσσερις στην πρωτεύουσα Κίεβο και τρεις στην περιοχή του Ντνιπροπετρόφσκ.

Παράλληλα, η πόλη Μικολάιφ στη νότια Ουκρανία και αρκετοί άλλοι οικισμοί στην ευρύτερη περιοχή έμειναν χωρίς ηλεκτροδότηση, μετά από επίθεση που εξαπέλυσε το πρωί η Ρωσία σε κρίσιμη ενεργειακή υποδομή, σύμφωνα με δηλώσεις τοπικών αξιωματούχων.

Επιπλέον, η πόλη Χερσώνα, στη γειτονική ομώνυμη περιφέρεια, έχει επίσης βυθιστεί στο σκοτάδι. Τοπικός αξιωματούχος ανέφερε ότι η αιτία του μπλακάουτ βρίσκεται υπό διερεύνηση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι σε γειτονικά κράτη: Επιτρέψτε τη διέλευση ουκρανικών σιτηρών

Ο Ζελένσκι ζήτησε από Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία και Ουγγαρία να επιτρέψουν τη διέλευση ουκρανικών σιτηρών λόγω αποκλεισμού στη Μαύρη Θάλασσα. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός συμφώνησε υπό όρους.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Σύνοδος ΕΕ: «Η στήριξή μας στην Ουκρανία πιο σημαντική από ποτέ»

Η φον ντερ Λάιεν τόνισε τη σημασία της οικονομικής και αμυντικής στήριξης της ΕΕ στην Ουκρανία, αναφέροντας την εκταμίευση δισεκατομμυρίων ευρώ και την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις. Ζήτησε και τη συμβολή άλλων εταίρων για τη λήξη του πολέμου.
Εμανουέλ Μακρόν συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Συζητήσεις για έξτρα χρηματοδότηση στην Ουκρανία, λέει ο Μακρόν

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε πως οι σύμμαχοι θα εξετάσουν το αίτημα της Ουκρανίας για επιπλέον 70 δισ. ευρώ, χωρίς να δεσμευτεί για το ποσό. Κατηγόρησε τη Λεπέν ότι η διακοπή στήριξης βάζει σε κίνδυνο την ασφάλεια Ευρώπης και Γαλλίας.
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς: Η Ευρώπη μπορεί να δράσει, αναγκαίες οι περικοπές του προϋπολογισμού

Ο καγκελάριος Μερτς δηλώνει πως η Ευρώπη μπορεί να δράσει εξωτερικά και οικονομικά, απαιτούνται όμως περαιτέρω βήματα. Τάσσεται υπέρ ενός πιο συγκρατημένου προϋπολογισμού και συνέχισης της στήριξης προς Ουκρανία.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Μας χρειάζονται άλλα 70 δισ. ευρώ από την ΕΕ

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από την ΕΕ επιπλέον 70 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της οικονομικής και στρατιωτικής στήριξης στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας το αίτημα ρεαλιστικό. Μερική κάλυψη για το 2027 παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση έως τώρα.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ζελένσκι ζητά άλλα 70 δισ. ευρώ από την ΕΕ για την άμυνα

Ο πρόεδρος Ζελένσκι ζήτησε 70 δισ. ευρώ οικονομική βοήθεια από την ΕΕ στη σύνοδο κορυφής, τονίζοντας πως τα έξοδα του πολέμου το 2025 θα φτάσουν τα 155 δισ. ευρώ και η στήριξη αυτή είναι ζωτικής σημασίας για την Ουκρανία.