ΓΔ: 2475.98 0.17% Τζίρος: 457.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Wall Street, Metoxes
Φωτό: Unsplash

Wall Street: Ρεκόρ κερδών για τις τράπεζες από τη μεταβλητότητα του πολέμου

Οι μεγάλες τράπεζες της Wall Street κατέγραψαν ισχυρά κέρδη στο πρώτο τρίμηνο, καθώς η μεταβλητότητα που προκάλεσε ο πόλεμος με το Ιράν ενίσχυσε σημαντικά τα έσοδα από trading.

Οι μεγάλες τράπεζες της Wall Street κατέγραψαν πολύ ισχυρά κέρδη στο πρώτο τρίμηνο του 2026, καθώς η έντονη μεταβλητότητα που προκάλεσε ο πόλεμος με το Ιράν έδωσε μεγάλη ώθηση στις δραστηριότητες trading. 

Η εικόνα αυτή αποτυπώθηκε κυρίως στα αποτελέσματα των JPMorgan Chase, Citigroup και Wells Fargo, με τα συνολικά τους κέρδη να ξεπερνούν τα 27,5 δισ. δολάρια στο τρίμηνο.

Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν, η JPMorgan εμφάνισε καθαρά κέρδη 16,5 δισ. δολαρίων, με τα έσοδα από trading να φτάνουν σε ιστορικό υψηλό 11,6 δισ. δολαρίων. 

Η τράπεζα ωφελήθηκε από τη μεγάλη κινητικότητα στις αγορές μετοχών, ομολόγων και εμπορευμάτων, καθώς οι πελάτες της αναζητούσαν τρόπους να καλύψουν τους κινδύνους και να προσαρμόσουν τα χαρτοφυλάκιά τους.

Η Citigroup κατέγραψε την καλύτερη τριμηνιαία επίδοσή της εδώ και μία δεκαετία. Τα έσοδά της έφτασαν τα 24,6 δισ. δολάρια, ενώ τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 42% και διαμορφώθηκαν στα 5,8 δισ. δολάρια. 

Ιδιαίτερα ισχυρή ήταν η συμβολή του trading, με τα σχετικά έσοδα να ανεβαίνουν στα 7,2 δισ. δολάρια, καθώς η αναταραχή στις αγορές ενίσχυσε τη δραστηριότητα σε μετοχές και σταθερό εισόδημα.

Η Wells Fargo, παρότι έχει μεγαλύτερη έκθεση στην παραδοσιακή τραπεζική, ανακοίνωσε επίσης αύξηση κερδών 7%, στα 5,3 δισ. δολάρια. 

Η τράπεζα εμφανίστηκε πιο προσεκτική για την επίδραση του πολέμου και των υψηλότερων τιμών ενέργειας στην κατανάλωση, επισημαίνοντας ότι οι πελάτες της δαπανούν αισθητά περισσότερα για καύσιμα σε σχέση με πριν από την έναρξη της σύγκρουσης.

Η μεταβλητότητα στήριξε το trading

Τραπεζικά στελέχη έδωσαν έμφαση στο ότι η συγκεκριμένη μορφή μεταβλητότητας ήταν ευνοϊκή για τις επενδυτικές τράπεζες, επειδή δημιούργησε συναλλακτική δραστηριότητα χωρίς να «παγώσει» τη ρευστότητα των αγορών. 

Ο οικονομικός διευθυντής της JPMorgan, Τζέρεμι Μπάρναμ, ανέφερε, σύμφωνα με τους Financial Times ότι «δεν έχουμε δει τη λεγόμενη κακή μεταβλητότητα», εξηγώντας ότι δεν υπήρξαν ακραία αποσπασματικές κινήσεις ή έλλειψη ρευστότητας που θα κρατούσαν τους πελάτες εκτός αγοράς.

Από την πλευρά της Citigroup, η διευθύνουσα σύμβουλος Τζέιν Φρέιζερ υπογράμμισε ότι η τράπεζα βρίσκεται πλέον στο τελικό στάδιο του πολυετούς μετασχηματισμού της. 

Όπως ανέφερε, «έχουμε εισέλθει στην τελική φάση των αποεπενδύσεων και το 90% των προγραμμάτων μετασχηματισμού βρίσκεται πλέον στον στόχο ή πολύ κοντά σε αυτόν», στέλνοντας μήνυμα ότι η Citi επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει τη βελτίωση των επιδόσεών της σε μια περίοδο αυξημένης αβεβαιότητας.

Ισχυρά κέρδη με φόντο αυξημένους κινδύνους

Παρά τα ισχυρά αποτελέσματα, οι διοικήσεις των τραπεζών κράτησαν επιφυλακτικό τόνο για τη συνέχεια. 

Ο Τζέιμι Ντάιμον της JPMorgan τόνισε στους Financial Times ότι η αμερικανική οικονομία παραμένει ανθεκτική, αλλά προειδοποίησε πως υπάρχουν «ένας ολοένα και πιο σύνθετος συνδυασμός κινδύνων», όπως οι γεωπολιτικές εντάσεις, η μεταβλητότητα στις τιμές της ενέργειας και οι αβεβαιότητες στο εμπόριο. 

Στο ίδιο πνεύμα, και άλλα στελέχη της Wall Street επισήμαναν ότι η παράταση της κρίσης θα μπορούσε να πιέσει την πραγματική οικονομία, ακόμη κι αν το trading συνεχίσει να αποδίδει βραχυπρόθεσμα.

Έτσι, το πρώτο τρίμηνο του 2026 επιβεβαίωσε ότι οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες μπορούν να μετατρέπουν τη γεωπολιτική αναταραχή σε αυξημένα έσοδα από συναλλαγές.

 Ωστόσο, η ίδια αυτή κρίση που ενίσχυσε τα κέρδη τους παραμένει πηγή κινδύνου για τους επόμενους μήνες, ειδικά αν οι πιέσεις στην ενέργεια και στην κατανάλωση αρχίσουν να επηρεάζουν πιο ουσιαστικά δανειολήπτες και επιχειρήσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρηματιστήριο Φρανκφούρτης αίθουσα
ΑΓΟΡΕΣ

Άνοδος στα χρηματιστήρια με φόντο τις νέες ελπίδες αποκλιμάκωσης της κρίσης

Υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου, άνοδος κοντά στο +1% για τις ευρωπαϊκές αγορές. Κέρδη και στη Wall Street. Στο επίκεντρο η πρόταση 15 σημείων που κατέθεσε η Ουάσιγκτον στην Τεχεράνη, με στόχο την αποκλιμάκωση της κρίσης.
Αμπάς Αραγτσί, Ιρανός διπλωμάτης
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Κατηγορίες κατά Ισραήλ για επιδίωξη διαρκούς πολέμου στον Λίβανο

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Αμπάς Αραγτσί, κατηγόρησε το Ισραήλ για προσπάθεια διαρκούς πολέμου, μετά τη δήλωση του Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ πως «όλος ο Λίβανος πρέπει να καεί». Ο Αραγτσί χαρακτήρισε τις δηλώσεις γενοκτονικές και απειλή για όλη την ανθρωπότητα.
Βομβαρδισμός στο νότιο Λίβανο
ΔΙΕΘΝΗ

Δεκαοκτώ νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο και κλιμάκωση εντάσεων

Δεκαοκτώ νεκροί και 33 τραυματίες είναι ο απολογισμός από νυχτερινά ισραηλινά πλήγματα στο νότιο Λίβανο, παρά τη συμφωνία για παύση εχθροπραξιών. Το Ισραήλ ανακοίνωσε και τον θάνατο τεσσάρων στρατιωτών του στην περιοχή.
Μοτζτάμπα Χαμενεΐ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Χαμενεΐ: Ενέκρινα τη συμφωνία-πλαίσιο με ΗΠΑ παρά τις επιφυλάξεις μου

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν ενέκρινε με επιφυλάξεις το πλαίσιο συμφωνίας της Ουάσιγκτον για το τέλος του πολέμου στη Μέση Ανατολή, ενώ οι ΗΠΑ ήραν τον αποκλεισμό ιρανικών λιμανιών. Αναβλήθηκαν όμως οι συνομιλίες ειρήνης στην Ελβετία.
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Λευκός Οίκος υπέβαλε στο Κογκρέσο την ενδιάμεση συμφωνία με Ιράν

Ο Λευκός Οίκος έστειλε στο Κογκρέσο τη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν για τον τερματισμό του πολέμου. Προβλέπει διαπραγματεύσεις εντός 60 ημερών, τερματισμό του ναυτικού αποκλεισμού σε 30 ημέρες και αποχώρηση αμερικανικών δυνάμεων μετά τη συμφωνία.