ΓΔ: 2230.45 -0.73% Τζίρος: 119.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:53:42
Βρετανική σημαία Λονδίνο
Η βρετανική σημαία με φόντο το βρετανικό κοινοβούλιο και το Big Ben στο Λονδίνο.

Βρετανία: Αμετάβλητο το νομικό καθεστώς των βρετανικών βάσεων Κύπρου

Αμετακίνητη είναι η στάση του Λονδίνου για το νομικό καθεστώς των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο, ξεκαθαρίζει ο υφυπουργός Άμυνας Άλ Καρνς, απορρίπτοντας κάθε συζήτηση περί παραχώρησης κυριαρχίας, παρά τις πρόσφατες εντάσεις

Το νομικό καθεστώς των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο «δεν τίθεται προς διαπραγμάτευση», δήλωσε ο υφυπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, αρμόδιος για τις Ένοπλες Δυνάμεις, Αλ Καρνς, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Daily Telegraph. Ο κ. Καρνς τόνισε ότι η νομική βάση των κυρίαρχων περιοχών στο Ακρωτήρι και τη Δεκέλεια παραμένει αμετάβλητη, απορρίπτοντας κάθε ενδεχόμενο παραχώρησης κυριαρχίας ενόψει πιθανών συνομιλιών με τη Λευκωσία. «Πρέπει να είμαστε απολύτως σαφείς σε αυτό: το νομικό καθεστώς των κυρίαρχων βάσεων είναι ακλόνητο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι δηλώσεις του κ. Καρνς έρχονται σε περίοδο αυξημένης έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τις επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που επηρέασαν και την Κύπρο. Το νησί, όπου σταθμεύουν βρετανικές και αμερικανικές δυνάμεις, βρίσκεται εκ νέου στο επίκεντρο των γεωπολιτικών εξελίξεων, εντείνοντας τις ανησυχίες για την περιφερειακή ασφάλεια, όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.

Η στάση της Λευκωσίας και η απάντηση του Λονδίνου

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης του καθεστώτος των βρετανικών βάσεων μετά το πέρας της κρίσης. Ωστόσο, ο Βρετανός υφυπουργός εμφανίζεται κατηγορηματικός, αποκλείοντας κάθε τέτοια προοπτική και επαναλαμβάνοντας τη σταθερότητα της βρετανικής θέσης.

Ενίσχυση συνεργασίας και άμυνας

Αντί για συζήτηση περί κυριαρχίας, ο κ. Καρνς εστίασε στην ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Κύπρου στον τομέα της άμυνας. Υπογράμμισε ότι, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, Κύπριοι, Βρετανοί και άλλοι σύμμαχοι εργάζονται από κοινού για την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου άμυνας του νησιού.

«Βλέπουμε μια πιο στενή συνεργασία για την προστασία των δυνατοτήτων που υπάρχουν εδώ. Παρά τις όποιες τριβές, η πραγματικότητα είναι ότι το νομικό καθεστώς αυτών των περιοχών δεν είναι διαπραγματεύσιμο», υπογράμμισε ο υφυπουργός.

Παράλληλα, σημείωσε ότι οι βρετανικές δυνάμεις έχουν ενισχύσει σημαντικά την αεράμυνα των βάσεων, αναπτύσσοντας ένα πολυεπίπεδο σύστημα αντιμετώπισης απειλών από πυραύλους και ντρόουν, με τη συμμετοχή του Στρατού, του Βασιλικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας. Η ενίσχυση αυτή, όπως πρόσθεσε, εντάσσεται στη στρατηγική προστασίας των εγκαταστάσεων και του προσωπικού.

Αυξανόμενες απειλές και διεθνείς συμμαχίες

Αναφερόμενος στις ευρύτερες προκλήσεις ασφάλειας, ο κ. Καρνς υπογράμμισε την ανάγκη για περαιτέρω επενδύσεις στην άμυνα έναντι βαλλιστικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, κάνοντας λόγο για αυξανόμενες και πολύπλοκες απειλές. Επικαλούμενος πηγές των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, ανέφερε ότι η Ρωσία φέρεται να βοηθά το Ιράν στο να στοχεύει αμερικανικές δυνάμεις και συμμάχους στη Μέση Ανατολή.

Κλείνοντας, ο Βρετανός υφυπουργός υπογράμμισε τη σημασία της διατλαντικής συνεργασίας, τονίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παραμείνουν στρατηγικός σύμμαχος της Βρετανίας, παρά τις κατά καιρούς διαφοροποιήσεις στις προσεγγίσεις. Η σταθερότητα των σχέσεων αυτών, όπως ανέφερε, αποτελεί θεμέλιο για την ασφάλεια και την ισορροπία στην περιοχή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επίσημη σχολική τελετή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκδήλωση στην Κύπρο για τη γενοκτονία Ποντίων με την Α. Μιχαηλίδου

Εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων έγινε στο Γυμνάσιο Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου Λακατάμειας με παρουσία της υπουργού Παιδείας, που τόνισε τη σημασία διατήρησης της ιστορικής μνήμης στα σχολεία της Κύπρου.
Σημαίες Κύπρου ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Cyprus Forum London: Στο επίκεντρο οι υβριδικές απειλές στη Βρετανία

Στο Cyprus Forum London, που πραγματοποιείται σήμερα στην Ύπατη Αρμοστεία της Κύπρου, συζητούνται υβριδικές απειλές, κυβερνοασφάλεια και στρατηγική ΕΕ-ΗΒ, με στόχο τον διάλογο για την Κύπρο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Ευρώπη.
Σημαία της Κύπρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παραλίμνι: Αποκαλυπτήρια μνημείου Γενοκτονίας Ποντίων στις 19 Μαΐου

Κεντρικό εθνικό μνημείο για τη Γενοκτονία των Ποντίων εγκαινιάζεται στο Παραλίμνι τον Μάιο του 2026, παρουσία του ΠτΔ Νίκου Χριστοδουλίδη. Η έναρξη του αποτελεί μέρος δράσεων για διεθνή αναγνώριση και διατήρηση της ιστορικής μνήμης.
Κυριάκος Μητσοτάκης και Τζόρτζια Μελόνι
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοινή δήλωση ηγετών Κύπρου, Ελλάδας, Ιταλίας, Μάλτας για τη μετανάστευση

Στο Europe Gulf Forum, οι ηγέτες Κύπρου, Ελλάδας, Ιταλίας και Μάλτας τόνισαν την ανάγκη αποφυγής μεταναστευτικής κρίσης όπως το 2015, συμφωνώντας στη συνέχιση συζητήσεων σε τέσσερις βασικούς άξονες εργασίας.
Νίκος Χριστοδουλίδης Κύπρος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χριστοδουλίδης: Τα εθνικά θέματα και η ασφάλεια δεν σηκώνουν πειραματισμούς

Ο πρόεδρος της Κύπρου, μιλώντας στο 16ο Συνέδριο της ΝΔ, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για τη στήριξη της Ελλάδας και τόνισε τη διαχρονικά θετική συμβολή της ΝΔ στην πρόοδο της χώρας και την εθνική ενότητα.
Νίκος Χριστοδουλίδης πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάδα και Κύπρος: Κοινή πορεία και στόχοι στη Βουλή μετά από 16 χρόνια

Ο πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, καλωσόρισε θερμά τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη, τονίζοντας τους αδελφικούς δεσμούς Ελλάδας-Κύπρου και τους κοινούς αγώνες που ενώνουν τα δύο έθνη.