ΓΔ: 2472.77 -1.13% Τζίρος: 483.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ιράν

Reuters: Ιρανική πηγή δηλώνει πως οι ΗΠΑ αποδέσμευσαν παγωμένα ιρανικά κεφάλαια

Υψηλόβαθμη ιρανική πηγή ανέφερε ότι οι ΗΠΑ συμφώνησαν να αποδεσμεύσουν ιρανικά παγωμένα κεφάλαια σε ξένες τράπεζες, κάτι που η Τεχεράνη βλέπει ως ένδειξη σοβαρότητας για συμφωνία στις συνομιλίες της Ισλαμαμπάντ.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμη ιρανική πηγή, οι ΗΠΑ συμφώνησαν στην αποδέσμευση παγωμένων περιουσιακών στοιχείων του Ιράν που βρίσκονται στο Κατάρ και σε άλλες ξένες τράπεζες. Η εξέλιξη αυτή εκλαμβάνεται από την Τεχεράνη ως ένδειξη «σοβαρότητας» εκ μέρους της Ουάσινγκτον για την επίτευξη συμφωνίας στις συνομιλίες που διεξάγονται στην Ισλαμαμπάντ.

Μέχρι στιγμής, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν προβεί σε δημόσιο σχόλιο σχετικά με την υπόθεση, αφήνοντας ανοιχτό το πεδίο για ερμηνείες ως προς τις προθέσεις τους.

Η ίδια πηγή, η οποία μίλησε ανώνυμα λόγω της ευαίσθητης φύσης του ζητήματος, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι το ξεπάγωμα των περιουσιακών στοιχείων «συνδέεται άμεσα με τη διασφάλιση της ασφαλούς πλεύσης μέσω των Στενών του Ορμούζ». Το θέμα αυτό αναμένεται να αποτελέσει κεντρικό σημείο στις επικείμενες συνομιλίες, με ιδιαίτερη σημασία για τη σταθερότητα στην περιοχή και τις διεθνείς ενεργειακές ροές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΑΕ: Ο Ρούμπιο διαβεβαιώνει πως το Ιράν δεν θα βάλει διόδια στο Ορμούζ

Ο Μάρκο Ρούμπιο ξεκαθάρισε ότι το Ιράν δεν μπορεί να χρεώνει διόδια στα Στενά του Ορμούζ, καθώς κάτι τέτοιο παραβαίνει το διεθνές δίκαιο. Επισκέφθηκε το Άμπου Ντάμπι, θέλοντας να διαβεβαιώσει συμμάχους των ΗΠΑ στον Κόλπο.
Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

ΙΜΟ: Εκκένωση 11.000 ναυτικών από τα Στενά Ορμούζ ξεκινά στο Ιράν

Ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός ξεκίνησε σχέδιο απομάκρυνσης για πάνω από 11.000 ναυτικούς που είναι αποκλεισμένοι στον Κόλπο λόγω κλεισίματος των Στενών του Ορμούζ, σε συνεργασία με Ιράν, Ομάν, ΗΠΑ και άλλες χώρες.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράν συγκροτεί τέσσερις ομάδες εργασίας για τις συνομιλίες με ΗΠΑ

Ολοκληρώθηκαν οι τεχνικές συνομιλίες Ιράν-ΗΠΑ στην Ελβετία, με τη δημιουργία τεσσάρων ομάδων εργασίας για την άρση κυρώσεων, το πυρηνικό πρόγραμμα, την οικονομική ανάπτυξη και την επιτήρηση εφαρμογής των συμφωνιών.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν-ΗΠΑ: Η Ελβετία ξεκίνησε άμεσα τεχνικές συνομιλίες

Η Ελβετία ανακοίνωσε την έναρξη τεχνικών συνομιλιών μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ, μετά τη συμφωνία σε οδικό χάρτη που στοχεύει σε τελική συμφωνία εντός 60 ημερών. Οι συζητήσεις θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών στις ελβετικές Άλπεις.