ΓΔ: 2598.11 -0.59% Τζίρος: 102.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:08:39
Αλί Χαμενεΐ Ιράν

Ιράν: Εθνικό πένθος 40 ημέρες μετά το θάνατο του Αλί Χαμενεΐ

Χιλιάδες Ιρανοί τιμούν σήμερα τον εκλιπόντα ανώτατο ηγέτη Αλί Χαμενεΐ, με πορτρέτα και σημαίες στις μεγάλες συγκεντρώσεις ανά τη χώρα. Ο διάδοχός του, Μοτζταμπά, δεν αναμένεται να εμφανιστεί λόγω τραυματισμού.

Χιλιάδες Ιρανοί συγκεντρώνονται σήμερα για να αποτίσουν φόρο τιμής στον πρώην ανώτατο ηγέτη του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος ηγήθηκε της Ισλαμικής Δημοκρατίας για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες και σκοτώθηκε στις 28 Φεβρουαρίου, την πρώτη ημέρα του πολέμου του Ισραήλ και των ΗΠΑ με το Ιράν.

Ο γιος του, Μοτζταμπά, που τον διαδέχθηκε στις αρχές Μαρτίου, δεν έχει εμφανιστεί δημόσια από τότε. Η συμμετοχή του στις σημερινές επιμνημόσυνες τελετές για τη συμπλήρωση 40 ημερών από τον θάνατο του πατέρα του θεωρείται απίθανη, καθώς φέρεται να τραυματίστηκε σε πρόσφατο πλήγμα, σύμφωνα με Ιρανούς αξιωματούχους.

Όπως μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση, πλήθη πολιτών κρατώντας πορτρέτα του εκλιπόντα ανώτατου ηγέτη και σημαίες της Ισλαμικής Δημοκρατίας συμμετέχουν σε εκδηλώσεις μνήμης που οργανώνονται σε όλη τη χώρα.

Οι συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται κυρίως στην Ούρμια, στο βορειοδυτικό Ιράν, στη Γκοργκάν του βορειοανατολικού τμήματος, καθώς και στην Τεχεράνη. Εκεί, οι βομβαρδισμοί έχουν σταματήσει μετά την έναρξη εύθραυστης κατάπαυσης του πυρός μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, που τέθηκε σε ισχύ τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη.

Οι εκδηλώσεις στη μνήμη του Αλί Χαμενεΐ ξεκίνησαν στις 9:40 τοπική ώρα (6:10 ώρα Ελλάδος), την ίδια ώρα που στις 28 Φεβρουαρίου σκοτώθηκε στην κατοικία του στην Τεχεράνη, μαζί με δεκάδες υψηλόβαθμους αξιωματικούς και αξιωματούχους.

Τα πλήγματα εκείνης της ημέρας σηματοδότησαν την έναρξη της σύγκρουσης που εξαπλώθηκε στη Μέση Ανατολή, με το Ιράν να προχωρά σε αντίποινα εναντίον του Ισραήλ και αμερικανικών συμφερόντων στον Κόλπο.

Εξαιτίας του πολέμου, δεν κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθεί δημόσια κηδεία του Αλί Χαμενεΐ, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σεργκέι Λαβρόφ έξοδος
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Λαβρόφ επισκέπτεται το Ιράν μετά την έναρξη του πολέμου

Ο Σεργκέι Λαβρόφ επισκέπτεται το Ιράν για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα του πολέμου, με στόχο τη μεσολάβηση. Η Ρωσία δηλώνει πρόθυμη να συμβάλει στην ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, εν μέσω αδιεξόδου στις επαφές Τεχεράνης-Ουάσινγκτον.
Πλοίο φλέγεται στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Δεξαμενόπλοιο χτύπησε νάρκη στα Στενά Ορμούζ, λένε οι Φρουροί

Πετρελαιοφόρο εξερράγη και τυλίχθηκε στις φλόγες μετά από πρόσκρουση σε νάρκη στα νότια Στενά του Ορμούζ, όπως ανακοίνωσαν οι Φρουροί της Επανάστασης σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης.
Σεργκέι Λαβρόφ έξοδος
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Λαβρόφ επισκέπτεται την Τεχεράνη τη Δευτέρα

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ μεταβαίνει τη Δευτέρα στην Τεχεράνη για συναντήσεις με Ιρανούς αξιωματούχους, με σκοπό την παρακολούθηση της προόδου των διμερών συμφωνιών, σύμφωνα με το ιρανικό ΥΠΕΞ και το Reuters.
Αμπάς Αραγτσί, Ιρανός διπλωμάτης
ΔΙΕΘΝΗ

Η Τεχεράνη καλεί τις ΗΠΑ να δεχτούν τους όρους της για το Ορμούζ

Το Ιράν διατηρεί την πρότασή του προς τις ΗΠΑ για άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ σε επτά μέρες, όπως τόνισε ο ΥΠΕΞ Αραγτσί, καλώντας την Ουάσινγκτον να ανταποκριθεί στους όρους που έχουν τεθεί.
Τεχεράνη πανοραμική εικόνα
ΔΙΕΘΝΗ

Νέος Υπουργός Άμυνας στο Ιράν ο Μεχρντάντ Αχλαγί

Το ιρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε τον Μεχρντάντ Αχλαγί για τη θέση του υπουργού Άμυνας, οκτώ μήνες μετά τον θάνατο του προκατόχου του σε επιθέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ, που σηματοδότησαν την έναρξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή.
Αμπάς Αραγτσί, Ιρανός διπλωμάτης
ΔΙΕΘΝΗ

Η Τεχεράνη στηρίζει πολιτική λύση στη διαμάχη Σ. Αραβίας-Χούθι

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ Αμπάς Αραγτσί δήλωσε πως η Τεχεράνη στηρίζει πολιτική λύση στη σύγκρουση Υεμένης-Σαουδικής Αραβίας, προσφέροντας ξανά μεσολάβηση για διάλογο, με το Ριάντ να μην έχει ακόμα απαντήσει στην πρόταση.