ΓΔ: 2472.77 -1.13% Τζίρος: 483.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Μασούντ Πεζεσκιαν ομιλία

Ιράν: Κατάπαυση πυρός στον Λίβανο βασική προϋπόθεση για συμφωνία

Η κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο είναι βασική προϋπόθεση του ιρανικού σχεδίου εκεχειρίας με ΗΠΑ, δήλωσε ο πρόεδρος Πεζεσκιάν, τονίζοντας πως το Ιράν δείχνει υπευθυνότητα και διάθεση διπλωματικής επίλυσης, σύμφωνα με το ISNA.

Η κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο αποτελεί μία από τις «βασικές προϋποθέσεις» του Ιράν στο σχέδιο 10 σημείων, που λειτουργεί ως βάση για την εκεχειρία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως δήλωσε ο ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο κ. Πεζεσκιάν τόνισε πως «η αποδοχή της εκεχειρίας από το Ιράν αποτελεί σαφή ένδειξη της υπευθυνότητας και της πραγματικής βούλησής του για επίλυση των συγκρούσεων μέσω της διπλωματικής οδού», όπως μετέδωσε το ISNA.

Το πρακτορείο αναφέρει επίσης ότι ο ιρανός πρόεδρος «επέμεινε στην ανάγκη για κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο και επανέλαβε ότι αυτή ήταν μία από τις βασικές προϋποθέσεις του σχεδίου 10 σημείων του Ιράν». Το σχέδιο αυτό ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε ως «βιώσιμη βάση για διαπραγματεύσεις» με την Τεχεράνη, πέρα από την εκεχειρία δύο εβδομάδων που αποφασίστηκε το βράδυ της Τρίτης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Συνομιλίες Βανς-Αούν για πρόληψη σύγκρουσης Ισραήλ-Χεζμπολά

Ο πρόεδρος του Λιβάνου, Ζοζέφ Αούν, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς για τη συγκρότηση μηχανισμού τερματισμού του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολά, με μεσολάβηση Πακιστάν και Κατάρ.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ και Ιράν καταγράφουν πρόοδο σε συνομιλίες για Λίβανο και Ορμούζ στην Ελβετία

Ιράν και ΗΠΑ συμφώνησαν στη δημιουργία μηχανισμών για διακοπή εχθροπραξιών στον Λίβανο και ασφαλείς διελεύσεις στο Ορμούζ, με στόχο οριστική συμφωνία σε 60 μέρες. Οι διαπραγματεύσεις έγιναν στις ελβετικές Άλπεις.
Αμπάς Αραγτσί, Ιρανός διπλωμάτης
ΔΙΕΘΝΗ

Ιρανός ΥΠΕΞ: Πρόοδος σε Λίβανο, πόρους και περιορισμούς πετρελαίου

Ο Αμπάς Αραγτσί δήλωσε ότι σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με ΗΠΑ για αποδέσμευση ιρανικών πόρων, άρση κυρώσεων σε πετρέλαιο και προσπάθεια τερματισμού του πολέμου στον Λίβανο, με μεσολάβηση Πακιστάν και Κατάρ.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν και ΗΠΑ σε συμφωνία για «πυρήνα διαχείρισης κρίσης» στον Λίβανο

Ιράν και ΗΠΑ αποφάσισαν τη δημιουργία πυρήνα διαχείρισης συγκρούσεων με τη συμμετοχή του Λιβάνου και μεσολαβητών, για να τερματιστούν οι εχθροπραξίες στον Λίβανο και να διασφαλιστεί η κατάπαυση του πυρός στη Μ. Ανατολή.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράν αποχώρησε από διαπραγματεύσεις λόγω δηλώσεων Τραμπ για τον Λίβανο

Η ιρανική αντιπροσωπεία αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, διαμαρτυρόμενη για δηλώσεις του Τραμπ. Ο Ιρανός επικεφαλής τόνισε πως οι ΗΠΑ πρέπει να προσέχουν τα λόγια τους και πως οι ιρανικές δυνάμεις είναι έτοιμες για απάντηση.
Βομβαρδισμός στο νότιο Λίβανο
ΔΙΕΘΝΗ

Νετανιάχου: Ο ισραηλινός στρατός θα παραμείνει στον Λίβανο όσο χρειαστεί

Ο Νετανιάχου ανακοίνωσε πως ο ισραηλινός στρατός θα παραμείνει στον νότιο Λίβανο «για όσο χρειαστεί» για την ασφάλεια του Ισραήλ, ενώ επανέλαβε πως δεν θα επιτρέψει στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα όσο είναι πρωθυπουργός.