ΓΔ: 2600.35 -0.50% Τζίρος: 118.50 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:47:39
Αλί Χαμενεΐ Ιράν
Ο Αλί Χαμενεΐ, ανώτατος ηγέτης του Ιράν, με φόντο τη σημαία της χώρας.

Αύριο η επιμνημόσυνη δέηση για τον δολοφονηθέντα αγιατολάχ Χαμενεΐ

Αύριο στην Τεχεράνη θα τελεστεί μεγάλη επιμνημόσυνη δέηση για τον αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, 40 μέρες μετά τη δολοφονία του, με τις αρχές να καλούν τους πολίτες ως ένδειξη πίστης και σεβασμού. Ανάλογη τελετή έγινε σήμερα στην πόλη Κομ.

Μεγάλη επιμνημόσυνη δέηση πρόκειται να πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη στην Τεχεράνη, σαράντα ημέρες μετά τη δολοφονία του ανώτατου ηγέτη αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Οι ισλαμικές αρχές υπογράμμισαν ότι η παρουσία των πολιτών στην τελετή θα αποτελέσει «ένδειξη πίστης στην Ισλαμική Επανάσταση και σεβασμού προς τον δολοφονημένο ηγέτη».

Αντίστοιχη επιμνημόσυνη δέηση είχε προγραμματιστεί για σήμερα στην ιερή πόλη των Σιιτών, Κομ, νότια της Τεχεράνης, με τη συμμετοχή θρησκευτικών και πολιτικών εκπροσώπων.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ και το Ιράν ανακοίνωσαν τη νύχτα συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, έπειτα από πέντε εβδομάδες πολεμικών συγκρούσεων.

Ο Αλί Χαμενεΐ σκοτώθηκε στις αμερικανο-ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές που έπληξαν την κατοικία του στην ιρανική πρωτεύουσα, την πρώτη ημέρα του πολέμου, στις 28 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με την ισλαμική παράδοση, η 40ή ημέρα μετά τον θάνατο ενός ανθρώπου έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς σηματοδοτεί το τέλος της περιόδου πένθους και την αποτίμηση της μνήμης του εκλιπόντος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σεργκέι Λαβρόφ έξοδος
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Λαβρόφ επισκέπτεται το Ιράν μετά την έναρξη του πολέμου

Ο Σεργκέι Λαβρόφ επισκέπτεται το Ιράν για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα του πολέμου, με στόχο τη μεσολάβηση. Η Ρωσία δηλώνει πρόθυμη να συμβάλει στην ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, εν μέσω αδιεξόδου στις επαφές Τεχεράνης-Ουάσινγκτον.
Αμπάς Αραγτσί, Ιρανός διπλωμάτης
ΔΙΕΘΝΗ

Η Τεχεράνη καλεί τις ΗΠΑ να δεχτούν τους όρους της για το Ορμούζ

Το Ιράν διατηρεί την πρότασή του προς τις ΗΠΑ για άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ σε επτά μέρες, όπως τόνισε ο ΥΠΕΞ Αραγτσί, καλώντας την Ουάσινγκτον να ανταποκριθεί στους όρους που έχουν τεθεί.
Τεχεράνη πανοραμική εικόνα
ΔΙΕΘΝΗ

Νέος Υπουργός Άμυνας στο Ιράν ο Μεχρντάντ Αχλαγί

Το ιρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε τον Μεχρντάντ Αχλαγί για τη θέση του υπουργού Άμυνας, οκτώ μήνες μετά τον θάνατο του προκατόχου του σε επιθέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ, που σηματοδότησαν την έναρξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή.
Αμπάς Αραγτσί, Ιρανός διπλωμάτης
ΔΙΕΘΝΗ

Η Τεχεράνη στηρίζει πολιτική λύση στη διαμάχη Σ. Αραβίας-Χούθι

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ Αμπάς Αραγτσί δήλωσε πως η Τεχεράνη στηρίζει πολιτική λύση στη σύγκρουση Υεμένης-Σαουδικής Αραβίας, προσφέροντας ξανά μεσολάβηση για διάλογο, με το Ριάντ να μην έχει ακόμα απαντήσει στην πρόταση.
Πλοίο φλέγεται στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Δεξαμενόπλοιο χτύπησε νάρκη στα Στενά του Ορμούζ, λένε οι Φρουροί

Οι Φρουροί της Επανάστασης ανέφεραν ότι πετρελαιοφόρο με πάνω από 2 εκατ. βαρέλια πετρέλαιο πήρε φωτιά στα Στενά του Ορμούζ, αφού προσέκρουσε σε νάρκη. Το πλοίο ακολουθούσε μη εγκεκριμένη από το Ιράν διαδρομή.
Μασούντ Πεζεσκιαν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Ο Ιρανός πρόεδρος μιλά για «οικοκτονία» από τον πόλεμο στη Μ. Ανατολή

Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν χαρακτήρισε τις αμερικανοϊσραηλινές επιθέσεις στη Μέση Ανατολή «οικοκτονία», ζητώντας διεθνή καταδίκη και λύσεις, ενόψει της συνόδου COP17 για τη βιοποικιλότητα στην Αρμενία.