ΓΔ: 2188.68 -0.55% Τζίρος: 284.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
Ο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια ομιλίας σε επίσημη εκδήλωση στις ΗΠΑ.

Ο Τραμπ αναβάλλει για 10 μέρες την απειλούμενη επίθεση στο Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι αναβάλλει για δύο εβδομάδες τους σχεδιαζόμενους βομβαρδισμούς κατά πολιτικών υποδομών του Ιράν, υπό την προϋπόθεση ότι η Τεχεράνη θα ανοίξει πλήρως το στενό του Χορμούζ. Έδωσε το τελεσίγραφο μέσω Truth Social.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες το βράδυ (ώρα Ουάσιγκτον, 01:32 ώρα Ελλάδας) ότι δέχεται να αναστείλει για δύο εβδομάδες τους βομβαρδισμούς που είχε απειλήσει να διατάξει εναντίον πολιτικών υποδομών του Ιράν. Παράλληλα, δήλωσε πρόθυμος να αποδεχθεί κατάπαυση του πυρός, εφόσον η Τεχεράνη ανοίξει «πλήρως» το στενό του Χορμούζ, μια θαλάσσια οδό κρίσιμη για την παγκόσμια οικονομία.

«Συμφωνώ να αναβάλω τους βομβαρδισμούς και τις επιθέσεις εναντίον του Ιράν για δύο εβδομάδες», ανέφερε ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ μέσω του Truth Social, λίγη ώρα πριν λήξει το τελεσίγραφο που είχε απευθύνει προς την Ισλαμική Δημοκρατία. Η απόφαση ελήφθη μετά από συνομιλία του με τον πρωθυπουργό του Πακιστάν Σαμπάζ Σαρίφ και τον αρχηγό του πακιστανικού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, στρατάρχη Ασίμ Μουνίρ.

Το Ισλαμαμπάντ, το οποίο διατηρεί σχέσεις τόσο με την Ουάσιγκτον όσο και με την Τεχεράνη, έχει αναλάβει ρόλο μεσολαβητή στην προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ εξετάζει την πρόταση του Ιράν αλλά μάλλον θα την απορρίψει

Ο Τραμπ δήλωσε ότι θα εξετάσει νέα πρόταση του Ιράν για τη Μέση Ανατολή, ύστερα από απόρριψη προηγούμενης και απειλές. Το αδιέξοδο παραμένει, ενώ οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν παραμένουν άκαρπες.
Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ θα εξετάσει τη νέα πρόταση του Ιράν αλλά αμφιβάλλει για αποδοχή

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα εξετάσει νέο σχέδιο που πρότεινε το Ιράν για ειρήνη στη Μέση Ανατολή, αλλά εκφράζει αμφιβολίες για το αν θα γίνει δεκτό από τις ΗΠΑ, τονίζοντας πως το Ιράν δεν έχει πληρώσει αρκετά για τις πράξεις του.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιρανός αξιωματούχος: Πιθανή η επανέναρξη του πολέμου με τις ΗΠΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ απέρριψε τη νέα πρόταση του Ιράν για ειρηνευτικές συνομιλίες, αυξάνοντας τον κίνδυνο επανέναρξης πολέμου, ενώ παραμένουν σοβαρές διαφωνίες για τα πυρηνικά και το Στενό του Ορμούζ. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται τηλεφωνικά.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: «Σαν πειρατές» το αμερικανικό ναυτικό στα ιρανικά λιμάνια

Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό «πειρατές» λόγω της επιχείρησης κατά ιρανικού πλοίου, περιγράφοντας πώς οι δυνάμεις των ΗΠΑ κατέλαβαν το πλοίο, κατάσχεσαν το φορτίο και το πετρέλαιο, τονίζοντας το κέρδος.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ενημέρωσε το Κογκρέσο πως σταμάτησαν οι εχθροπραξίες στο Ιράν

Ο Τραμπ ενημέρωσε το Κογκρέσο ότι οι εχθροπραξίες με το Ιράν έχουν σταματήσει και πως από τις 7 Απριλίου 2026 ισχύει εκεχειρία. Παράλληλα, τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να αποσυρθούν πλήρως από τη διαμάχη με την Τεχεράνη.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ απορρίπτει την πρόταση του Ιράν ενώ απειλεί με «συντριβή»

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε δυσαρέσκεια για την ιρανική πρόταση τερματισμού του πολέμου, δηλώνοντας πως δεν είναι ικανοποιημένος και προειδοποιώντας ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία, η εναλλακτική είναι η «συντριβή» του Ιράν.