ΓΔ: 2629.88 0.25% Τζίρος: 226.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη Τύπου

Ο Τραμπ απειλεί με καταστροφή υποδομών στο Ιράν σε 4 ώρες

Ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε ότι θα καταστρέψει κάθε ενεργειακό σταθμό και γέφυρα στο Ιράν εντός 4 ωρών μετά τη λήξη του τελεσιγράφου, αν η Τεχεράνη δεν δεχτεί τους όρους των ΗΠΑ. Η προθεσμία λήγει το βράδυ της Τρίτης.

Εκτοξεύοντας νέες απειλές προς το ιρανικό καθεστώς, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο ότι θα καταστρέψει «κάθε σταθμό παραγωγής ενέργειας» και «κάθε γέφυρα» στο Ιράν, εάν η Τεχεράνη δεν αποδεχθεί τους όρους της Ουάσινγκτον για τον τερματισμό της σύγκρουσης.

Η προθεσμία που έθεσε ο Τραμπ εκπνέει στις 8 το βράδυ της Τρίτης (ώρα Ανατολικής Ακτής ΗΠΑ, 3 τα ξημερώματα Τετάρτης στην Ελλάδα). Ο πρόεδρος προειδοποίησε πως η καταστροφή των υποδομών θα μπορούσε να γίνει «εντός τεσσάρων ωρών» από τη λήξη του τελεσιγράφου.

«Όλες οι γέφυρες του Ιράν θα καταστραφούν μέχρι τα μεσάνυχτα αύριο, όλοι οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας θα τεθούν εκτός λειτουργίας (…) και δεν θα είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν ξανά», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Και θα γίνει εντός τεσσάρων ωρών, εάν το θελήσουμε», πρόσθεσε ο Τραμπ.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ανοικοδόμηση της χώρας, σημειώνοντας πως θα προτιμούσε να μην καταστραφούν κρίσιμες υποδομές. «Το Ιράν θα μπορούσε να εξουδετερωθεί εν μία νυκτί», είπε, προσθέτοντας ότι «αυτή η νύχτα ενδέχεται να είναι η αυριανή».

«Οι Ιρανοί είναι διατεθειμένοι να υποφέρουν»

Απαντώντας σε ερώτηση για τις συνέπειες ενδεχόμενων επιθέσεων στις ενεργειακές υποδομές, ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι οι Ιρανοί είναι «διατεθειμένοι να υποφέρουν προκειμένου να αποκτήσουν την ελευθερία τους». Επικαλέστηκε πληροφορίες που, σύμφωνα με τον ίδιο, δείχνουν ότι πολλοί Ιρανοί υποστηρίζουν τη συνέχιση των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά του καθεστώτος της Τεχεράνης.

«Ιστορική» επιχείρηση διάσωσης και ενόχληση για διαρροές

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχία της επιχείρησης διάσωσης του αγνοούμενου αεροπόρου μετά την κατάρριψη αμερικανικού μαχητικού F-15 στο Ιράν, χαρακτηρίζοντάς την «ιστορική». Όπως τόνισε, η επιχείρηση αποδεικνύει ότι οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ «δεν αφήνουν κανέναν Αμερικανό πίσω».

Ωστόσο, ο πρόεδρος δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για τη διαρροή στον Τύπο σχετικά με την ύπαρξη αγνοούμενου πιλότου, προειδοποιώντας ότι ο δημοσιογράφος που αποκάλυψε την είδηση ενδέχεται να αντιμετωπίσει ποινικές συνέπειες εάν αρνηθεί να αποκαλύψει την πηγή του, επικαλούμενος λόγους εθνικής ασφαλείας.

Σύμφωνα με τον Τραμπ, οι Ιρανοί δεν γνώριζαν για τον «αγνοούμενο», και η διαρροή έθεσε σε κίνδυνο την επιχείρηση διάσωσης.

Επικρίσεις προς συμμάχους

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επέκρινε το ΝΑΤΟ και συμμάχους όπως η Αυστραλία και η Ιαπωνία για τη μη συμμετοχή τους στη στρατιωτική επιχείρηση, σημειώνοντας ότι ορισμένες χώρες της Μέσης Ανατολής παρείχαν υποστήριξη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράν απορρίπτει κατηγορηματικά την πρόθεση Τραμπ για «αμερικανικό» Ορμούζ

Ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν απέρριψε δηλώσεις Τραμπ για το στενό του Ορμούζ, τονίζοντας πως το πέρασμα ήταν, είναι και θα παραμείνει ιρανικό και πως οι ΗΠΑ πρέπει να αποδεχτούν τις ήττες τους στην περιοχή.
Ντόναλντ Τραμπ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Η Τεχεράνη διαψεύδει τους ισχυρισμούς Τραμπ για τα Στενά του Ορμούζ

Οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις διέψευσαν τους ισχυρισμούς Τραμπ για «πλήρη» έλεγχο των Στενών του Ορμούζ, τονίζοντας ότι το πέρασμα είναι υπό τον απόλυτο έλεγχο του Ιράν και κανένα πλοίο δεν περνά χωρίς την άδειά τους.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Οι ΗΠΑ ελέγχουν πλήρως τα Στενά του Ορμούζ

Ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε ξανά πως οι ΗΠΑ διατηρούν πλήρη έλεγχο στα Στενά του Ορμούζ και θα συνεχίσουν να τον έχουν, ενώ χαρακτήρισε τον ναυτικό αποκλεισμό «τείχος από ατσάλι», δηλώνοντας ότι το Ιράν δεν μπορεί να αντιδράσει.