Ένα χρόνο μετά την ανακοίνωση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή εκτεταμένων δασμών, η στρατηγική αυτή φαίνεται να μην αποδίδει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, σύμφωνα με την ειδικό στην εμπορική πολιτική των ΗΠΑ, Λάουρα φον Ντάνιελς.
Η πολιτική επιστήμονας του γερμανικού Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων και Θεμάτων Ασφαλείας (SWP) επισήμανε ότι «για τους καταναλωτές και τις περισσότερες επιχειρήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι δασμοί αυξάνουν τα κόστη». Παράλληλα, σημείωσε πως η μεγάλη άνοδος των τιμών της ενέργειας λόγω του πολέμου στο Ιράν ενισχύει περαιτέρω τις πληθωριστικές πιέσεις.
Η φον Ντάνιελς υπογράμμισε ότι ελάχιστα έχουν απομείνει από την υπόσχεση του Τραμπ να μειώσει το κόστος ζωής. Επιπλέον, η προσδοκία ότι οι δασμοί θα δημιουργούσαν σημαντικά πρόσθετα έσοδα για τη βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης των ΗΠΑ δεν έχει επαληθευθεί.
Όπως δήλωσε, «ο Τραμπ διεύρυνε το δημοσιονομικό έλλειμμα μέσω της φορολογικής μεταρρύθμισής του», προσθέτοντας ότι ο πόλεμος στο Ιράν και κάθε πιθανή περαιτέρω στρατιωτική δράση ενδέχεται να επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τον κρατικό προϋπολογισμό.
Κατά την ίδια, η μεγαλύτερη ζημιά στην αμερικανική οικονομία προέρχεται από την αβεβαιότητα που δημιουργούν οι πολιτικές του Τραμπ στις αγορές. «Ο Τραμπ δημιούργησε όλα τα προβλήματα ο ίδιος, χωρίς λόγο», τόνισε χαρακτηριστικά.
Οι δασμοί και η δικαστική απόφαση
Στις 2 Απριλίου 2025, γνωστή ως «Ημέρα της Απελευθέρωσης», ο Τραμπ ανακοίνωσε υψηλούς ειδικούς δασμούς σε προϊόντα από πολλές χώρες, καθιστώντας την επιθετική δασμολογική πολιτική βασικό στοιχείο της δεύτερης προεδρικής του θητείας.
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έκρινε έκτοτε ότι πολλοί από τους συγκεκριμένους δασμούς είναι παράνομοι στη σημερινή τους μορφή. Ωστόσο, η φον Ντάνιελς εκτίμησε πως η απόφαση αυτή αποτελεί απλώς μια προσωρινή αναποδιά για τη δασμολογική πολιτική του Τραμπ και δεν αναμένεται να τον ανακόψει.
Όπως έγινε γνωστό, ο Τραμπ επέβαλε νέους δασμούς αμέσως μετά τη δικαστική απόφαση, ενώ η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει ήδη επιπλέον εμπορικά μέτρα, σύμφωνα με τη Λάουρα φον Ντάνιελς.