ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:02:16
Κελί φυλακής

Ελ Σαλβαδόρ: Ισόβια και για ανήλικους σε υποθέσεις βαριάς εγκληματικότητας

Το κοινοβούλιο του Ελ Σαλβαδόρ ενέκρινε ισόβια κάθειρξη για ανήλικους που διαπράττουν δολοφονία, βιασμό ή τρομοκρατία, ικανοποιώντας αίτημα του προέδρου Μπουκέλε και εντάσσοντας το μέτρο στον «πόλεμο» κατά των συμμοριών.

Το κοινοβούλιο του Ελ Σαλβαδόρ, όπου κυριαρχεί η προεδρική παράταξη, ενέκρινε τη θέσπιση ποινής ισόβιας κάθειρξης για ανήλικους «δολοφόνους, βιαστές και τρομοκράτες», όπως είχε ζητήσει ο πρόεδρος Ναγίμπ Μπουκέλε.

Το μέτρο εντάσσεται στο πλαίσιο του «πολέμου» κατά των συμμοριών που διεξάγει τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο πρόεδρος Μπουκέλε, στον οποίο μη κυβερνητικές οργανώσεις αποδίδουν ευθύνες για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» στη χώρα της Κεντρικής Αμερικής.

Σύμφωνα με το κείμενο της μεταρρύθμισης, «η ποινή της ισόβιας κάθειρξης συμπεριλαμβάνεται» πλέον «στον κατάλογο ποινών (...) εφαρμοστέων σε ανηλίκους που παραβιάζουν το ποινικό δίκαιο».

Η μεταρρύθμιση προβλέπει ότι δεν θα διεξάγονται πλέον δίκες σε ειδικά δικαστήρια ανηλίκων για υποθέσεις κακοποιών κάτω των 18 ετών. Παράλληλα, ορίζονται «περιοδικές επανεξετάσεις» των ποινών, ώστε να αξιολογείται η επικινδυνότητα και η δυνατότητα κοινωνικής επανένταξης με ενδεχόμενη «ελευθερία υφ’ όρον».

Επέκταση της συνταγματικής αναθεώρησης

Η νέα ρύθμιση επεκτείνει στους ανήλικους κάτω των 18 ετών την εμβέλεια της συνταγματικής αναθεώρησης που εγκρίθηκε στις 18 Μαρτίου. 

Η αναθεώρηση αυτή επιτρέπει την επιβολή ισόβιας κάθειρξης —μέχρι πρότινος απαγορευμένης— σε «δολοφόνους, βιαστές και τρομοκράτες». Μέχρι σήμερα, η ανώτατη ποινή κάθειρξης στο Ελ Σαλβαδόρ ήταν 60 έτη.

Ο όρος «τρομοκράτες» περιλαμβάνει και απλά μέλη συμμοριών, καθώς οι εγκληματικές οργανώσεις έχουν χαρακτηριστεί «τρομοκρατικές» με απόφαση του προέδρου Μπουκέλε.

Παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης

Το κοινοβούλιο ενέκρινε επίσης νέα παράταση, διάρκειας 30 ημερών, της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που ισχύει από τον Μάρτιο του 2022. Στο πλαίσιο αυτής, έχουν πραγματοποιηθεί συλλήψεις χωρίς δικαστικά εντάλματα περίπου 91.500 ατόμων, τα οποία κατηγορήθηκαν για συμμετοχή ή συνεργασία με συμμορίες.

Από αυτούς, περίπου 8.000 έχουν αφεθεί ελεύθεροι και κηρύχθηκαν αθώοι. Η πολιτική του προέδρου Μπουκέλε έχει οδηγήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα ανθρωποκτονιών, ωστόσο δέχεται έντονη κριτική για εκτεταμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σε έκθεση του Ιουλίου 2024, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) ανέφερε ότι πάνω από 3.000 παιδιά και έφηβοι έχουν φυλακιστεί στο πλαίσιο της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ένοχος για τρομοκρατία ο δράστης της επίθεσης στον Ρούσντι

Ο δράστης της επίθεσης κατά του Σαλμάν Ρούσντι καταδικάστηκε για «τρομοκρατική ενέργεια» και «υλική υποστήριξη» στη Χεζμπολά, σύμφωνα με το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης. Εκτίει ήδη ποινή 25 ετών για απόπειρα δολοφονίας.
Γερμανική Αστυνομία νύχτα
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Ύποπτος ισλαμιστής για την επίθεση στο Pride του Βερολίνου

Η αστυνομία Βερολίνου ταυτοποίησε ως ισλαμιστή τον ύποπτο για την επίθεση με βαν σε φεστιβάλ ΛΟΑΤΚΙ+, όμως παραμένει ασύλληπτος. Από την επίθεση ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και 16 τραυματίστηκαν στη γιορτή της Ημέρας Christopher Street.
σημαία της Ιταλίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Σύλληψη 17χρονης που ετοίμαζε επίθεση για τον ισλαμικό εξτρεμισμό

Στη σύλληψη 17χρονης με ιταλική υπηκοότητα που φέρεται έτοιμη να συμμετάσχει σε τζιχαντιστικές επιθέσεις προχώρησαν οι αρχές στην Παβία. Η νεαρή εντοπίστηκε μέσω ομάδων διαδικτύου και οδηγήθηκε σε ειδική κοινότητα ανηλίκων.
Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: 14χρονος αρνείται τις κατηγορίες για σχεδιασμό επιθέσεων σε τζαμιά

Ένας 14χρονος στο Λονδίνο, κατηγορούμενος για σχεδιασμό επιθέσεων σε τζαμιά υπό την επιρροή ακροδεξιάς ιδεολογίας, δήλωσε αθώος στο δικαστήριο για προετοιμασία τρομοκρατικών ενεργειών και ρατσιστικής φθοράς.
Μπιγκ Μπεν και σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Η πρώην υπουργός Αν Γουίτικαμ στόχος τρομοκρατικής επίθεσης στη Βρετανία

Η δολοφονία της πρώην υπουργού Αν Γουίτικαμ ήταν στοχευμένη, σύμφωνα με την αντιτρομοκρατική. Έρευνες συνεχίζονται για τα κίνητρα. Συνελήφθη ύποπτος, που ερευνάται και για προετοιμασία ή υποκίνηση τρομοκρατίας.
Marfin επέτειος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρυσοχοΐδης: Υπήρχε υλικό για τη Marfin αλλά δεν αξιοποιήθηκε σωστά

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης εξήγησε πως 16 χρόνια μετά την τραγωδία της Marfin, η ΕΛΑΣ κατάφερε με συστηματική έρευνα και αξιοποίηση παλιού υλικού να οδηγήσει σε τρεις συλλήψεις, χάρη στη σωστή αξιολόγηση των στοιχείων.