ΓΔ: 2697.58 -0.15% Τζίρος: 399.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
αμερικανικά πυρηνικά όπλα

ΗΠΑ: Δεν βλέπει λόγο για επανέναρξη πυρηνικών δοκιμών ο νέος επικεφαλής

Ο ναύαρχος Ρίτσαρντ Κόρελ, προτεινόμενος αρχηγός των αμερικανικών πυρηνικών δυνάμεων, δήλωσε πως το πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ είναι ασφαλές και αξιόπιστο, απορρίπτοντας την ανάγκη για νέες πυρηνικές δοκιμές.

Ο ναύαρχος Ρίτσαρντ Κόρελ, που προορίζεται για νέος αρχηγός των πυρηνικών δυνάμεων των ΗΠΑ, δήλωσε ότι το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας είναι «ασφαλές και αξιόπιστο» και δεν υπάρχει ανάγκη για νέες δοκιμές πυρηνικών κεφαλών. Η εκτίμησή του ευθυγραμμίζεται με τα πορίσματα του υπουργείου Ενέργειας και του Πενταγώνου.

Οι δηλώσεις του Κόρελ έγιναν σε μια περίοδο κατά την οποία άλλοι αξιωματούχοι εξετάζουν πώς θα υλοποιήσουν την εντολή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που εκδόθηκε τον Οκτώβριο, για την επανέναρξη των πυρηνικών δοκιμών. Το θέμα έχει προκαλέσει έντονη συζήτηση στους κύκλους της αμερικανικής άμυνας και εξωτερικής πολιτικής.

Καταθέτοντας στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, η οποία θα αποφασίσει για την επικύρωση του διορισμού του, ο Κόρελ ρωτήθηκε αν θεωρεί στρατιωτικά αναγκαία την επανεκκίνηση των πυρηνικών δοκιμών. Υπενθύμισε ότι η τελευταία δοκιμή πραγματοποιήθηκε το 1992, ενώ κάθε χρόνο το υπουργείο Ενέργειας και το Πεντάγωνο επιβεβαιώνουν την ασφάλεια και αξιοπιστία του αμερικανικού οπλοστασίου.

Ο ναύαρχος τόνισε ότι υιοθετεί πλήρως την πιο πρόσφατη έκθεση των δύο υπουργείων για την περίοδο 2025-26, η οποία διαβεβαιώνει πως δεν υπάρχει τεχνική ή επιχειρησιακή ανάγκη για νέες δοκιμές.

Παράλληλα, ο Τόμας ΝτιΝάνο, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών αρμόδιος για τον έλεγχο των εξοπλισμών, ανέφερε σε άλλη Επιτροπή της Γερουσίας ότι η κυβέρνηση εξετάζει τρόπους εφαρμογής της εντολής του Τραμπ. Δεν απέκλεισε, μάλιστα, το ενδεχόμενο υπόγειων δοκιμών, επικαλούμενος ανησυχίες για πιθανές μυστικές δοκιμές από τη Ρωσία και την Κίνα τα έτη 2019 και 2020, κάτι που οι δύο χώρες αρνούνται.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ιρανικοί βαλλιστικοί πύραυλοι
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Παράγει νέους πυραύλους με υπάρχοντα εξαρτήματα, λέει η WSJ

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, το Ιράν επανεκκινεί την παραγωγή βαλλιστικών πυραύλων από υπάρχοντα εξαρτήματα και εργάζεται σε υπόγειες εγκαταστάσεις, με τους ρυθμούς να παραμένουν χαμηλότεροι σε σχέση με πριν τον πόλεμο.
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο ΥΠΕΞ Ρούμπιο κατηγορεί το Μεξικό για αδυναμία κατά των καρτέλ

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, δήλωσε πως το Μεξικό δεν κάνει αρκετά για τα καρτέλ ναρκωτικών και ότι σημαντικές περιοχές ελέγχονται από ναρκο-οργανώσεις. Παραδέχτηκε πάντως πως έχουν γίνει βήματα προόδου επί προεδρίας Σέινμπαουμ.
Αμερικανικό περιπολικό όχημα
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Τρομοκρατική οργάνωση η συμμορία Los Tiguerones στον Ισημερινό

Οι ΗΠΑ ανακήρυξαν τη συμμορία Los Tiguerones του Ισημερινού ως ξένη τρομοκρατική οργάνωση, στοχεύοντας στη μάχη κατά της διακίνησης ναρκωτικών στη Λατινική Αμερική, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών κατά την επίσκεψή του στον Ισημερινό.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Λήξη του πολέμου στο Ιράν και πτώση καυσίμων μετά τις εκλογές

Ο Τραμπ εκτιμά ότι ο πόλεμος με το Ιράν θα λήξει μετά τις ενδιάμεσες εκλογές, κατηγορώντας την Τεχεράνη ότι προσπαθεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα. Υποσχέθηκε πτώση στις τιμές καυσίμων μετά τις εκλογές.
Σημαίες Κίνας και ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Υπ. Μεταφορών ΗΠΑ Ντάφι επικρίνει τη Ford για δεσμούς με Κίνα

Ο Αμερικανός υπουργός Μεταφορών, Σον Ντάφι, επέκρινε τη Ford για συνεργασία με κινεζικές τεχνολογίες, εκφράζοντας ανησυχία για την εξάρτηση της εταιρείας από την κινεζική CATL στο εργοστάσιό της στο Μίσιγκαν.
Εκτόξευση πυραύλων
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Επίθεση των Φρουρών της Επανάστασης σε αμερικανική βάση Ιορδανίας

Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι εκτόξευσαν πυραύλους κατά της βάσης Αλ Αζράκ στην Ιορδανία, πλήττοντας ζώνες με αεροσκάφη F-35, F-15 και F-16, ως αντίποινα για επιθέσεις σε ιρανικά δεξαμενόπλοια.