Το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο ενέκρινε αυστηρότερους κανόνες για τις αυξήσεις τιμών στα πρατήρια βενζίνης και την ενίσχυση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, αντιδρώντας στην εκτίναξη των τιμών που προκλήθηκε από τον πόλεμο στο Ιράν.
Με βάση τα νέα μέτρα, οι τιμές στα πρατήρια θα μπορούν να αυξάνονται μόνο μία φορά την ημέρα, στις 12:00 το μεσημέρι, ώστε να περιοριστούν οι συνεχείς διακυμάνσεις. Αντίθετα, η μείωση των τιμών θα επιτρέπεται οποιαδήποτε στιγμή. Οι παραβάσεις θα επιφέρουν πρόστιμα έως 100.000 ευρώ.
Η ενίσχυση των αντιμονοπωλιακών διατάξεων στοχεύει στη διασφάλιση μεγαλύτερης διαφάνειας στις διαδικασίες τιμολόγησης. Σε περιπτώσεις απότομης αύξησης των τιμών, οι πετρελαϊκές εταιρίες θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι οι αυξήσεις είναι αντικειμενικά δικαιολογημένες. Παράλληλα, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Καταπολέμησης Καρτέλ αποκτά εξουσία να επανεξετάζει άμεσα και να αναστέλλει αυξήσεις στην αγορά χονδρικής.
Πολιτικές αντιδράσεις και επόμενα βήματα
Τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού (CDU/CSU, SPD) και οι Πράσινοι ψήφισαν υπέρ, αν και οι τελευταίοι υπογράμμισαν ότι με τον τρόπο αυτό ενθαρρύνεται η εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Αντίθετα, η Αριστερά καταψήφισε, προτείνοντας εφ' άπαξ βοήθεια 150 ευρώ για όλους, ενώ η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) κατηγόρησε την κυβέρνηση για «προσομοίωση» μέτρων.
Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (Bundesrat) αναμένεται να συνεδριάσει αύριο για την τελική έγκριση, ώστε τα νέα μέτρα να τεθούν σε ισχύ το αργότερο στις αρχές Απριλίου. Το πακέτο θα επανεξεταστεί σε διάστημα ενός έτους.
Πρόσθετες παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας
Ο κυβερνητικός συνασπισμός εξετάζει επιπλέον παρεμβάσεις, όπως μείωση του ΦΠΑ στα πρατήρια και επιβολή φόρου στα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιριών. Σύμφωνα με το ARD, συζητείται ακόμη η επιβολή πλαφόν στις τιμές ή μείωση στα διόδια των φορτηγών.
Η υπουργός Οικονομίας Κατερίνα Ράιχε δήλωσε ανοιχτή σε προσωρινή αύξηση του επιδόματος μετακίνησης, το οποίο έχει ήδη αυξηθεί στα 38 σεντς ανά χιλιόμετρο. «Είναι σημαντικό να στείλουμε ένα μήνυμα σε όσους εξαρτώνται από τα αυτοκίνητά τους», τόνισε, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να εξεταστεί και η μείωση του φόρου ηλεκτρικής ενέργειας για όλους.