ΓΔ: 2451.62 -0.78% Τζίρος: 278.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Κρεμλίνο Μόσχα ηλιοβασίλεμα
Φώτο: Shutterstock

Ρώσοι βουλευτές στις Ηνωμένες Πολιτείες για επαφές μετά από χρόνια ρήξης

Ρώσοι βουλευτές έφτασαν στην Ουάσινγκτον για επαφές με Αμερικανούς ομολόγους τους, σε μια σπάνια κίνηση διαλόγου μετά τη βαθιά ρήξη των τελευταίων ετών.

Ρώσοι βουλευτές έφτασαν στις Ηνωμένες Πολιτείες για σειρά συναντήσεων με Αμερικανούς ομολόγους τους, σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη αυτού του είδους μετά την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ των δύο πυρηνικών δυνάμεων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. 

Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε την πρωτοβουλία ως μέρος ενός «πολύ απαραίτητου διαλόγου».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, εξέφρασε την ελπίδα ότι τέτοιες κινήσεις θα συμβάλουν στη βελτίωση της επικοινωνίας προς όφελος και των δύο χωρών.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας το 2022 στην Ουκρανία, οι σχέσεις Μόσχας – Ουάσινγκτον είχαν φτάσει στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών. Ωστόσο, σύμφωνα με ρωσικά μέσα, οι δεσμοί έχουν βελτιωθεί από τότε που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επέστρεψε στον Λευκό Οίκο, επιδιώκοντας τον τερματισμό του πολέμου.

Στην αντιπροσωπεία συμμετέχει ο Βιατσεσλάβ Νικόνοφ, βουλευτής και εγγονός του Βιατσεσλάβ Μόλοτοφ, πρώην υπουργού Εξωτερικών του Ιωσήφ Στάλιν, όπως μεταδίδουν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Συναντήσεις με Αμερικανούς νομοθέτες

Η εφημερίδα Ιζβέστια, επικαλούμενη ανακοίνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Μόσχα, ανέφερε ότι οι Ρώσοι βουλευτές θα συναντηθούν με Αμερικανούς συναδέλφους τους σήμερα, ενώ αύριο θα πραγματοποιήσουν επαφές με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Ο Αλεξέι Τσέπα, πρώτος αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Δούμα, δήλωσε στην Ιζβέστια ότι η επίσκεψη αποτελεί «μέρος της εξομάλυνσης των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής».

Ρωσικά μέσα ανέφεραν πως ειδική πτήση από τη Ρωσία προσγειώθηκε στην Ουάσινγκτον, μεταφέροντας την αντιπροσωπεία, χωρίς ωστόσο να υπάρχει μέχρι στιγμής ανεξάρτητη επιβεβαίωση των πληροφοριών αυτών.

Αντιδράσεις και διεθνείς προεκτάσεις

Η Ρεπουμπλικανή βουλευτής Άνα Παουλίνα Λούνα είχε δηλώσει τον Ιανουάριο ότι έλαβε έγκριση από το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών για τη συνάντηση τεσσάρων Ρώσων βουλευτών με μέλη του Κογκρέσου.

Οι στενότερες επαφές μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας προκαλούν ανησυχία στο Κίεβο και σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ενώ το Κρεμλίνο τις θεωρεί θετική εξέλιξη.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ότι οι ΗΠΑ θέτουν ως όρο για την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας στην Ουκρανία, σε περίπτωση ειρηνευτικής συμφωνίας, την παραχώρηση της περιοχής Ντονμπάς στη Ρωσία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Μόσχα: Η Ευρώπη υπονομεύει τις αμερικανικές ειρηνευτικές πρωτοβουλίες για Ουκρανία

Το ρωσικό ΥΠΕΞ κατηγορεί Ευρωπαίους πολιτικούς και ΜΜΕ ότι με «επιθέσεις πληροφοριών» υπονομεύουν τις αμερικανικές πρωτοβουλίες για ειρηνική διευθέτηση στην Ουκρανία, σύμφωνα με τη Μαρία Ζαχάροβα.
Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Σε εξέλιξη επαφές ΗΠΑ - Ρωσίας στο Αμπού Ντάμπι για την κρίση στην Ουκρανία

Συναντήσεις ΗΠΑ–Ρωσίας στο Αμπού Ντάμπι και συνεχείς διεθνείς διαβουλεύσεις αναζωπυρώνουν το ενδιαφέρον για ειρηνευτική λύση στην Ουκρανία, την ώρα που Κίεβο και Μόσχα ανακοινώνουν νέες επιθέσεις.
Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Οι ΗΠΑ ξέρουν ότι δεν γίνεται διαμεσολάβηση μεροληπτικά

Το Κρεμλίνο αναγνωρίζει τις προσπάθειες Τραμπ για μεσολάβηση στον πόλεμο της Ουκρανίας, αλλά θεωρεί πως οι ΗΠΑ δεν μπορούν να είναι ουδέτερες όσο στηρίζουν τη μία πλευρά. Ρωσία: «Βαθύτατα ευγνώμονες» για τις προσπάθειες των ΗΠΑ.
Ντόναλντ Τραμπ Ζελένσκι
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ο Ζελένσκι τα πηγαίνει «μάλλον καλά» στον πόλεμο με τη Ρωσία

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι ο Ζελένσκι «τα πάει μάλλον καλά» στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, προσθέτοντας πως «αντέχει». Την περασμένη εβδομάδα, φάνηκε αλλαγή στάσης υπέρ του Κιέβου από τον πρόεδρο στη G7 στη Γαλλία.
Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Οι ΗΠΑ απομακρύνονται από συμφωνίες της συνόδου κορυφής στην Αλάσκα

Η Ρωσία θεωρεί πως οι ΗΠΑ αποκλίνουν από τις συμφωνίες Πούτιν-Τραμπ που έγιναν στην περσινή σύνοδο κορυφής στην Αλάσκα, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ σύμφωνα με το Interfax.