ΓΔ: 2481.33 0.88% Τζίρος: 336.83 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Σημαία Ισπανίας

Έρευνα για τον τέως βασιλιά Χουάν Κάρλος για συμβόλαιο τρένων στη Σαουδική Αραβία

Ο εισαγγελέας θα ερευνήσει κατά πόσον ο τέως βασιλιάς μπορεί να περιληφθεί στην υπόθεση καθώς προστατευόταν από ασυλία έως τον Ιούνιο του 2014, όταν παραιτήθηκε υπέρ του γιου του Φελίπε, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας ξεκίνησε έρευνα σε βάρος του τέως βασιλιά Χουάν Κάρλος στο πλαίσιο έρευνας για ένα συμβόλαιο τρένων υψηλής ταχύτητας στη Σαουδική Αραβία, όπως ανέφερε σήμερα σε μια ανακοίνωση.

Ο εισαγγελέας θα ερευνήσει κατά πόσον ο τέως βασιλιάς μπορεί να περιληφθεί στην υπόθεση καθώς προστατευόταν από ασυλία έως τον Ιούνιο του 2014, όταν παραιτήθηκε υπέρ του γιου του Φελίπε, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Η έρευνα αυτή επικεντρώνεται, ακριβώς, στην εγκαθίδρυση ή στην απόρριψη ποινικής σύνδεσης με ενέργειες που συνέβησαν μετά τον Ιούνιο του 2014 όταν ο επίτιμος βασιλιάς δεν προστατευόταν πλέον από ασυλία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η έρευνα του γενικού εισαγγελέα για τον βασιλιά προέκυψε από μια άλλη έρευνα που πραγματοποίησε ο εισαγγελέας της χώρας κατά της διαφθοράς για τη δεύτερη φάση μιας σιδηροδρομικής σύνδεσης υψηλής ταχύτητας των πόλεων Μεδίνα και Μέκκα στη Σαουδική Αραβία το συμβόλαιο της οποίας δόθηκε σε μια ομάδα ισπανικών εταιριών το 2011. Ο ισπανικός βασιλικός οίκος δεν ήταν προσώρας διαθέσιμος για σχολιασμό.

Ο Χουάν Κάρλος ήταν επί μακρόν πολύ δημοφιλής στην Ισπανία για τον ρόλο του στη μετάβαση της χώρας στη δημοκρατία στα τέλη των χρόνων του '70, προτού τα σκάνδαλα να υπονομεύσουν τη δημόσια αποδοχή του πριν από μια δεκαετία, οδηγώντας τον στην παραίτηση από τον θρόνο.

Στα μέσα Μαρτίου, ο γιος του Φελίπε, ο νυν βασιλιάς, ανέφερε σε μια δήλωση ότι αποποιήθηκε την κληρονομιά του πατέρα του και του αφαίρεσε το βασιλικό επίδομα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πανοραμική θέα Μαδρίτης
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Πρωτοφανής ζέστη με πάνω από 1.000 θανάτους τον Ιούνιο

Τον Ιούνιο στην Ισπανία καταγράφηκαν 1.028 θάνατοι λόγω ζέστης, αριθμός υπερδιπλάσιος από το 2025. Η Aemet ανακοίνωσε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2026 ήταν το θερμότερο που έχει καταγραφεί, με μέση θερμοκρασία 1,6°C πάνω από τα φυσιολογικά.
Πέδρο Σάντσεθ
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Πάνω από 1 εκατ. αιτήσεις πολιτογράφησης μεταναστών ανακοίνωσε ο Σάντσεθ

Πάνω από ένα εκατομμύριο αιτήσεις για νομιμοποίηση κατέθεσαν αλλοδαποί με παράτυπο καθεστώς στην Ισπανία, στο πλαίσιο κυβερνητικού σχεδίου που λήγει σήμερα. Η κυβέρνηση υπογραμμίζει τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και την οικονομική ωφέλεια.
Θερμόμετρο με ήλιο
ΔΙΕΘΝΗ

Καύσωνας στην Ευρώπη: Πάνω από 100 εκατ. εκτεθειμένοι σε θερμοκρασίες άνω των 35°C

Τουλάχιστον 212 θάνατοι στην Ισπανία και τρεις στη Γαλλία οφείλονται στον καύσωνα, ενώ στη Βρετανία καταγράφηκε ρεκόρ ζέστης Ιουνίου. Πάνω από 380 εκατομμύρια Ευρωπαίοι εκτίθενται σε θερμοκρασίες άνω των 30°C.
Θερμόμετρο με ήλιο
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: 212 θάνατοι από τον καύσωνα από Κυριακή έως χθες

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Υγείας Carlos III, τουλάχιστον 212 θάνατοι στην Ισπανία από Κυριακή έως Τετάρτη συνδέονται με τον καύσωνα, όπως δείχνει το σύστημα ΜοΜο που συγκρίνει την τρέχουσα θνησιμότητα με ιστορικά στοιχεία.
Θερμόμετρο καύσωνα
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών Ιουνίου από το 1950 σύμφωνα με την Aemet

Η Ισπανία κατέγραψε τις υψηλότερες θερμοκρασίες Ιουνίου από το 1950, με τη Δευτέρα και την Τρίτη να φτάνουν τους 28,17°C, σύμφωνα με την Aemet, ενώ η Ευρώπη πλήττεται από πρωτοφανές κύμα καύσωνα.