ΓΔ: 2492.71 1.49% Τζίρος: 263.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Μπενιαμίν Νετανιάχου ομιλία
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια ομιλίας στην Ευρώπη, με φόντο τη σημαία της ΕΕ.

Συλλυπητήρια από Νετανιάχου για τη δολοφονία αυτιστικού Παλαιστίνιου

Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε ο πρωθυπουργός Νετανιάχου μια εβδομάδα μετά τον θάνατο ενός αυτιστικού Παλαιστίνιου από σφαίρες ισραηλινών αστυνομικών χωρίς να ζητήσει συγγνώμη.

Πάνω από μια εβδομάδα μετά τον θάνατο ενός άοπλου και αυτιστικού Παλαιστίνιου από τις σφαίρες ισραηλινών αστυνομικών στην Ιερουσαλήμ ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε σήμερα τραγωδία το περιστατικό και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς την οικογένεια του θύματος.

Ο 32χρονος Ιγιάντ αλ-Χαλάκ σκοτώθηκε στη διάρκεια αστυνομικής καταδίωξης στην Παλαιά Πόλη της Ιερουσαλήμ στις 30 Μαϊου. Ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε την ημέρα εκείνη ότι οι αστυνομικοί υποπτεύονταν ότι το θύμα οπλοφορούσε. Το τμήμα εσωτερικών υποθέσεων της αστυνομίας διενεργεί έρευνα για το περιστατικό.

«Αυτό που συνέβη στον Ιγιάντ αλ-Χαλάκ είναι μια τραγωδία. Αυτός ο άνδρας ήταν άνθρωπος με ειδικές ανάγκες, αυτιστικός, που θεωρήθηκε ύποπτος --και τώρα γνωρίζουμε ότι αδίκως -- ότι είναι τρομοκράτης σε έναν πολύ ευαίσθητο χώρο», είπε ο Νετανιάχου χωρίς ωστόσο να ζητήσει συγγνώμη.

Οι Παλαιστίνιοι παραλληλίζουν τον θάνατο του Παλαιστίνιου με τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στις Μινεάπολις των ΗΠΑ που προκλήθηκε κατά την βίαιη σύλληψή του από έναν λευκό αστυνομικό. Εκατοντάδες άνθρωποι πήγαν στην κηδεία του Χαλάκ πριν από μια εβδομάδα.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι και η οικογένεια του θύματος δήλωσαν ότι έπασχε από βαριάς μορφής αυτισμό και ότι άρχισε να τρέχει όταν ήρθε αντιμέτωπος με τους αστυνομικούς. «Γνωρίζω ότι η αστυνομία διεξάγει έρευνες. Συμπάσχουμε όλοι με την οικογένεια», δήλωσε ο Νετανιάχου ενώπιον του υπουργικού του συμβουλίου.

Απευθυνόμενος στον υπουργό Εσωτερικής Ασφαλείας Αμίρ Οχάνα, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την αστυνομία, στη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο Νετανιάχου είπε: «Αναμένω την πλήρη διερεύνηση αυτής της υπόθεσης».

Ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας δεν ήταν διαθέσιμος σήμερα για να σχολιάσει και να δώσει πληροφορίες για το αν ελήφθησαν μέτρα εις βάρος των αστυνομικών που τον σκότωσαν.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντς, ο κεντρώος εταίρος στην νέα κυβέρνηση ενότητας του Νετανιάχου, ζήτησε δημοσίως συγγνώμη για τον θάνατο του Χαλάκ. Ο Νετανιάχου ωστόσο, ο οποίος καθόταν δίπλα του, δεν είπε τίποτα τότε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ο Νετανιάχου θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πως ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, θα ταξιδέψει στις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα, ενώ αστειεύτηκε αποκαλώντας κατά λάθος τον γερουσιαστή Τσακ Σούμερ Παλαιστίνιο.
Σημαία Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

Υπέρ της απομάκρυνσης Χαν ψήφισαν τα κράτη-μέλη του ΔΠΔ, δηλώνει ο Ισραηλινός πρέσβης

Τα μέλη του ΔΠΔ ψήφισαν υπέρ της αποπομπής του Καρίμ Χαν μετά από καταγγελίες για σεξουαλική επίθεση, τις οποίες ο ίδιος αρνείται. Οι ΗΠΑ, που δεν ανήκουν στο ΔΠΔ, του επέβαλαν κυρώσεις λόγω των ενταλμάτων κατά Ισραηλινών αξιωματούχων.
Δεξαμενές και αεροπλάνα Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Έτοιμος ο στρατός για μεγάλη επιχείρηση στη Δυτική Όχθη

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε μεγάλη αντιτρομοκρατική επιχείρηση στη Δυτική Όχθη, μετά από αιματηρές συγκρούσεις. Ανακλήθηκαν οι άδειες στρατιωτών, ενώ ο Νετανιάχου υποσχέθηκε ισχυρή αντίδραση.
Σημαία Σαουδικής Αραβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Νετανιάχου: "Ιστορικό άλμα" η ένταξη Σ. Αραβίας στις Συμφωνίες Αβραάμ

Το γραφείο του Νετανιάχου δήλωσε πως η αναγνώριση του Ισραήλ από τη Σαουδική Αραβία θα αποτελούσε σημαντικό βήμα ειρήνης, χωρίς να σχολιάσει την πρόσφατη πυρηνική συμφωνία ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ: Πυρηνική συμφωνία με Σ. Αραβία μόνο με αναγνώριση Ισραήλ

Ο Τραμπ δήλωσε πως η συμφωνία ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας για ειρηνική πυρηνική ενέργεια εξαρτάται πλήρως από την αναγνώριση του Ισραήλ μέσω των Συμφωνιών του Αβραάμ, που υπεγράφησαν το 2020 με πρωτοβουλία του.