ΓΔ: 2171.87 0.51% Τζίρος: 381.11 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Δεξαμενόπλοιο στο Ορμούζ
Δεξαμενόπλοιο σε βιομηχανικό λιμάνι, σχετικό με το ζήτημα ενέργειας και τον Ορμούζ.

Το Ιράν δεν συζητά εκεχειρία ή διαπραγματεύσεις με ΗΠΑ, λέει η Τεχεράνη

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ Αμπάς Αραγτσί τόνισε πως το Ιράν δεν επιδιώκει εκεχειρία ή διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, επικαλούμενος προηγούμενες αποτυχημένες προσπάθειες και τονίζοντας πως δεν υπάρχει λόγος διαλόγου με την Ουάσινγκτον.

Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Αμπάς Αραγτσί δήλωσε ότι το Ιράν δεν επιδιώκει ούτε μια εκεχειρία ούτε «διαπραγματεύσεις» με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την έκτη ημέρα ενός πολέμου στη Μέση Ανατολή που συνεχώς εξαπλώνεται.

«Διαπραγματευτήκαμε ήδη δύο φορές μαζί τους και κάθε φορά μας επιτέθηκαν εν μέσω διαπραγματεύσεων», τόνισε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος στον πόλεμο του Ιουνίου του 2025, ο οποίος είχε διαρκέσει 12 ημέρες.

Ο Αραγτσί υπογράμμισε ότι «δεν ζητάμε εκεχειρία» και πως «δεν βλέπουμε κανέναν λόγο να διαπραγματευτούμε με τις ΗΠΑ», κατά τη διάρκεια συνέντευξης που μεταδόθηκε από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC News.

Η στάση του Ιράν στα Στενά του Ορμούζ

Παράλληλα, ο Ιρανός υπουργός διαβεβαίωσε ότι η Τεχεράνη «δεν προτίθεται» να κλείσει τα Στενά του Ορμούζ, αν και δεν απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο σε περίπτωση που το Ισραήλ και οι ΗΠΑ συνεχίσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους.

«Δεν έχουμε καμία πρόθεση να κλείσουμε τα Στενά προς το παρόν», ανέφερε χαρακτηριστικά στο NBC News.

Πρόσθεσε, ωστόσο, πως «δεν τα κλείσαμε. Είναι τα πλοία και τα πετρελαιοφόρα που δεν επιχειρούν να τα διαπλεύσουν, διότι φοβούνται μήπως πληγούν από το ένα ή το άλλο στρατόπεδο».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράν διαψεύδει επίθεση στην πρεσβεία ΗΠΑ στο Ριάντ

Ο Ιρανός πρεσβευτής στη Σ. Αραβία, Αλιρεζά Εναγιατί, διέψευσε ότι το Ιράν επιτέθηκε στην αμερικανική πρεσβεία στο Ριάντ, δήλωσε ότι δεν εκτοξεύτηκε drone κι ότι η Τεχεράνη πάντα αναλαμβάνει ευθύνη για τις ενέργειές της.
Σημαία στο Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Εκρήξεις σε Τεχεράνη και Καράτζ μετά το νέο κύμα ισραηλινών πληγμάτων

Ιρανικά μέσα αναφέρουν εκρήξεις στη δυτική Τεχεράνη και στην Καράτζ, μετά την ανακοίνωση του Ισραήλ για νέο κύμα επιθέσεων. Δημοσιογράφοι του AFP μιλούν και για εκρήξεις σε Ντόχα και Μανάμα, εντείνοντας την ανησυχία στην περιοχή.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Οι ΗΠΑ «σε θέση ισχύος» μετά τις επιθέσεις στο Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε θέση ισχύος απέναντι στο Ιράν, ενώ υπογράμμισε πως οι Ιρανοί ηγέτες εξαφανίζονται γρήγορα. Επίσης, αξιολόγησε τη στρατιωτική επιχείρηση με βαθμολογία 15 στα 10.