ΓΔ: 2459.77 -0.31% Τζίρος: 293.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Τιμή πετρελαίου διακύμανση

Άλμα έως 13% στην τιμή πετρελαίου λόγω πολέμου στη Μ. Ανατολή

Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άλμα έως 13% στις ασιατικές αγορές, λόγω της σύρραξης ΗΠΑ-Ισραήλ με το Ιράν, αυξάνοντας τους φόβους για διεθνή εφοδιασμό. Το Brent έφτασε τα 80,16 δολάρια, ενώ το WTI τα 72,55 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν εντυπωσιακή άνοδο, έως και 13%, κατά την έναρξη των συναλλαγών στις ασιατικές αγορές. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στην ένοπλη σύρραξη που ξέσπασε το Σάββατο, μετά τους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ και του Ισραήλ εναντίον του Ιράν, γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες για τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή και τον διεθνή εφοδιασμό με αργό πετρέλαιο.

Περί τη 01:15 (ώρα Ελλάδας), η τιμή του βαρελιού Brent Βόρειας Θάλασσας κατέγραφε άνοδο 9,90%, φθάνοντας τα 80,16 δολάρια. Κατά την έναρξη των συναλλαγών η αύξηση είχε φτάσει έως και το 13%. Παράλληλα, η τιμή του βαρελιού της αμερικανικής ποικιλίας West Texas Intermediate (WTI) ενισχυόταν κατά 8,25%, στα 72,55 δολάρια.

Η τιμή του Brent αναμένεται να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθώς ο γεωπολιτικός κίνδυνος παραμένει έντονος. Η διαφορά είναι μεγάλη σε σχέση με τα 61 δολάρια ανά βαρέλι, όπου βρισκόταν στην αρχή της χρονιάς.

Παράλληλα, οι θαλάσσιες μεταφορές μέσω του στενού του Χουρμούζ —από όπου διέρχεται περίπου το 20% του πετρελαίου που καταναλώνεται παγκοσμίως— βρίσκονται πλέον υπό σοβαρή απειλή, αυξάνοντας περαιτέρω την αβεβαιότητα στις αγορές ενέργειας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βαρέλια πετρελαίου και γράφημα
ΔΙΕΘΝΗ

Πτώση 4% στις τιμές πετρελαίου μετά τη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν για τη Μέση Ανατολή

Οι τιμές του πετρελαίου έπεσαν έως 5% μετά τη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν για τερματισμό του πολέμου στη Μέση Ανατολή, με το Brent στα 83,84 δολάρια και το WTI στα 81,05 δολάρια ανά βαρέλι, καθώς ξεκίνησαν οι ασιατικές συναλλαγές.
Στέφανος Παπασταύρου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αρχίζουν σήμερα οι πληρωμές για το πρόγραμμα «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης»

Ξεκίνα σήμερα η πληρωμή προμηθευτών για εξαργυρωμένες επιταγές του «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα», με 6.270 voucher Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2025 και ποσό 6,29 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ. Θα ακολουθήσουν και άλλες πληρωμές.