ΓΔ: 2064.77 -0.60% Τζίρος: 491.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Γενική Συνέλευση ΟΗΕ
Συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη.

ΟΗΕ: ΗΠΑ-Ισραήλ υπερασπίζονται την επίθεσή τους στο Ιράν που μιλά για «εγκλήματα πολέμου»

Οι πρεσβευτές ΗΠΑ και Ισραήλ υπερασπίστηκαν τη νομιμότητα των επιθέσεων εναντίον του Ιράν στον ΟΗΕ, ενώ ο Ιρανός πρεσβευτής κατηγόρησε για εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας, αναφέροντας θανάτους αμάχων.

Κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι πρεσβευτές των ΗΠΑ και του Ισραήλ υπεραμύνθηκαν της νομιμότητας των στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον του Ιράν, ενώ ο εκπρόσωπος της Ισλαμικής Δημοκρατίας κατήγγειλε «έγκλημα πολέμου» και «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» επικαλούμενος θανάτους αμάχων.

Ο αμερικανός πρεσβευτής Μάικ Γουόλτς υπογράμμισε ότι «η διεθνής κοινότητα, εδώ και πολύ καιρό, τονίζει μια απλή και αναγκαία θέση αρχής: το Ιράν δεν γίνεται να αποκτήσει πυρηνικό όπλο». Επισήμανε πως οι ΗΠΑ λαμβάνουν «νόμιμα μέτρα» επικαλούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, κατηγορώντας την Τεχεράνη ότι τις αψηφά.

Ο κ. Γουόλτς υπενθύμισε ότι τον Σεπτέμβριο επιβλήθηκαν εκ νέου κυρώσεις του ΟΗΕ σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό της πρόγραμμα. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη «σφαγή μεγάλης κλίμακας αθώων πολιτών» από το ιρανικό καθεστώς στις αρχές του έτους.

Απευθυνόμενος στα μέλη του Συμβουλίου, ο αμερικανός πρεσβευτής χαρακτήρισε την παρουσία του ιρανού ομολόγου του «γελοιοποίηση» του οργάνου, ενώ κατηγόρησε τον ΟΗΕ για «έλλειψη ηθικής σαφήνειας». Όπως είπε, οι ΗΠΑ θα «προασπίσουν» αυτή τη σαφήνεια, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ θεωρεί ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν ανταποκρίνονται επαρκώς στη διατήρηση της ειρήνης.

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ Ντάνι Ντάνον κατηγόρησε ορισμένα μέλη του Συμβουλίου για «υποκρισία», καθώς καταδίκασαν τα πλήγματα των ΗΠΑ και του Ισραήλ στο ιρανικό έδαφος, αλλά όχι τις επιθέσεις του Ιράν εναντίον του Ισραήλ και αραβικών χωρών με αμερικανικές βάσεις. «Δεν αναλάβαμε δράση από παρόρμηση, αλλά από ανάγκη», τόνισε, υποστηρίζοντας ότι «το ιρανικό καθεστώς δεν μας άφησε εναλλακτική λύση».

Οι αντιδράσεις της Τεχεράνης και οι διχασμοί στο Συμβούλιο

Από την πλευρά του, ο ιρανός πρεσβευτής Αμίρ Σαΐντ Ιραβανί έκανε λόγο για «έγκλημα πολέμου» και «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», αναφερόμενος στους θανάτους αμάχων, μεταξύ των οποίων «100 και πλέον παιδιών» σε βομβαρδισμό σχολείου θηλέων. Επέκρινε επίσης τα μέλη του Συμβουλίου που «αγνόησαν καταφανώς» την επίθεση των ΗΠΑ και του Ισραήλ εναντίον του Ιράν, ενώ καταδίκασαν την Τεχεράνη για «νόμιμη άμυνα».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας φάνηκε βαθιά διχασμένο ως προς την κρίση. Η Κίνα, η Ρωσία και άλλες χώρες επέκριναν μόνο την επίθεση των ΗΠΑ και του Ισραήλ, ενώ κράτη όπως το Μπαχρέιν καταδίκασαν τα «άνανδρα» αντίποινα της Τεχεράνης. Άλλες φωνές κάλεσαν σε αποκλιμάκωση ή καταδίκασαν συνολικά όλες τις στρατιωτικές ενέργειες.

Έκκληση Γκουτέρες για κατάπαυση του πυρός

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε απερίφραστα τόσο την επίθεση των ΗΠΑ και του Ισραήλ στο Ιράν όσο και τα πλήγματα του Ιράν σε κράτη της περιοχής. Προειδοποίησε ότι «η στρατιωτική δράση εγείρει τον κίνδυνο να προκληθεί σειρά εξελίξεων που ουδείς μπορεί να ελέγξει στην πιο ευμετάβλητη περιοχή του κόσμου».

Ο κ. Γκουτέρες κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να επιδιώξει «άμεση» κατάπαυση του πυρός και να συμβάλει στην αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αντόνιο Γκουτέρες ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Γκουτέρες: Έκκληση για τερματισμό του πολέμου και άνοιγμα του Χορμούζ

Ο Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε τις ΗΠΑ και το Ισραήλ να σταματήσουν τον πόλεμο, το Ιράν να σταματήσει τις επιθέσεις και ζήτησε τον τερματισμό του αποκλεισμού στο Στενό του Χορμούζ, λόγω κινδύνου για την παγκόσμια οικονομία.
Αντόνιο Γκουτέρες ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: Ο ΓΓ του ΟΗΕ στηρίζει διπλωματική λύση για τον τερματισμό του πολέμου

Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε στη Βηρυτό ότι πρέπει να βρεθεί διπλωματική λύση για τον πόλεμο Ισραήλ-Χεζμπολά στον Λίβανο, ζητώντας άμεση αποκλιμάκωση, καθώς οι συγκρούσεις έχουν στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους.
ΟΗΕ σημαίες εξωτερικά
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Ειδική ενημέρωση Ισραήλ σε 100+ διπλωμάτες για απειλή Ιράν

Πάνω από 100 διπλωμάτες από χώρες-μέλη του ΟΗΕ συμμετείχαν σε ενημέρωση στη Νέα Υόρκη για την ιρανική απειλή, με διοργανωτή τον Ισραηλινό πρέσβη Ντανόν. Συμμετείχαν Γαλλία, Ιαπωνία, Ρωσία, Τουρκία και άλλες χώρες.
Γιώργος Παπανδρέου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Παπανδρέου: Απρόβλεπτες οι συνέπειες από τις ΗΠΑ-Ισραήλ χωρίς ΟΗΕ

Ο Γιώργος Παπανδρέου συνεχάρη τον Πέδρο Σάντσεθ για τη στάση του υπέρ της ειρήνης και επέκρινε τη στρατιωτική επέμβαση ΗΠΑ-Ισραήλ κατά του Ιράν χωρίς απόφαση ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας τη σημασία του διεθνούς δικαίου.
Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν στον ΟΗΕ: Κατηγορεί ΗΠΑ και Ισραήλ για επιθέσεις σε αμάχους

Ο πρέσβης του Ιράν στον ΟΗΕ κατηγόρησε ΗΠΑ και Ισραήλ για παράνομο πόλεμο κατά της χώρας του, με διαρκείς επιθέσεις που έχουν σκοτώσει πάνω από 1.300 αμάχους και καταστρέψει χιλιάδες πολιτικούς στόχους και υποδομές.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Ζητά από ΟΗΕ να καταδικάσει Ισραήλ και ΗΠΑ για επιθετικότητα

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί ζήτησε από τον ΟΗΕ να καταδικάσει ανοιχτά την «επιθετικότητα» Ισραήλ και ΗΠΑ, τονίζοντας τις προσδοκίες της Τεχεράνης για πιο αυστηρή στάση από τη διεθνή κοινότητα.