ΓΔ: 2240.9 0.94% Τζίρος: 59.79 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:23:01
Στενό του Ορμούζ δορυφορική φωτογραφία
Φωτο: Στενά του Ορμούζ. Credit: Shutterstock

Ιράν: Oι Φρουροί κλείνουν μέχρι νεωτέρας τα στενά στο Ορμούζ

Όλα τα πανεπιστήμια στο Ιράν θα παραμείνουν κλειστά μέχρι νεωτέρας, ανακοίνωσε το υπουργείο Επιστημών, μετά τα πλήγματα κατά της χώρας. Oι Ιρανοί φρουροί δηλώνουν ότι απαγορεύεται η διέλευση πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ.

Τα πανεπιστήμια στο Ιράν θα παραμείνουν κλειστά μέχρι νεωτέρας, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA, μετά τα ισραηλινά και αμερικανικά πλήγματα κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Όπως μετέδωσε το IRNA, «το υπουργείο Επιστημών ανακοίνωσε ότι κλείνουν όλα τα πανεπιστήμια σε όλη τη χώρα μέχρι νεώτερας». Το υπουργείο Επιστημών αποτελεί τον αρμόδιο φορέα για την εποπτεία των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του Ιράν.

Την ίδια ώρα, αξιωματούχος της ναυτικής αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Aspides δήλωσε ότι πλοία λαμβάνουν σήματα VHF από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν, στα οποία αναφέρεται πως «κανένα πλοίο δεν επιτρέπεται να περάσει από τα Στενά του Ορμούζ».

Τα Στενά του Ορμούζ αποτελούν τη σημαντικότερη θαλάσσια δίοδο εξαγωγής πετρελαίου παγκοσμίως, συνδέοντας μεγάλους παραγωγούς του Κόλπου —όπως τη Σαουδική Αραβία, το Ιράν, το Ιράκ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα— με τον Κόλπο του Ομάν και την Αραβική Θάλασσα.

Αξιωματούχος που μίλησε στο Reuters υπό καθεστώς ανωνυμίας ανέφερε ότι το Ιράν δεν έχει επιβεβαιώσει επισήμως κάποια τέτοια εντολή. Η Τεχεράνη έχει απειλήσει επανειλημμένα να αποκλείσει το στρατηγικό αυτό πέρασμα ως αντίποινα για επιθέσεις κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Ο ΥΠΕΞ Αραγτσί από τη Ρωσία ρίχνει ευθύνες στις ΗΠΑ για το Πακιστάν

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ Αμπάς Αραγτσί τόνισε στη Ρωσία τη σημασία της ασφάλειας στα στενά του Ορμούζ, κατηγορώντας τις ΗΠΑ για την αποτυχία των ειρηνευτικών συνομιλιών στο Πακιστάν λόγω υπερβολικών αμερικανικών απαιτήσεων.
Σιλουέτα μπροστά σε σημαίες
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ Αραγτσί στη Αγία Πετρούπολη για συνομιλίες με Πούτιν

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ Αμπάς Αραγτσί έφτασε στην Αγία Πετρούπολη για να συναντήσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν, στο πλαίσιο διπλωματικών συνομιλιών για τη Μέση Ανατολή, μετά την ακύρωση προγραμματισμένης συνάντησης στο Ισλαμαμπάντ.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Συνεχίζεται το διπλωματικό παιχνίδι Ιράν-Ρωσίας, απούσες οι ΗΠΑ

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα συναντηθεί σήμερα με τον Ιρανό ΥΠΕΞ Αραγτσί, καθώς η Μόσχα στηρίζει σταθερά την Ισλαμική Δημοκρατία μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την εκεχειρία στη Μέση Ανατολή, όπως επιβεβαίωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.
Κρεμλίνο Μόσχα ηλιοβασίλεμα
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Πούτιν θα συναντηθεί με τον Ιρανό ΥΠΕΞ Αραγτσί

Το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα συναντήσει τον Ιρανό ΥΠΕΞ Αμπάς Αραγτσί στη Μόσχα, ενώ οι διαπραγματεύσεις Ιράν-ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου παραμένουν σε αδιέξοδο, σύμφωνα με το TASS.
Βλαντίμιρ Πούτιν γράφει
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ Αραγτσί φεύγει από Πακιστάν με προορισμό τη Ρωσία

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Αμπάς Αραγτσί, αναχώρησε από το Ισλαμαμπάντ για τη Μόσχα, όπου αναμένεται να συναντήσει τον Πούτιν, αν και αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί από τη ρωσική πλευρά, ενώ συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για Ιράν-ΗΠΑ.