ΓΔ: 2079.71 -2.35% Τζίρος: 199.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:59:35
Μέττε Φρεντέρικσεν συνέντευξη
Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέττε Φρεντέρικσεν σε δήλωση στους δημοσιογράφους.

Δανία: Το Σοσιαλιστικό Κόμμα κοντά σε απόλυτη πλειοψηφία με την Αριστερά

Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα της Μέτε Φρεντέρικσεν και η αριστερά πλησιάζουν την απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές της 24ης Μαρτίου, γεγονός που μπορεί να βάλει τέλος στις κυβερνήσεις συνασπισμού διαφορετικών πολιτικών.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της πρωθυπουργού Μέτε Φρεντέρικσεν φαίνεται να πλησιάζει την απόλυτη πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές της 24ης Μαρτίου, σύμφωνα με δύο νέες δημοσκοπήσεις. Οι μετρήσεις δείχνουν ότι το κόμμα, μαζί με τους συμμάχους της αριστεράς, ενδέχεται να εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική δύναμη για σχηματισμό κυβέρνησης χωρίς ανάγκη συνεργασίας με πολιτικούς αντιπάλους.

Αν τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν, η Δανία θα αφήσει πίσω της τέσσερα χρόνια κυβερνήσεων συνασπισμού που στηρίζονταν σε κόμματα με διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες. Οι εκλογές αναμένεται να αποτελέσουν κρίσιμη δοκιμασία για τη Φρεντέρικσεν, καθώς οι ψηφοφόροι θα αποφασίσουν αν θα επιβραβεύσουν την πολιτική της για την υπεράσπιση της κυριαρχίας της χώρας ή θα την τιμωρήσουν για την, όπως υποστηρίζουν οι επικριτές, παραμέληση των εσωτερικών ζητημάτων.

Οι δημοσκοπήσεις της Epinion και της Megafon για λογαριασμό των δικτύων DR και TV2 δείχνουν ότι το αριστερό μπλοκ υπό τη Φρεντέρικσεν θα συγκεντρώσει 87-88 έδρες στο κοινοβούλιο των 179 εδρών, οριακά κάτω από τις 90 που απαιτούνται για πλειοψηφία. Το δεξιό μπλοκ, υπό τον υπουργό Άμυνας Τρελς Λουντ Πούλσεν και το Φιλελεύθερο Κόμμα, εκτιμάται ότι θα εξασφαλίσει 73-77 έδρες.

Η Βουλή περιλαμβάνει επίσης τέσσερις έδρες από τη Γροιλανδία και τις Φερόες Νήσους, οι οποίες συνήθως δεν εμπλέκονται στην εσωτερική πολιτική ζωή της Δανίας, αλλά θα μπορούσαν να παίξουν καθοριστικό ρόλο σε μια αμφίρροπη αναμέτρηση.

Πολιτικές ισορροπίες και φορολογικές αντιπαραθέσεις

Από τις εκλογές του 2022 προέκυψε ένας διακομματικός συνασπισμός μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών, Φιλελεύθερου Κόμματος και Μετριοπαθών – το κόμμα που ίδρυσε ο υπουργός Εξωτερικών και πρώην πρωθυπουργός Λαρς Λόκε Ράσμουσεν. Ωστόσο, η νέα προεκλογική περίοδος ανέδειξε εκ νέου τις ιδεολογικές διαφορές μεταξύ των κομμάτων.

Στην πρώτη τηλεοπτική συζήτηση των ηγετών, η πρόταση της Φρεντέρικσεν για εισαγωγή φόρου περιουσίας προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Αλεξ Βάνοσπλαγκ, χαρακτήρισε την πρόταση «ανώφελη», ενώ ο Ράσμουσεν τη χαρακτήρισε «ανόητη».

Οι επικριτές επικαλούνται το παράδειγμα της Νορβηγίας, όπου η επιβολή φόρου περιουσίας οδήγησε, όπως υποστηρίζουν, εκατομμυριούχους σε μετανάστευση, με πιθανές συνέπειες για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Από την άλλη πλευρά, οι υποστηρικτές του μέτρου θεωρούν ότι θα συμβάλει στη μείωση των ανισοτήτων και στη χρηματοδότηση κοινωνικών προγραμμάτων.

Ανάκαμψη των Σοσιαλδημοκρατών

Η στήριξη προς τους Σοσιαλδημοκράτες της Φρεντέρικσεν έχει ανακάμψει σημαντικά, από το χαμηλό 17% του Δεκεμβρίου σε 20,8% και 21,8% στις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Το κόμμα είχε καταγράψει ποσοστό 28% στις εκλογές του 2022, γεγονός που δείχνει ότι η εκλογική μάχη παραμένει ανοιχτή και κρίσιμη για τον πολιτικό χάρτη της Δανίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πολύχρωμα σπίτια στη Γροιλανδία
ΔΙΕΘΝΗ

Δανία: Προετοιμασία κυβέρνησης για ενδεχόμενη εισβολή ΗΠΑ στη Γροιλανδία

Τον Ιανουάριο, εν μέσω εντάσεων με τις ΗΠΑ για τη Γροιλανδία, η Δανία κινητοποιήθηκε με συμμάχους της για να απαντήσει ενδεχόμενη αμερικανική εισβολή, σύμφωνα με απόρρητη διαταγή και πηγές της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης DR.
Δεξαμενόπλοιο στο Ορμούζ
ΔΙΕΘΝΗ

Δανία: Η Κοπεγχάγη εξετάζει τρόπους συνεισφοράς για το Στενό Χορμούζ

Ο Δανός ΥΠΕΞ Λαρς Λόκε Ράσμουσεν δήλωσε ότι η χώρα του εξετάζει ανοιχτά πώς μπορεί να συμβάλει στην ελεύθερη διέλευση από το Στενό του Χορμούζ, χωρίς να έχει ληφθεί ακόμη απόφαση, και θα το συζητήσει με την ΕΕ.
Μέτε Φρεντέρικσεν Δανία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κοπεγχάγη συμμετέχει στη νέα πυρηνική στρατηγική της Γαλλίας

Η Δανία θα συμμετάσχει στη νέα στρατηγική πυρηνικής αποτροπής της Γαλλίας, τόνισε η πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συνεργασίας λόγω της αυξανόμενης ρωσικής στρατιωτικής απειλής.
Σαντορίνη ηλιοβασίλεμα θέα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΟΤ: Εκστρατεία προβολής της Ελλάδας στη Δανία

Η Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί αγαπημένο προορισμό για τους Δανούς, με αυξανόμενο ενδιαφέρον σε αυθεντικές, βιώσιμες και ανεξερεύνητες περιοχές, όπως επιβεβαιώθηκε στη διεθνή έκθεση Ferie for alle 2026, με ενεργή συμμετοχή του ΕΟΤ.
Μέττε Φρεντέρικσεν συνέντευξη
ΔΙΕΘΝΗ

Δανία: Εκλογές στις 24 Μαρτίου εν μέσω κρίσης στη Γροιλανδία

Η Δανία θα διεξαγάγει εκλογές στις 24 Μαρτίου, όπως ανακοίνωσε η πρωθυπουργός Φρεντέρικσεν, η οποία βλέπει τη δημοτικότητά της να ενισχύεται μετά τη σθεναρή στάση της έναντι των πιέσεων των ΗΠΑ για τη Γροιλανδία.