ΓΔ: 2188.68 -0.55% Τζίρος: 284.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Σημαία του Σουδάν
Φώτο: Shutterstock

Σουδάν: Πάνω από διπλάσιοι οι θάνατοι αμάχων το 2025, λέει ο ΟΗΕ

Ο αριθμός των αμάχων που σκοτώθηκαν στον πόλεμο του Σουδάν υπερδιπλασιάστηκε το 2025, σύμφωνα με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ, ενώ οι μάχες εντάθηκαν με χρήση drones και βομβαρδισμούς σε κατοικημένες περιοχές.

Ο πόλεμος στο Σουδάν συνεχίζει να προκαλεί ανείπωτη ανθρωπιστική τραγωδία, καθώς ο αριθμός των αμάχων που έχασαν τη ζωή τους υπερδιπλασιάστηκε το 2025, σύμφωνα με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ.

Ο Τουρκ δήλωσε στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη ότι το 2025 σημειώθηκε «αύξηση κατά δυόμισι φορές του αριθμού των αμάχων που σκοτώθηκαν σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά», χωρίς να υπολογίζονται οι αγνοούμενοι και τα μη ταυτοποιημένα πτώματα.

Οι συγκρούσεις μεταξύ του σουδανικού στρατού και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) έχουν ενταθεί, με εκτεταμένη χρήση drones και βομβαρδισμούς εναντίον «σχολείων, νοσοκομείων ή χώρων λατρείας» σε κατοικημένες περιοχές, όπως κατήγγειλε ο Ύπατος Αρμοστής.

Ο ίδιος χαρακτήρισε τη σύγκρουση ως «βρόμικο, αιματηρό και παράλογο πόλεμο», αποδίδοντας ευθύνες και στις δύο πλευρές που απορρίπτουν κάθε προσπάθεια για εκεχειρία, αλλά και στους «ξένους προστάτες» που, όπως είπε, τροφοδοτούν τη σύγκρουση «από απληστία».

Ωμότητες και ανθρωπιστική κρίση

Σύμφωνα με τον Τουρκ, στρατός και παραστρατιωτικοί έχουν διαπράξει σοβαρά εγκλήματα, μεταξύ των οποίων σεξουαλική βία, εκτελέσεις και αυθαίρετες κρατήσεις. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη «σφαγή» που σημειώθηκε στο Νταρφούρ τον Απρίλιο του 2025, καθώς και στην επίθεση στην πόλη Ελ Φάσερ τον Οκτώβριο του ίδιου έτους.

Οι δύο πλευρές, όπως είπε, «εργαλειοποίησαν τα σώματα γυναικών και κοριτσιών», με περισσότερα από 500 καταγεγραμμένα περιστατικά βιασμών και σεξουαλικής σκλαβιάς, αρκετά εκ των οποίων οδήγησαν σε θάνατο.

Παράλληλα, κατήγγειλε την «ανησυχητική κλιμάκωση των πληγμάτων με drones» και τους αποκλεισμούς στο Κορντοφάν, όπου σχεδόν 600 άμαχοι έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί από την αρχή του έτους. Οι επιθέσεις έχουν πλήξει κρίσιμες υποδομές, όπως ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς και φράγματα, επιδεινώνοντας τις συνθήκες ζωής.

Ο Τουρκ προειδοποίησε ότι οι στοχευμένες επιθέσεις κατά υγειονομικού προσωπικού, ανθρωπιστικών κομβόι και αποθεμάτων τροφίμων διακόπτουν τις τελευταίες γραμμές σωτηρίας, επιτείνοντας μία από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις παγκοσμίως.

Διεθνείς ευθύνες και ανάγκη για εκεχειρία

Ο Ύπατος Αρμοστής εξέφρασε ανησυχία για τις επιθέσεις κατά δημοσιογράφων και υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάνοντας λόγο για «αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση της κοινωνίας» και στρατολόγηση παιδιών.

Κατήγγειλε τη «λογική του κέρδους» όσων εμπλέκονται στη σύγκρουση και κάλεσε σε άμεση παύση των παραδόσεων όπλων, με πλήρη εφαρμογή του εμπάργκο στο Νταρφούρ. Τόνισε την επείγουσα ανάγκη για ισχυρότερη διπλωματική πίεση προκειμένου να επιτευχθεί ανθρωπιστική εκεχειρία και μόνιμη κατάπαυση του πυρός.

Παρά τις δεσμεύσεις για ταχείες εξελίξεις από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, η διεθνής διαμεσολάβηση της τετραμερούς ομάδας Quad (ΗΠΑ, Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία, ΗΑΕ) παραμένει στάσιμη, σύμφωνα με τον Αμερικανό απεσταλμένο Μασούντ Μπούλος.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αρνούνται κατηγορηματικά τις κατηγορίες για παροχή όπλων στις ΔΤΥ, ενώ ο σουδανικός στρατός φέρεται να χρησιμοποιεί drones από το Ιράν. Οι ΔΤΥ, από την πλευρά τους, καταγγέλλουν επιθέσεις από «γειτονική χώρα», φωτογραφίζοντας την Αίγυπτο, η οποία αρνείται κάθε εμπλοκή.

Το Σουδάν, μία από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, διαθέτει ωστόσο πλούσιους φυσικούς πόρους, όπως χρυσό, πετρέλαιο και εύφορες εκτάσεις, καθώς και στρατηγική ακτογραμμή στην Ερυθρά Θάλασσα, γεγονός που καθιστά τη σύγκρουση ακόμη πιο πολυσύνθετη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ομάδα προσφύγων Σουδάν
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Σοβαρές συνέπειες από τη σεξουαλική βία ως όπλο πολέμου στο Σουδάν

Η σεξουαλική βία ως όπλο πολέμου στο Σουδάν προκαλεί τεράστια ψυχικά τραύματα, σύμφωνα με ΟΗΕ και ΜΚΟ. Έχουν αναφερθεί χιλιάδες περιστατικά από τον εμφύλιο του 2023, με τα περισσότερα θύματα να είναι γυναίκες και κορίτσια.
Ομάδα προσφύγων Σουδάν
ΔΙΕΘΝΗ

Unicef: Εκατομμύρια παιδιά στο Σουδάν πλήττονται από φτώχεια και βία

Η Unicef προειδοποιεί ότι εκατομμύρια παιδιά στο Σουδάν, κυρίως στο Νταρφούρ, υποφέρουν από βία και φτώχεια, ενώ η διεθνής βοήθεια είναι ανεπαρκής σε σύγκριση με το μέγεθος της κρίσης, 20 χρόνια μετά την πρώτη μεγάλη κινητοποίηση.
Ομάδα προσφύγων Σουδάν
ΔΙΕΘΝΗ

Διεθνής διάσκεψη στο Βερολίνο για ενίσχυση ανθρωπιστικής βοήθειας στο Σουδάν

Ο πόλεμος στο Σουδάν μπαίνει στον τέταρτο χρόνο, με εκατομμύρια εκτοπισμένους και εκτεταμένη φτώχεια. Στο Βερολίνο διεξάγεται διεθνής διάσκεψη δωρητών για ενίσχυση της ειρήνης και ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς η κρίση επιδεινώνεται.
Ομάδα προσφύγων Σουδάν
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Η κρίση στο Σουδάν παραμένει «εγκαταλελειμμένη», λέει η Ντενίζ Μπράουν

Η Ντενίζ Μπράουν του ΟΗΕ χαρακτήρισε το Σουδάν «εγκαταλελειμμένη κρίση» λίγες μέρες πριν την επέτειο του εμφυλίου, τονίζοντας τον φαύλο κύκλο σεξουαλικής βίας, εκτοπισμών και θανάτων, και καλώντας τη διεθνή κοινότητα να δράσει.
Αντόνιο Γκουτέρες ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Γκουτέρες: Καταδικάζει την επίθεση σε νοσοκομείο στο Νταρφούρ, ζητά αποκλιμάκωση

Ο Αντόνιο Γκουτέρες καταδικάζει τη δολοφονία τουλάχιστον 60 ατόμων, περιλαμβανομένων παιδιών και υγειονομικών, σε αεροπορική επίθεση σε νοσοκομείο στο Νταρφούρ και καλεί σε σεβασμό του διεθνούς δικαίου από όλα τα μέρη.