ΓΔ: 2470.31 -1.46% Τζίρος: 39.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:40:36
Στοίβα εφημερίδων

CPJ: 129 νεκροί δημοσιογράφοι το 2025, τα 2/3 αποδίδονται στο Ισραήλ

Η CPJ καταγράφει 129 νεκρούς δημοσιογράφους το 2025, με τα 2/3 να αποδίδονται στο Ισραήλ. Η Γάζα ήταν το πιο θανατηφόρο μέτωπο, με 39 θύματα από drones.

Σύμφωνα με την Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ), συνολικά 129 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι του Τύπου σκοτώθηκαν το 2025 σε όλο τον κόσμο, με το Ισραήλ να φέρει την ευθύνη για τα δύο τρίτα των θανάτων αυτών.

Η αμερικανική μη κυβερνητική οργάνωση αναφέρει ότι «ο ισραηλινός στρατός έχει πλέον διαπράξει περισσότερες στοχευμένες δολοφονίες μελών του Τύπου απ' ό,τι οποιοσδήποτε άλλος κυβερνητικός στρατός μέχρι σήμερα», υπογραμμίζοντας πως η πλειονότητα των θυμάτων ήταν Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης της Γάζας.

Μετά τους 124 νεκρούς το 2024, το 2025 καταγράφει το δεύτερο συνεχόμενο ετήσιο ρεκόρ εδώ και τρεις δεκαετίες που η CPJ τηρεί αυτά τα στοιχεία. 

Η οργάνωση επισημαίνει ότι ο πόλεμος στη Γάζα υπήρξε ο πιο θανατηφόρος για τους δημοσιογράφους, με 86 θύματα, ενώ ακολούθησαν οι συγκρούσεις στην Ουκρανία με τέσσερις και στο Σουδάν με εννέα νεκρούς.

Ο επικεφαλής του προγράμματος της CPJ, Κάρλος Μαρτίνες ντε λα Σέρνα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «μια από τις διαπιστώσεις που έχουν σηματοδοτήσει αυτά τα τελευταία χρόνια είναι η αύξηση της προσφυγής στα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα», καθώς το 2025 καταγράφηκαν 39 περιπτώσεις, έναντι μόλις δύο το 2023.

Αύξηση κινδύνων και εκτός εμπόλεμων ζωνών

Πέρα από τις ένοπλες συγκρούσεις, το οργανωμένο έγκλημα αποδείχθηκε επίσης ιδιαίτερα φονικό για τα μέλη του Τύπου. Στο Μεξικό, έξι δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους το 2025, ενώ δολοφονίες καταγράφηκαν και στην Ινδία και το Περού.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει η CPJ στη Σαουδική Αραβία, όπου ο γνωστός χρονογράφος Τουρκί αλ-Τζάσερ εκτελέστηκε τον Ιούνιο από το κράτος, μετά την καταδίκη του με κατηγορίες που η οργάνωση χαρακτήρισε «δόλιους ισχυρισμούς». Πρόκειται για τον πρώτο τεκμηριωμένο φόνο δημοσιογράφου στη χώρα μετά τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι το 2018.

Η ελευθερία του Τύπου υπό πίεση

Η γενική διευθύντρια της CPJ, Τζόντι Γκίνσμπεργκ, προειδοποίησε ότι «δημοσιογράφοι σκοτώνονται σε αριθμούς ρεκόρ σε μια στιγμή που η πρόσβαση στην ενημέρωση είναι πιο σημαντική παρά ποτέ»

Όπως τόνισε, οι επιθέσεις κατά των μέσων ενημέρωσης αποτελούν δείκτη παραβίασης θεμελιωδών ελευθεριών και απαιτούνται άμεσες ενέργειες για την προστασία των δημοσιογράφων και την τιμωρία των δραστών.

Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων ιδρύθηκε το 1981 στη Νέα Υόρκη, με στόχο την υπεράσπιση της ελευθερίας του Τύπου και των δημοσιογράφων παγκοσμίως. 

Χρηματοδοτείται από ιδιωτικά κεφάλαια και ιδρύματα και διοικείται από συμβούλιο που αποτελείται από δημοσιογράφους και προσωπικότητες της κοινωνίας των πολιτών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Αούν παρουσιάζει στις ΗΠΑ σχέδιο αφοπλισμού Χεζμπολάχ και ζητά στήριξη

Ο πρόεδρος του Λιβάνου Ζοζέφ Αούν θα παρουσιάσει στον Ντόναλντ Τραμπ σχέδιο αφοπλισμού της Χεζμπολάχ και αποχώρησης ισραηλινών δυνάμεων από το νότιο Λίβανο, σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ο Νετανιάχου δεν θα συλληφθεί ποτέ στις ΗΠΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε πως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου δεν θα συλληφθεί στις ΗΠΑ, απαντώντας στις δηλώσεις του δημάρχου Νέας Υόρκης που άφησε ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο λόγω νομικών διαδικασιών.
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο ΥΠΕΞ Ρούμπιο συγχαίρει τον Λίβανο για το βήμα προς ειρήνη

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο συνεχάρη τον Λίβανο για τα βήματα προς την ειρήνη, συζητώντας με τον πρόεδρο Αούν στην Ουάσιγκτον. Τόνισε τη στήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες σταθερότητας και οικονομικής ανάκαμψης της χώρας.
Μπενιαμίν Νετανιάχου ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Νετανιάχου κατά του δημάρχου της Νέας Υόρκης, Ζόχραν Μαμντάνι

Το γραφείο Νετανιάχου επέκρινε τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης Μαμντάνι για δηλώσεις περί πιθανής σύλληψης του πρωθυπουργού στο ΟΗΕ, καλώντας τον να ασχοληθεί με τα ζητήματα της πόλης και κατηγορώντας τον για αποπροσανατολισμό.
Ισραέλ Κατζ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Κατζ προειδοποιεί για σκληρά αντίποινα εάν το Ιράν πλήξει το Ισραήλ

Ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ τόνισε πως σε περίπτωση ιρανικής επίθεσης, η χώρα θα απαντήσει δυναμικά. Η Ιορδανία ανακοίνωσε την κατάρριψη τριών ιρανικών πυραύλων, χωρίς να υπάρξουν ζημιές ή τραυματισμοί.
αεροσκάφος
ΔΙΕΘΝΗ

Νέα αμερικανικά αεροσκάφη ανεφοδιασμού στο Ισραήλ λόγω έντασης με Ιράν

Το Ισραήλ πρόκειται να παραλάβει επιπλέον αμερικανικά αεροσκάφη ανεφοδιασμού, σύμφωνα με Ισραηλινό αξιωματούχο, καθώς εντείνονται οι επιθέσεις ΗΠΑ και Ιράν μετά την κατάρρευση της συμφωνίας κατάπαυσης πυρός.