ΓΔ: 2064.77 -0.60% Τζίρος: 491.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Αμπάς Αραγτσί, Ιρανός διπλωμάτης
Ο Αμπάς Αραγτσί σε συνέντευξη Τύπου στο Ιράν, σημαντική διπλωματική στιγμή.

Ιράν: Πιθανή συμφωνία δηλώνει η Τεχεράνη ενόψει συνομιλιών με ΗΠΑ

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ Αμπάς Αραγτσί δήλωσε ότι πριν τον νέο γύρο συνομιλιών Πέμπτη με ΗΠΑ για το πυρηνικό πρόγραμμα, μια συμφωνία είναι εφικτή. Το Ιράν στοχεύει σε δίκαιη και ισότιμη λύση το ταχύτερο, όπως ανέφερε σε ανάρτησή του.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί δήλωσε ότι μια συμφωνία «είναι εφικτή» πριν από τον νέο γύρο διαπραγματεύσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο οποίος έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη.

Σύμφωνα με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, το Ιράν θα προσέλθει στις συνομιλίες «αποφασισμένο να καταλήξει σε μια δίκαιη και ισότιμη συμφωνία – το συντομότερο δυνατό». Ο Αραγτσί τόνισε ότι η Τεχεράνη παραμένει προσηλωμένη στη διπλωματική οδό, επιδιώκοντας μια λύση που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.

Η Τεχεράνη και η Ουάσινγκτον αναμένεται να πραγματοποιήσουν στη Γενεύη τον τρίτο γύρο διαπραγματεύσεων για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, μετά την επανέναρξη του διαλόγου στις 6 Φεβρουαρίου στο Ομάν. Ο Αραγτσί έκανε λόγο για μια «ιστορική ευκαιρία για τη σύναψη μιας πρωτόγνωρης συμφωνίας που λαμβάνει υπόψη αμοιβαίως τις ανησυχίες και τα συμφέροντά μας». «Μια συμφωνία είναι εφικτή, αλλά μόνο εάν δοθεί προτεραιότητα στη διπλωματία», πρόσθεσε.

Οι συνομιλίες είχαν διακοπεί τον Ιούνιο του 2025, μετά τον πόλεμο των 12 ημερών που ξεκίνησε το Ισραήλ κατά του Ιράν, στον οποίο ενεπλάκησαν και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Την περασμένη εβδομάδα, η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με την Ουάσινγκτον σε «ένα σύνολο κατευθυντήριων αρχών» για μια πιθανή συμφωνία, ωστόσο ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς επεσήμανε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές ως προς τις «αμερικανικές κόκκινες γραμμές».

Οι Δυτικοί εκφράζουν φόβους ότι η Τεχεράνη ενδέχεται να αποκτήσει ατομική βόμβα, ενώ το Ιράν επιμένει πως το πυρηνικό του πρόγραμμα έχει αποκλειστικά μη στρατιωτικό χαρακτήρα. Παράλληλα, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αναπτύξει σημαντικές ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή, απειλώντας επανειλημμένα με στρατιωτικό πλήγμα σε περίπτωση αποτυχίας της διπλωματίας.

Το Ιράν προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε αμερικανική επίθεση, ακόμη και «περιορισμένου πλήγματος», θα προκαλέσει «δυναμική» απάντηση. Υπενθυμίζεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν βομβαρδίσει τρεις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις – στο Φορντό, τη Νατάνζ και το Ισφαχάν – κατά τη διάρκεια του πολέμου τον Ιούνιο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ναρέντρα Μόντι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Με τον Μασούντ Πεζεσκιάν συνομίλησε ο Ναρέντρα Μόντι

Ο Ιρανός πρόεδρος Πεζεσκιάν ζήτησε άμεση διακοπή της επίθεσης ΗΠΑ-Ισραήλ και εγγυήσεις για να μην επαναληφθεί. Στη συνομιλία με τον Μόντι, κάλεσε τους BRICS να αναλάβουν ενεργό ρόλο για τον τερματισμό των επιθέσεων κατά του Ιράν.
Το Πεντάγωνο ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο στρατός αναφέρει υποχώρηση της ιρανικής απειλής στο Χορμούζ

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι με βομβαρδισμούς σε υπόγεια ιρανική εγκατάσταση με πυραύλους κρουζ, μείωσε την ικανότητα του Ιράν να απειλεί τη ναυσιπλοΐα στο Στενό του Χορμούζ και κατέστρεψε ραντάρ και δομές πληροφοριών.
Το Πεντάγωνο ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Αποτυχημένη η ιρανική επίθεση σε αμερικανοβρετανική βάση στον Ινδικό

Το Ιράν αποπειράθηκε να πλήξει, χωρίς επιτυχία, την αμερικανοβρετανική βάση στο Ντιέγκο Γκαρσία, εκτοξεύοντας δύο πυραύλους που είτε παρουσίασαν βλάβη είτε αναχαιτίστηκαν από αμερικανικό πολεμικό, σύμφωνα με βρετανική πηγή.
Ισραέλ Κατζ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Προειδοποίηση Κατς για σημαντική αύξηση των επιθέσεων κατά του Ιράν

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ίσραελ Κατς ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες Ισραήλ και ΗΠΑ θα εντείνουν σημαντικά τα πλήγματα κατά του Ιράν, τονίζοντας πως η εκστρατεία θα συνεχιστεί έως την επίτευξη των στόχων.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: ΗΠΑ και Ισραήλ στόχευσαν το πυρηνικό εργοστάσιο της Νατάνζ

ΗΠΑ και Ισραήλ επιτέθηκαν σήμερα το πρωί στην πυρηνική εγκατάσταση της Νατάνζ στο Ιράν, σύμφωνα με το Tasnim. Δεν έχει σημειωθεί διαρροή ραδιενέργειας και δεν υπάρχει απειλή για τους κατοίκους της περιοχής.
Αμερικανοί στρατιώτες σε έρημο
ΔΙΕΘΝΗ

CBS: Σχέδια για πιθανή χερσαία επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράν

Φαίνεται πως το Πεντάγωνο έχει ήδη εξετάσει επιχειρησιακά σενάρια που περιλαμβάνουν ακόμη και τη σύλληψη Ιρανών στρατιωτικών ή μελών παραστρατιωτικών ομάδων σε περίπτωση ανάπτυξης δυνάμεων στο έδαφος.