ΓΔ: 2118.27 -0.55% Τζίρος: 263.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Βενεζουέλα στρατιώτης πλήθος
Στρατιώτης της Βενεζουέλας με πολίτες σε συγκέντρωση ή εκλογική διαδικασία.

Αποφυλακίστηκαν 23 πολιτικοί κρατούμενοι στη Βενεζουέλα με νόμο αμνηστίας

Αποφυλακίστηκαν 23 πολιτικοί κρατούμενοι στη Βενεζουέλα, μεταξύ τους επτά μέλη του κόμματος της Μαρία Κορίνα Ματσάδο, βάσει νόμου αμνηστίας. Η Ματσάδο χαιρέτισε την απελευθέρωση με ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα.

Άλλοι 23 πολιτικοί κρατούμενοι αποφυλακίστηκαν χθες Κυριακή στη Βενεζουέλα, στο πλαίσιο του νόμου περί αμνηστίας που εγκρίθηκε υπό την πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Foro Penal.

Μεταξύ των αποφυλακισθέντων βρίσκονται τουλάχιστον επτά μέλη του κόμματος της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης και βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης, Μαρία Κορίνα Ματσάδο. Ένας εξ αυτών είναι ο Χουάν Φρέιτες, όπως ανακοίνωσε η παράταξη «Vente Venezuela» («Έλα Βενεζουέλα»).

«Καλώς ήρθες σπίτι, αγαπημένε μου Χουάν! Η οικογένειά σου, η μητέρα σου, οι αδερφές σου και ολόκληρη η οικογένεια του Vente, δεν σταματήσαμε ποτέ να αγωνιζόμαστε», ανέφερε η Ματσάδο σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ. «Σύντομα θα αγκαλιαστούμε απολύτως ελεύθεροι», πρόσθεσε.

Πριν από τις τελευταίες αποφυλακίσεις, οι αρχές της χώρας είχαν δεσμευθεί να απελευθερώσουν συνολικά 379 πολιτικούς κρατούμενους βάσει του ίδιου νόμου, τον οποίο είχε υποσχεθεί η προσωρινή πρόεδρος Ντέλσι Ροδρίγκες υπό την πίεση των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τη Ροδρίγκες, 1.557 κρατούμενοι έχουν υποβάλει αίτηση για αποφυλάκιση επικαλούμενοι τη νέα νομοθεσία.

Την ίδια ημέρα, περισσότεροι από 200 κρατούμενοι ανακοίνωσαν την έναρξη απεργίας πείνας, διαμαρτυρόμενοι για τον αποκλεισμό τους από τη χορήγηση αμνηστίας.

Η Ροδρίγκες επιδιώκει την εξομάλυνση των σχέσεων του Καράκας με την Ουάσινγκτον – σχέσεις που είχαν διαρραγεί από το 2019 – μετά την ανάληψη της προσωρινής προεδρίας της Βενεζουέλας, έπειτα από την αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση της 3ης Ιανουαρίου που οδήγησε στην αιχμαλώτιση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντέλσι Ροντρίγκες Βενεζουέλα
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Άρση κυρώσεων κατά της μεταβατικής προέδρου της Βενεζουέλας

Οι ΗΠΑ ήραν σήμερα τις κυρώσεις κατά της προσωρινής προέδρου της Βενεζουέλας Ντέλσι Ροδρίγκες, σε μια προσπάθεια βελτίωσης των διμερών σχέσεων, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.
Σημαίες ΗΠΑ Βενεζουέλας
ΔΙΕΘΝΗ

Επαναλειτουργεί η αμερικανική πρεσβεία Καράκας μετά από 7 χρόνια

Οι ΗΠΑ ξανάνοιξαν την πρεσβεία τους στο Καράκας μετά από επτά χρόνια, τρεις μήνες μετά τη σύλληψη Μαδούρο. Η Ντέλσι Ροντρίγκεζ ασκεί προσωρινή προεδρία, ενώ οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για τα πετρελαϊκά αποθέματα της Βενεζουέλας.
Όχημα της αστυνομίας Νέας Υόρκης
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Δεν αποσύρεται η δίωξη κατά Μαδούρο από τον δικαστή της υπόθεσης

Ο Νικολάς Μαδούρο εμφανίστηκε χαμογελαστός στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης, χωρίς δηλώσεις. Ο δικαστής απέρριψε το αίτημα των συνηγόρων του για παύση δίωξης λόγω διαδικαστικού θέματος με τις πληρωμές τους.
Σημαίες ΗΠΑ Βενεζουέλας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ και Βενεζουέλα αποκαθιστούν διπλωματικές σχέσεις

Δύο μήνες μετά τη σύλληψη του Μαδούρο από τις ΗΠΑ, Ουάσιγκτον και Καράκας συμφώνησαν να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές και προξενικές σχέσεις τους, με στόχο την οικονομική ανάκαμψη και την πολιτική συμφιλίωση.