ΓΔ: 2475.98 0.17% Τζίρος: 457.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Ανθρωπιστική βοήθεια Ράφα
Κονβόι φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια στο συνοριακό πέρασμα Ράφα.

Ανθρωπιστική βοήθεια στην Κούβα με στήριξη Γκρέτα Τούνμπεργκ τον Μάρτιο

Ανθρωπιστική εφοδιοπομπή με τη στήριξη της Γκρέτα Τούνμπεργκ θα φτάσει στην Αβάνα της Κούβας στις 21 Μαρτίου, μεταφέροντας τρόφιμα, φάρμακα και ιατρικό υλικό σε μια χώρα που δοκιμάζεται από οικονομική και ενεργειακή κρίση.

Μια διεθνής εφοδιοπομπή ανθρωπιστικής βοήθειας, με την υποστήριξη της Γκρέτα Τούνμπεργκ και προορισμό την Κούβα, αναμένεται να φθάσει στην Αβάνα στις 21 Μαρτίου, σύμφωνα με ανακοίνωση των οργανωτών. Η αποστολή στοχεύει στην ενίσχυση μιας χώρας που δοκιμάζεται από σοβαρή οικονομική κρίση και τον ενεργειακό αποκλεισμό της Ουάσιγκτον.

Όπως αναφέρεται, «σε αντίδραση στην μεγάλη ώθηση της παγκόσμιας αλληλεγγύης στην Κούβα», η αρχική ιδέα του Στόλου της Ελευθερίας «μεταμορφώνεται σε συντονισμένη εφοδιοπομπή, μέσω αέρος, ξηράς και θαλάσσης, που θα συγκλίνει στην Αβάνα την 21η Μαρτίου». Η ανακοίνωση αυτή εστάλη στο Γαλλικό Πρακτορείο από τους διοργανωτές της πρωτοβουλίας.

Η εφοδιοπομπή, υπό τον τίτλο «Nuestra América» («η δική μας Αμερική»), αποτελεί πρωτοβουλία μιας «διεθνούς συμμαχίας κινημάτων, συνδικαλιστών, βουλευτών, ανθρωπιστικών οργανώσεων και δημόσιων προσωπικοτήτων». Στόχος είναι η μεταφορά «τροφίμων, φαρμάκων, ιατρικού υλικού και αγαθών πρώτης ανάγκης» προς τη νήσο.

Η Κούβα, με πληθυσμό 9,6 εκατομμύρια κατοίκους, αντιμετωπίζει έντονες ελλείψεις καυσίμων και πολύωρες διακοπές ηλεκτροδότησης. Οι δυσκολίες αυτές εντάθηκαν μετά τον τερματισμό των παραδόσεων πετρελαίου από τη Βενεζουέλα, λόγω της αμερικανικής πίεσης, καθώς και τις απειλές της Ουάσιγκτον για επιβολή πρόσθετων τελωνειακών δασμών σε χώρες που πωλούν πετρέλαιο στην Αβάνα.

Στην ανακοίνωση, η σουηδή ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία είχε συμμετάσχει το 2025 στον παγκόσμιο στόλο Σουμούντ («ανθεκτικότητας» στα αραβικά) με προορισμό τη Λωρίδα της Γάζας, εκφράζει τη στήριξή της στην αποστολή. Ωστόσο, δεν διευκρινίζει αν θα λάβει μέρος προσωπικά.

«Υποστηρίζω αυτή την εφοδιοπομπή προς την Κούβα, όχι μόνο επειδή ο λαός της έχει ανάγκη όλη τη βοήθεια που μπορεί να μεταφέρει η εφοδιοπομπή» αλλά και επειδή «η διεθνής αλληλεγγύη είναι η μόνη αρκετά ισχυρή δύναμη που μπορεί να αντισταθεί σε αυτοκρατορικές μορφές όπως ο (πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ) Τραμπ και ο (πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν) Νετανιάχου», ανέφερε η νεαρή ακτιβίστρια.

Ο αμερικανός προοδευτικός αγωνιστής Ντέιβιντ Άντλερ, ένας εκ των οργανωτών, σημείωσε ότι η πρωτοβουλία έχει τον ίδιο στόχο με τον στόλο για τη Γάζα: «να σπάσει ο αποκλεισμός που προκαλούσε λιμοκτονία του άμαχου πληθυσμού».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Κούβας πόρτα
ΔΙΕΘΝΗ

Πέθανε ο Ραμίρο Βαλντές, στενός συνεργάτης των αδελφών Κάστρο

Ο Ραμίρο Βαλντές, ηγετικό στέλεχος της Κουβανικής Επανάστασης και στενός σύμμαχος των Φιντέλ και Ραούλ Κάστρο, πέθανε στα 94. Ήταν ιδρυτής των κουβανικών μυστικών υπηρεσιών και φέρει τον τίτλο του Διοικητή της Επανάστασης.
Σημαίες ΗΠΑ και Κούβας
ΔΙΕΘΝΗ

ΥΠΕΞ Κούβας: Οι ΗΠΑ δεν έχουν ηθικό δικαίωμα να κρίνουν τις μεταρρυθμίσεις μας

Η Αβάνα δήλωσε πως οι ΗΠΑ δεν έχουν την ηθική ή πολιτική εξουσία να κρίνουν τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που υιοθετήθηκαν στην Κούβα, παρά τις πρόσφατες αμερικανικές κυρώσεις και τις επικρίσεις για "προπέτασμα καπνού".
Σημαίες ΗΠΑ και Κούβας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Οι μεταρρυθμίσεις στην Κούβα είναι επιφανειακές

Οι ΗΠΑ απέρριψαν τις πρόσφατες οικονομικές μεταρρυθμίσεις της Κούβας, κάνοντάς τες λόγο για «επικοινωνιακή κίνηση» και όχι για ουσιαστική αλλαγή, ενώ η Αβάνα προσπαθεί να αντιμετωπίσει τη σοβαρή οικονομική κρίση.
Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ σε συνέδριο
ΔΙΕΘΝΗ

Κούβα: Ο πρόεδρος ζητά άμεσες μεταρρυθμίσεις στην οικονομία

Ο πρόεδρος της Κούβας, Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, δήλωσε πως η χώρα χρειάζεται άμεσες αλλαγές λόγω της βαθιάς οικονομικής κρίσης και του πετρελαϊκού αποκλεισμού. Εγκρίθηκε πακέτο μεταρρυθμίσεων για ενίσχυση ιδιωτικών επενδύσεων και επιχειρήσεων.
Σημαία της Σουηδίας
ΔΙΕΘΝΗ

Σουηδία: Έρευνα για διαφθορά στη σύζυγο του πρωθυπουργού από την Εκκλησία

Η Λουθηρανική Εκκλησία της Σουηδίας διερευνά τη σύζυγο του πρωθυπουργού Ουλφ Κρίστερσον, Μπιργκίτα Εντ, κληρικό, μετά από δημοσιεύματα που εγείρουν ηθικά ζητήματα για τη δράση της στο ίδρυμά της.