ΓΔ: 2188.68 -0.55% Τζίρος: 284.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
Σκίσιμο ανάμεσα στις σημαίες ΗΠΑ και Ιράν, συμβολίζοντας ένταση ή ρήξη στις σχέσεις.

Ιράν: Δεν θέλουμε πόλεμο, μα θα απαντήσουμε αν δεχτούμε επίθεση

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος του Ιράν στον ΟΗΕ, με επιστολή του, καταγγέλλει τις απειλές βίας των ΗΠΑ ως παραβίαση του διεθνούς δικαίου, προειδοποιώντας για κίνδυνο νέας κρίσης και αποσταθεροποίησης στην περιοχή.

Σε επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος του Ιράν στον ΟΗΕ, Αμίρ Σείντ Ιραβανί, καταγγέλλει τις συνεχιζόμενες απειλές χρήσης βίας από τις ΗΠΑ, κάνοντας λόγο για «κατάφωρη παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου» που «ενέχει τον κίνδυνο να βυθίσει την περιοχή σε νέο κύκλο κρίσης και αστάθειας».

Η επιστολή επικεντρώνεται σε δημόσια δήλωση του Προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος ανέφερε ότι «Εάν το Ιράν αποφασίσει να μη συνάψει συμφωνία, ενδέχεται να καταστεί αναγκαίο για τις Ηνωμένες Πολιτείες να χρησιμοποιήσουν το Ντιέγκο Γκαρσία και το αεροδρόμιο που βρίσκεται στο Φέρφορντ, προκειμένου να εξαλείψουν μια πιθανή επίθεση».

Η Τεχεράνη επισημαίνει ότι, δεδομένης της «συνεχιζόμενης μετακίνησης και συσσώρευσης στρατιωτικού εξοπλισμού και μέσων», η δήλωση αυτή «δεν πρέπει να εκληφθεί ως απλή ρητορική», αλλά «σηματοδοτεί πραγματικό κίνδυνο στρατιωτικής επιθετικότητας». Κατά την ιρανική πλευρά, οι συνέπειες θα είναι «καταστροφικές» για την περιοχή και συνιστούν «σοβαρή απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια».

Παράλληλα, το Ιράν τονίζει ότι «παραμένει πλήρως προσηλωμένο στους σκοπούς και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και στις διπλωματικές λύσεις». Υπογραμμίζει ότι έχει εμπλακεί «εποικοδομητικά, με σοβαρότητα και καλή πίστη» στις πυρηνικές συνομιλίες με την Ουάσιγκτον, με στόχο «την πλήρη και επαληθεύσιμη άρση των παράνομων και απάνθρωπων μονομερών καταναγκαστικών μέτρων» και μια «αμοιβαία αποδεκτή και προσανατολισμένη σε αποτελέσματα λύση» που να συνάδει με τα «αναγνωρισμένα αναφαίρετα δικαιώματα» των κρατών μερών της Συνθήκης Μη Διάδοσης (NPT).

Έκκληση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας

Το Ιράν καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας, στο πλαίσιο της «πρωταρχικής ευθύνης για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας», να διασφαλίσει ότι οι ΗΠΑ «θα παύσουν αμέσως τις παράνομες απειλές χρήσης βίας» και θα συμμορφωθούν με το Άρθρο 2 (4) του Χάρτη. Προειδοποιεί επίσης το Συμβούλιο ότι «δεν πρέπει να επιτρέψει την κανονικοποίηση των απειλών χρήσης βίας και πράξεων επιθετικότητας».

Τέλος, η Τεχεράνη υπογραμμίζει ότι «δεν επιδιώκει ένταση ούτε πόλεμο και δεν θα ξεκινήσει κανέναν πόλεμο». Ωστόσο, σε περίπτωση επίθεσης, «το Ιράν θα απαντήσει αποφασιστικά και αναλογικά», βάσει του Άρθρου 51 του Χάρτη, καθιστώντας «όλες τις βάσεις, εγκαταστάσεις και τα μέσα της εχθρικής δύναμης στην περιοχή» νόμιμους στόχους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως αναφέρει, θα φέρουν «πλήρη και άμεση ευθύνη» για τις συνέπειες.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα φέρουν την πλήρη και άμεση ευθύνη για τυχόν απρόβλεπτες και ανεξέλεγκτες συνέπειες» καταλήγει η επιστολή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ εξετάζει την πρόταση του Ιράν αλλά μάλλον θα την απορρίψει

Ο Τραμπ δήλωσε ότι θα εξετάσει νέα πρόταση του Ιράν για τη Μέση Ανατολή, ύστερα από απόρριψη προηγούμενης και απειλές. Το αδιέξοδο παραμένει, ενώ οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν παραμένουν άκαρπες.
Ορίζοντας Τεχεράνης Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Αξιόπιστες εγγυήσεις ασφαλείας κλειδί για τη σταθερότητα στον Κόλπο

Ο Ιρανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ δήλωσε πως η ασφάλεια στον Κόλπο απαιτεί αξιόπιστες εγγυήσεις ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ δεν θα επιτεθούν ξανά στη χώρα. Πολλές χώρες καταδίκασαν το Ιράν για τον έλεγχο στο στενό του Χορμούζ.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: «Δεν βιαζόμαστε» για συμφωνία με το Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε μέσω Truth Social ότι έχει «όλον τον χρόνο» για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, υπογραμμίζοντας ότι δεν έχει πίεση σε αντίθεση με το Ιράν και πως συμφωνία θα υπάρξει μόνο αν εξυπηρετεί τα αμερικανικά και παγκόσμια συμφέροντα.
Τζέι Ντι Βανς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Λευκός Οίκος: Ο Τζέι Ντι Βανς στο Πακιστάν για συνομιλίες με το Ιράν

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, θα ηγηθεί της αμερικανικής αποστολής στις αυριανές συνομιλίες με το Ιράν στο Πακιστάν, συνοδευόμενος από δύο απεσταλμένους του προέδρου, σύμφωνα με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου.