ΓΔ: 2722.69 0.55% Τζίρος: 178.41 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:50:38
Φώτο: Shutterstock

Πρόβλεψη-σοκ για μείωση 70% του τουρισμού διεθνώς το 2020

Συρρίκνωση του παγκόσμιου τουρισμού κατά 70% προβλέπει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού για το 2020, ως αποτέλεσμα των συνεπειών της πανδημίας.

Απώλειες ύψους 70%, τις μεγαλύτερες από τα χρόνια του 1950, θα καταγράψει για το τρέχον έτος ο τουρισμός παγκοσμίως, ενώ θα κινδυνεύσουν άμεσα 110 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Αυτό αναφέρει η πρόβλεψη του Γενικού Γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO) Ζουράμπ Πολολικασβίλι, ο οποίος αναφέρεται μεταξύ άλλων σε νέες προτιμήσεις και προτεραιότητες των ταξιδιωτών.

Μιλώντας στην Handelsblatt, ο κ. Πολολικασβίλι εξηγεί ότι ο Οργανισμός έχει επεξεργαστεί τρία πιθανά σενάρια, σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός των τουριστών για το 2020 θα περιοριστεί κατά 58-78%, ανάλογα με το πότε θα ανοίξει κάθε χώρα τα σύνορά της. «Υπολογίζω ότι το πιθανότερο είναι μια μείωση της τάξης του 70%», δηλώνει ο ίδιος και εξηγεί ότι πρόκειται για την σημαντικότερη πτώση από τότε που άρχισε να καταγράφεται η τουριστική κίνηση, στις αρχές των ετών του 1950. Τονίζει ωστόσο ταυτόχρονα ότι οι εκτιμήσεις του βασίζονται στην υπόθεση ότι τον Αύγουστο θα είναι ανοιχτά τα σύνορα των τουριστικών προορισμών.

«Φέτος θα δούμε περισσότερους ταξιδιώτες να παραμένουν στη χώρα τους, μόνο και μόνο επειδή οι αεροπορικές εταιρίες δεν θα εξομαλύνουν την λειτουργία τους πριν από το τέλος Ιουλίου ή τις αρχές Αυγούστου», προσθέτει ο επικεφαλής του UNWTO και τονίζει ότι ταυτόχρονα αλλάζουν και οι προτεραιότητες των τουριστών, οι οποίοι θα επιλέξουν πλέον προορισμό με βάση και το επίπεδο υγειονομικής φροντίδας.

Μια τάση η οποία είχε ξεκινήσει ήδη πριν από την κρίση του κορονοϊού και αναμένεται να ενισχυθεί, σημειώνει ο κ. Πολολικασβίλι, αφορά το αυξημένο ενδιαφέρον για διακοπές σε αγροτικές περιοχές και την αντίστοιχη μείωση του τουρισμού στις πόλεις. «Πρόκειται για πολύ θετική εξέλιξη, διότι προσφέρει επιπλέον έσοδα σε περιοχές οι οποίες συχνά πλήττονται από την αστυφιλία. Είμαστε πεπεισμένοι ότι είναι μια τάση η οποία με τον κορονοϊό λαμβάνει επιπλέον ώθηση. Τα ταξίδια στα χωριά και στα βουνά θα συνεχίσουν να αυξάνονται και κατά τα επόμενα δύο έως πέντε χρόνια. Ήδη στην Ευρώπη υπάρχουν πολλές τέτοιες δυνατότητες. Ο αστικός τουρισμός, αντιθέτως, θα υποστεί αρχικά μείωση», αναφέρει.

Ο UNWTO είχε ασχοληθεί ήδη με το θέμα, αναδεικνύοντας την στροφή προς τις αγροτικές περιοχές και ως πιθανή λύση για την υπερβολική τουριστική εκμετάλλευση που διαπιστώνεται σε πολλές χώρες, ειδικά με την ανάπτυξη μιας νέας μεσαίας τάξης, σε χώρες όπως η Κίνα.

Ο Οργανισμός, από κοινού με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τους κλάδους των αερομεταφορών και των επιχειρήσεων φιλοξενίας, έχει αναπτύξει προτάσεις για τις χώρες – τουριστικούς προορισμούς τις οποίες αναμένεται να παρουσιάσει αργότερα απόψε.

Σύμφωνα με την Handelsblatt, θα προτείνεται μεταξύ άλλων η χρήση της τεχνολογίας για ανέπαφη διαδικασία Check-in στα ξενοδοχεία, αλλά και η χρήση εφαρμογών για την καλύτερη ιχνηλάτηση των επαφών ενδεχόμενου κρούσματος. Οι χώρες θα πρέπει μάλιστα να ενθαρρύνουν τους επισκέπτες να χρησιμοποιούν τέτοιες εφαρμογές, ενώ συνιστάται στα ξενοδοχεία να διαθέτουν επιπλέον δωμάτια για πιθανά κρούσματα. «Επίσης τα τεστ στα σύνορα ή ένα “διαβατήριο υγείας” με πληροφορίες για ανοσία του ατόμου θα μπορούσαν να περιορίσουν τον κίνδυνο οι ταξιδιώτες να φέρουν μαζί τους τον ιό», επισημαίνει ο κ. Πολολικασβίλι.

Αναφερόμενος στην πληροφορία που θέλει κάποιες χώρες να σκέφτονται να μην επιτρέψουν την είσοδο σε άτομα από την Σουηδία, επειδή η χώρα δεν εφάρμοσε μέτρα περιορισμού κατά την πανδημία, ο επικεφαλής του UNWTO εμφανίζεται αρνητικός. Επιπλέον, υποστηρίζει «το άνοιγμα όλων των χωρών της Ευρώπης και όχι μόνο των κρατών – μελών της ΕΕ» και αναφέρεται συγκεκριμένα στην Τουρκία, η οποία, όπως υποστηρίζει, μπορεί να μην είναι μέλος της ΕΕ, «αλλά είναι σημαντικός προορισμός διακοπών και δεν είχε σχεδόν καθόλου κρούσματα».

Σε ό,τι αφορά το μέλλον του Τουρισμού, ο κ. Πολολικασβίλι τονίζει ότι και κατά το παρελθόν έχει ανακάμψει σχετικά γρήγορα έπειτα από τρομοκρατικές επιθέσεις. «Ο κλάδος είναι πολύ ανθεκτικός. Θα κρατήσει ωστόσο κάμποσο μέχρι να ξαναδούμε τα ρεκόρ των προηγούμενων χρόνων», τονίζει, ενώ αποφεύγει για την ώρα μια πρόβλεψη για το 2021.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άποψη Καστοριάς λίμνη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προώθηση της Καστοριάς στη Σλοβενία από τον ΕΟΤ

Εκδήλωση προβολής της Καστοριάς πραγματοποιήθηκε στη Λιουμπλιάνα με τη συμμετοχή ΕΟΤ, της Πρεσβείας και του Δήμου Καστοριάς. Παρουσιάστηκαν οι τουριστικές δυνατότητες της περιοχής και ακολούθησε δείπνο με τοπικά προϊόντα.
Σαντορίνη ηλιοβασίλεμα θέα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΟΤ: Προώθηση νησιών Νοτίου Αιγαίου στη Γερμανία

Εκδήλωση για την προβολή της Ελλάδας και των νησιών του Νοτίου Αιγαίου διοργάνωσε στο Μόναχο η Υπηρεσία ΕΟΤ Γερμανίας, με συμμετοχή τουριστικών φορέων και παρουσίαση της νέας ιστοσελίδας visitgreece.gr στη γερμανική αγορά.
Επιτροπή Ανταγωνισμού κτίριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού επικροτεί τα μέτρα διαφάνειας της Booking.com

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού χαιρετίζει τα νέα μέτρα διαφάνειας της Booking.com για συνεργάτες σε όλο τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, τα οποία ενισχύουν τη διαφάνεια και το δίκαιο ανταγωνισμό σύμφωνα με την Πράξη για τις Ψηφιακές Αγορές.
Περιπολικό σκάφος στο Αιγαίο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Διασώθηκαν δύο Γερμανοί από ιστιοφόρο στην Αγία Τριάδα

Ιστιοφόρο με δύο Γερμανούς προσάραξε στην Αγία Τριάδα, Θερμαϊκού. Τοπικές αρχές και ιδιωτικά σκάφη βοήθησαν στην αποκόλληση. Το σκάφος επέστρεψε με ασφάλεια στο λιμάνι Καλαμαριάς χωρίς τραυματίες ή ρύπανση.
Όλγα Κεφαλογιάννη πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολ. Κεφαλογιάννη: Η Ελλάδα πρωτοπόρα στις εξελίξεις του παγκόσμιου τουρισμού

Ο ελληνικός τουρισμός σημειώνει ρεκόρ επισκεπτών και εσόδων, ενώ η Τεχνητή Νοημοσύνη και η ψηφιακή μετάβαση διαμορφώνουν το νέο μοντέλο ανάπτυξης, βελτιώνοντας την εμπειρία και τη διαχείριση των τουριστικών ροών.