ΓΔ: 2615.25 -0.56% Τζίρος: 23.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:16:35
Χέρι σε κάλπη

Η αντιπρόεδρος Ντουτέρτε θα είναι υποψήφια για πρόεδρος το 2028

Η Σάρα Ντουτέρτε ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για τις προεδρικές εκλογές στις Φιλιππίνες το 2028, τονίζοντας την αφοσίωσή της στη χώρα, ενώ συνεχίζεται η κόντρα της με τον πρόεδρο Μάρκος με τον οποίο είχαν συμπορευτεί το 2022.

Η αντιπρόεδρος των Φιλιππίνων Σάρα Ντουτέρτε ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφια στις προεδρικές εκλογές του 2028, επιβεβαιώνοντας την πρόθεσή της να διεκδικήσει την ανώτατη θέση της χώρας στη νοτιοανατολική Ασία.

«Προσφέρω τη ζωή μου, τη δύναμή μου και το μέλλον μου στην υπηρεσία του έθνους μας», δήλωσε η κ. Ντουτέρτε, η οποία βρίσκεται σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τον νυν αρχηγό του κράτους, Φέρντιναντ Μάρκος τον νεότερο.

Η πολιτική σύγκρουση ανάμεσά τους ξεκίνησε λίγες εβδομάδες μετά τη σαρωτική νίκη του κοινού τους ψηφοδελτίου το 2022, όταν είχαν σχηματίσει προεκλογική συμμαχία. Έκτοτε, οι σχέσεις τους έχουν επιδεινωθεί σημαντικά.

«Από τους πρώτους μήνες των θητειών μας, διαπίστωσα την έλλειψη ειλικρίνειας του Μπονγκμπόνγκ Μάρκος του νεότερου όσον αφορά τις προεκλογικές υποσχέσεις του και το καθήκον του προς το έθνος», ανέφερε χαρακτηριστικά η αντιπρόεδρος, χρησιμοποιώντας το προσωνύμιο του αρχηγού του κράτους.

Νομικές περιπέτειες και πολιτικές προκλήσεις

Η κόρη του πρώην προέδρου Ροδρίγο Ντουτέρτε είχε βρεθεί αντιμέτωπη με σοβαρές κατηγορίες στην κάτω Βουλή το 2025, όμως το ανώτατο δικαστήριο των Φιλιππίνων ακύρωσε την καταδίκη της επικαλούμενο διαδικαστικά σφάλματα.

Πρόσφατα, μέλη του κλήρου υπέβαλαν νέο αίτημα για την καθαίρεσή της, το τρίτο μέσα σε λίγο περισσότερο από μία εβδομάδα, κατηγορώντας τη μεταξύ άλλων για κατάχρηση δημοσίου χρήματος. Σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας, τέτοιες υποθέσεις εξετάζονται από το κοινοβούλιο.

Σε περίπτωση καταδίκης, η Σάρα Ντουτέρτε, 47 ετών, δεν θα μπορεί να διεκδικήσει την προεδρία στις εκλογές του 2028, γεγονός που προσθέτει νέα διάσταση στη σκληρή πολιτική αντιπαράθεση που ήδη μαίνεται στις Φιλιππίνες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λουλούδια και κεριά μνήμης
ΔΙΕΘΝΗ

Μαθητής νεκρός από πυροβολισμούς σε λύκειο στις Φιλιππίνες

Τραγωδία σε καθολικό λύκειο των Φιλιππίνων: μαθητής άνοιξε πυρ μέσα στις αίθουσες με πιστόλι και τουφέκι, σκοτώνοντας έναν άνθρωπο, πριν αυτοκτονήσει. Είναι το δεύτερο παρόμοιο περιστατικό σε σχολείο εντός δύο μηνών.
Ρωσικό δικαστήριο σφυρί
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ανώτατο Δικαστήριο Ρωσίας απέρριψε την έφεση του κόμματος Γιάμπλακο

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας απέρριψε την έφεση του αντιπολεμικού κόμματος «Γιάμπλακο» και διατήρησε την απαγόρευση για τη συμμετοχή του στις εκλογές, μετά από προσφυγή του φιλοκυβερνητικού κόμματος «Ρόντινα».
Αλεξάνδρα Σδούκου πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σδούκου: Δεν ξαναφέρνεις στο σπίτι μάστορα που σε κορόιδεψε

Η Αλεξάνδρα Σδούκου τόνισε πως το κυβερνητικό παρελθόν Τσίπρα αποτελεί το βασικό κριτήριο αξιολόγησης του, κατηγορώντας τον για σχέσεις με συμφέροντα και τονίζοντας ότι οι πολίτες δεν ξεχνούν την περίοδο διακυβέρνησής του.
Αλέξης Τσίπρας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας στο in.gr: «Η δεύτερη κάλπη φέρνει την ανατροπή»

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και καθήκον της κυβέρνησης είναι να μη δίνει ασυλία σε κανέναν, δεσμευόμενος για ελεύθερη και αμερόληπτη δικαιοσύνη. Επίσης, το νέο κόμμα στηρίζεται σε μέλη και εθελοντές.
Ρένα Δούρου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρ. Δούρου: Στόχος μας η ενότητα σε ένα ψηφοδέλτιο για όλους όσους θέλουν

Η Ρένα Δούρου δηλώνει ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ένα ενωτικό ψηφοδέλτιο με προγραμματικές συγκλίσεις, ισότιμα και με καθαρές προτεραιότητες ανασυγκρότησης και ανανέωσης. Τονίζει τη διακριτή πολιτική ταυτότητα του κόμματος.
Αλέξης Τσίπρας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Ανεδαφική η δήλωση Τσίπρα περί σύγκρουσης με συμφέροντα

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σχολίασε τη συνέντευξη Τσίπρα, κατηγορώντας τον για αντιγραφή των προτάσεών του και ταύτιση με ΝΔ σε καίρια θέματα. Αμφισβήτησε τη δέσμευσή του για διαφάνεια και τον χαρακτήρισε "συμβιβασμένο Μαδούρο".