ΓΔ: 2271.72 0.25% Τζίρος: 274.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
Εικόνα που απεικονίζει τη διαμάχη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας μέσω των σημαίων.

Ολοκληρώθηκαν οι τεταμένες συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας στη Γενεύη

Οι σημερινές διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας στη Γενεύη, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, διήρκεσαν έξι ώρες και χαρακτηρίστηκαν ως «πολύ τεταμένες». Θα συνεχιστούν αύριο, παρουσία συμβούλων από Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία και Γαλλία.

Οι συνομιλίες Ρωσίας – Ουκρανίας στη Γενεύη, που διεξήχθησαν υπό την αιγίδα των ΗΠΑ με στόχο την εξεύρεση λύσης μετά από τέσσερα χρόνια πολέμου, χαρακτηρίστηκαν από ιδιαίτερη ένταση αλλά θα συνεχιστούν και αύριο, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στη ρωσική αντιπροσωπεία.

Όπως ανέφερε η ίδια πηγή, οι διαπραγματεύσεις «ήταν πολύ τεταμένες. Κράτησαν έξι ώρες. Τώρα τελείωσαν. Συμφωνήθηκε να συνεχιστούν αύριο» Τετάρτη, χωρίς να δοθούν περαιτέρω λεπτομέρειες.

Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν κεκλεισμένων των θυρών στο ξενοδοχείο InterContinental της Γενεύης, με τη συμμετοχή «συμβούλων» από τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες: τη Γερμανία, τη Βρετανία, την Ιταλία και τη Γαλλία. Σύμφωνα με ιταλική κυβερνητική πηγή, είχε προβλεφθεί να υπάρξουν «συνομιλίες μεταξύ των συμβούλων (…) και των αντιπροσωπειών της Ουκρανίας και των ΗΠΑ, στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων».

Μέχρι στιγμής, δεν έχουν δοθεί διευκρινίσεις για τη μορφή ή το περιεχόμενο αυτών των επαφών.

Η ατζέντα και τα ανοιχτά ζητήματα

Ο πρώην υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Ρουστέμ Ουμέροφ, δήλωσε ότι στην ατζέντα των συνομιλιών βρίσκονται «θέματα ασφαλείας και ανθρωπιστικά», προσθέτοντας ότι δεν έχει «υπερβολικές προσδοκίες» από τη διαδικασία.

Οι διαπραγματεύσεις βασίζονται σε αμερικανικό σχέδιο που προβλέπει την παραχώρηση εδαφών εκ μέρους της Ουκρανίας, με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας από τη Δύση. Κρίσιμο σημείο αποτελεί η τύχη του Ντονμπάς, καθώς η Μόσχα απαιτεί την αποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων από τις περιοχές που ελέγχουν στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, αίτημα που το Κίεβο απορρίπτει.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριαμπκόφ, προειδοποίησε ότι τα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά είναι «τεράστια» και ότι «κανείς δεν τολμά να προβλέψει» το αποτέλεσμα των συζητήσεων.

Κλιμάκωση πριν τη συνάντηση

Λίγες ώρες πριν από την έναρξη των συνομιλιών στη Γενεύη, η Ρωσία εξαπέλυσε νέο κύμα επιθέσεων εναντίον της Ουκρανίας. Κατά τη διάρκεια της νύχτας εκτοξεύθηκαν 396 δρόνους και 29 πυραύλοι, εκ των οποίων 367 δρόνους και 25 πυραύλους αναχαίτισε ο ουκρανικός στρατός.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατήγγειλε ότι πρόκειται για «συνδυαστικό πλήγμα, σκόπιμα υπολογισμένο ώστε να προκαλέσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ζημιές στον ενεργειακό τομέα μας», τονίζοντας πως η Ρωσία «περιφρονεί τις ειρηνευτικές προσπάθειες».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κίεβο: Οι συνομιλίες για την Ουκρανία υπό ΗΠΑ φτάνουν σε αδιέξοδο

Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Άντριι Σιμπίχα, δήλωσε ότι οι συνομιλίες για την ειρήνη μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας υπό τις ΗΠΑ εξαντλούνται και η ευρωπαϊκή συμμετοχή μπορεί να δώσει νέα ώθηση, ενώ η Ουκρανία ζητά και συνάντηση ηγετών.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία και Ουκρανία αντάλλαξαν 205 αιχμαλώτους πολέμου η κάθε πλευρά

Η Ρωσία και η Ουκρανία αντάλλαξαν σήμερα 205 αιχμαλώτους πολέμου, όπως ανακοίνωσαν και οι δύο πλευρές. Ο Ζελένσκι δήλωσε πως οι περισσότεροι Ουκρανοί αιχμάλωτοι ήταν σε αιχμαλωσία από το 2022 και ανάρτησε φωτογραφίες επιστροφής τους.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία πλησιάζει

Ο Τραμπ εξέφρασε αισιοδοξία για κοντινό τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία, εκτιμώντας ότι Μόσχα και Κίεβο θα συμφωνήσουν. Παρόμοια άποψη είχε διατυπώσει πρόσφατα και ο Πούτιν για το τέλος της σύγκρουσης.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Καμία παύση πυρός παρά την εκεχειρία που διαπραγματεύτηκαν οι ΗΠΑ

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε ότι οι συγκρούσεις με τον ρωσικό στρατό συνεχίζονται παρά την εκεχειρία, κατηγορώντας τη Ρωσία πως δεν επιθυμεί τον τερματισμό του πολέμου και προετοιμάζει νέες επιθέσεις.
Κρεμλίνο Μόσχα ηλιοβασίλεμα
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Γουίτκοφ και Κούσνερ αναμένονται σύντομα στη Μόσχα, λέει το Κρεμλίνο

Ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσάκοφ δήλωσε ότι οι απεσταλμένοι των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ και Τζάρεντ Κούσνερ, θα επισκεφθούν σύντομα τη Μόσχα για να συνεχίσουν συνομιλίες σχετικά με την Ουκρανία, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ ανακοίνωσε τριήμερη εκεχειρία στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τριήμερη κατάπαυση πυρός στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας 9-11 Μαΐου, με αναστολή εχθροπραξιών και ανταλλαγή 1.000 αιχμαλώτων ανά χώρα. Ο ίδιος τόνισε πως οι ειρηνευτικές συνομιλίες συνεχίζονται.