ΓΔ: 2610.22 0.26% Τζίρος: 296.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Σύριοι στρατιώτες όχημα
Φώτο: Shutterstock

Συρία: Ξεκίνησε η μεταφορά οικογενειών τζιχαντιστών από το Αλ-Χολ

Οι αρχές της Δαμασκού άρχισαν μεταφορά οικογενειών τζιχαντιστών από το Αλ-Χολ προς βόρεια Συρία. Ανθρωπιστικές οργανώσεις βλέπουν μείωση πληθυσμού.

Οι αρχές της Δαμασκού ξεκίνησαν τη μεταφορά των μελών οικογενειών τζιχαντιστών που παρέμεναν στον καταυλισμό Αλ-Χολ προς νέα τοποθεσία στη βόρεια Συρία, σύμφωνα με δηλώσεις δύο σύρων αξιωματούχων.

Χιλιάδες μέλη οικογενειών των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους εξαφανίσθηκαν μετά την αλλαγή ελέγχου του τεράστιου καταυλισμού στη βορειοανατολική Συρία, όταν οι κουρδικές δυνάμεις τον παρέδωσαν στις συριακές δυνάμεις ασφαλείας.

Οι κουρδικές δυνάμεις αποσύρθηκαν στις 20 Ιανουαρίου από το Αλ-Χολ υπό πίεση της Δαμασκού. Ο καταυλισμός-κέντρο κράτησης φιλοξενούσε 24.000 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 6.300 αλλοδαπούς, κυρίως γυναίκες και παιδιά.

«Η μεταφορά ξεκίνησε σήμερα», ανέφερε ο προσωρινός υπεύθυνος, διευκρινίζοντας ότι ο καταυλισμός θα εκκενωθεί πλήρως εντός μίας εβδομάδας. Ο πληθυσμός του Αλ-Χολ θα μεταφερθεί σε «υπάρχοντες καταυλισμούς» στην περιοχή του Χαλεπίου.

Μείωση πληθυσμού και αντιδράσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων

Πηγές ανθρωπιστικών οργανώσεων και αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο AFP ότι το τμήμα υψηλής ασφαλείας του καταυλισμού, γνωστό ως Annex, όπου διέμεναν αλλοδαποί συγγενείς τζιχαντιστών, είχε ήδη αδειάσει.

Η εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού στη Συρία, Σελίν Σμιτ, επιβεβαίωσε ότι το προσωπικό της οργάνωσης έχει διαπιστώσει αισθητή μείωση των κατοίκων του Αλ-Χολ τις τελευταίες εβδομάδες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βομβαρδισμός στη Συρία
ΔΙΕΘΝΗ

Νέα δολιοφθορά σε αγωγό φυσικού αερίου στη Συρία

Νέα δολιοφθορά σημειώθηκε σε αγωγό φυσικού αερίου στη βορειοανατολική Συρία, προκαλώντας πυρκαγιά. Είναι η τέταρτη επίθεση από τα τέλη Σεπτεμβρίου. Οι αρμόδιες αρχές έχουν αποκλείσει και ασφαλίσει την περιοχή.
Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Δίκη Αμερικανίδας για συμμετοχή στο Ισλαμικό Κράτος

Ξεκίνησε στη Νέα Υόρκη η δίκη 27χρονης Αμερικανίδας που κατηγορείται για εκπαίδευση και συμμετοχή στο Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, πρώτη φορά που εκδικάζεται τέτοια υπόθεση στις ΗΠΑ. Προηγούμενη αντίστοιχη καταδίκη είχε γίνει το 2022.
Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Έξι τραυματίες στο Λίβανο από ισραηλινή επιδρομή

Ισραηλινή επιδρομή κοντά στα σύνορα Συρίας-Λιβάνου τραυμάτισε έξι άτομα, ανάμεσά τους πέντε Σύρους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας Λιβάνου. Το Ισραήλ ανακοίνωσε πως στόχευσε Σύρο τρομοκράτη που δρα υπό ιρανική καθοδήγηση.
Έκρηξη στη Συρία
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: Κατάσχεση 250 κιλών εκρηκτικών στα σύνορα με Συρία από τον στρατό

Ο λιβανέζικος στρατός κατάσχεσε 245 κιλά εκρηκτικών, τέσσερις μηχανισμούς, οκτώ πυροκροτητές και καλώδια που εισάγονταν λαθραία από τη Συρία, ωστόσο οι λαθρέμποροι διέφυγαν πίσω στη Συρία μόλις εντοπίστηκαν.
Άδειο δικαστήριο
ΔΙΕΘΝΗ

Δίκη Γάλλου τζιχαντιστή για συμμετοχή στους δήμιους του ISIS

Στο Παρίσι ξεκίνησε η δίκη του πρώην τζιχαντιστή Οτμάν Γκαριντό, ο οποίος κατηγορείται για εκτελέσεις και φόνους υπό το Ισλαμικό Κράτος. Ο Γκαριντό αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης, ενώ η δίκη θα διαρκέσει έως τις 21 Σεπτεμβρίου.
Σφυρί δικαιοσύνης δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Σύλληψη Σύρου πρώην αξιωματικού και συνεργών του στον Λίβανο

Οι λιβανικές αρχές συνέλαβαν Σύρο πρώην συνταγματάρχη και συνεργούς του, που φέρονται να οργάνωναν επιθέσεις κατά της συριακής κυβέρνησης, κατασχέθηκαν όπλα και εκρηκτικά. Επικεφαλής του δικτύου ήταν πρώην στρατηγός στη Μόσχα.