ΓΔ: 2157.27 -1.20% Τζίρος: 108.69 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:53:42
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
Ο Μάρκο Ρούμπιο μιλά δημόσια με φόντο αμερικανικές σημαίες.

Ρούμπιο: Mας προβλημάτισε η ευρωπαϊκή έκθεση για τον Ναβάλνι, δεν την αμφισβητούμε

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ χαρακτήρισε ανησυχητική την έκθεση ευρωπαϊκών χωρών για δηλητηρίαση του Ναβάλνι από τοξίνη βατράχου και τόνισε πως η Ουάσινγκτον δεν έχει λόγο να αμφισβητήσει τα συμπεράσματά της.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο εξέφρασε σήμερα τον έντονο προβληματισμό του για την έκθεση των πέντε ευρωπαίων συμμάχων που κατηγορούν τη Ρωσία για τη δολοφονία του επικριτή του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι, μέσω χρήσης δηλητηριώδους τοξίνης από βάτραχο. Ο Ρούμπιο υπογράμμισε ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει λόγο να αμφισβητήσει τα ευρήματα της έκθεσης.

"Προφανώς είμαστε ενήμεροι για την έκθεση. Είναι ανησυχητική έκθεση. Είμαστε ενήμεροι για την υπόθεση του κ. Ναβάλνι και σίγουρα... δεν έχουμε λόγο να το αμφισβητήσουμε", δήλωσε ο Ρούμπιο σε συνέντευξη Τύπου στη Μπρατισλάβα, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Σουηδίας και Ολλανδίας, οι εργαστηριακές αναλύσεις από δείγματα του σώματος του Ναβάλνι επιβεβαιώνουν "οριστικά" την παρουσία επιβατιδίνης – μιας εξαιρετικά ισχυρής τοξίνης που εντοπίζεται σε δηλητηριώδεις βατράχους της Νότιας Αμερικής και δεν απαντάται φυσικά στη Ρωσία.

Η ρωσική κυβέρνηση, η οποία έχει επανειλημμένα αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή στον θάνατο του Ναβάλνι πριν από δύο χρόνια, ενώ εκείνος βρισκόταν φυλακισμένος σε σωφρονιστική αποικία στον Αρκτικό Κύκλο, απέρριψε τα ευρήματα της έκθεσης χαρακτηρίζοντάς τα "δυτική φάρσα", σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Απαντώντας σε ερώτηση για ποιο λόγο οι ΗΠΑ δεν συνυπέγραψαν την έκθεση, ο Ρούμπιο διευκρίνισε ότι πρόκειται για πρωτοβουλία των συγκεκριμένων χωρών. "Αυτές οι χώρες κατέληξαν στο συγκεκριμένο συμπέρασμα. Το συντόνισαν εκείνες. Επιλέξαμε–Δεν σημαίνει ότι διαφωνούμε με το αποτέλεσμα. Απλά δεν ήταν δική μας η προσπάθεια. Κάποιες φορές ορισμένες χώρες προχωράνε με βάση τις πληροφορίες από τις μυστικές τους υπηρεσίες που έχουν συγκεντρώσει. Δεν τις αμφισβητούμε, ούτε εμπλεκόμαστε σε διαμάχη με αυτές τις χώρες γι΄αυτό. Αλλά είναι δική τους η έκθεση και τη δημοσιοποίησαν εκεί (στη Διάσκεψη του Μονάχου)", κατέληξε ο Ρούμπιο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι αύριο στο Παρίσι για συνάντηση με Μακρόν – Συνάντηση Ρώσων με Αμερικανούς στη Φλόριντα

Ο Μακρόν θα συναντήσει αύριο στο Παρίσι τον Ζελένσκι για να συζητήσουν τρόπους ενίσχυσης της πίεσης στη Ρωσία, τη μάχη κατά του «σκιώδους στόλου» και προοπτικές διαρκούς ειρήνης και ασφαλείας μετά από τέσσερα χρόνια πολέμου.
Σημαία Κίνας οικονομία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κίνα παραμένει βασικός επενδυτικός προορισμός για τις ξένες επιχειρήσεις

Σύμφωνα με έρευνα του AmCham South China, το 95% των ξένων επιχειρήσεων δηλώνουν ότι παραμένουν σταθερά δεσμευμένες στην κινεζική αγορά, ενώ το 45% την τοποθετεί ως κορυφαία επενδυτική προτεραιότητα, σημειώνοντας αύξηση 6%.
ΗΠΑ Ιράν σύγκρουση
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Έτοιμο για μακρύ πόλεμο φθοράς, βλέπει ήττα η Ουάσιγκτον

Το Ιράν δήλωσε έτοιμο για παρατεταμένο πόλεμο, δώδεκα μέρες μετά τα χτυπήματα ΗΠΑ-Ισραήλ. Οι μάχες στη Μέση Ανατολή προκαλούν αύξηση στην τιμή του πετρελαίου, ενώ ο Τραμπ ανακοίνωσε χρήση στρατηγικών αποθεμάτων για σταθεροποίηση.
Αεροπλανοφόρο Nimitz θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Στα 11 δισ. ο «λογαριασμός» για τις ΗΠΑ στις έξι μέρες πολέμου με το Ιράν

Το κόστος της πρώτης εβδομάδας του πολέμου κατά του Ιράν ξεπέρασε τα 11,3 δισ. για τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Πεντάγωνο. Μόνο τις δύο πρώτες μέρες χρησιμοποιήθηκαν όπλα αξίας 5,6 δισ. δολαρίων.