ΓΔ: 2467.5 0.74% Τζίρος: 239.01 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
Φώτο: Shutterstock

Ρούμπιο: Mας προβλημάτισε η ευρωπαϊκή έκθεση για τον Ναβάλνι, δεν την αμφισβητούμε

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ χαρακτήρισε ανησυχητική την έκθεση ευρωπαϊκών χωρών για δηλητηρίαση του Ναβάλνι από τοξίνη βατράχου και τόνισε πως η Ουάσινγκτον δεν έχει λόγο να αμφισβητήσει τα συμπεράσματά της.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο εξέφρασε σήμερα τον έντονο προβληματισμό του για την έκθεση των πέντε ευρωπαίων συμμάχων που κατηγορούν τη Ρωσία για τη δολοφονία του επικριτή του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι, μέσω χρήσης δηλητηριώδους τοξίνης από βάτραχο. Ο Ρούμπιο υπογράμμισε ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει λόγο να αμφισβητήσει τα ευρήματα της έκθεσης.

"Προφανώς είμαστε ενήμεροι για την έκθεση. Είναι ανησυχητική έκθεση. Είμαστε ενήμεροι για την υπόθεση του κ. Ναβάλνι και σίγουρα... δεν έχουμε λόγο να το αμφισβητήσουμε", δήλωσε ο Ρούμπιο σε συνέντευξη Τύπου στη Μπρατισλάβα, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Σουηδίας και Ολλανδίας, οι εργαστηριακές αναλύσεις από δείγματα του σώματος του Ναβάλνι επιβεβαιώνουν "οριστικά" την παρουσία επιβατιδίνης – μιας εξαιρετικά ισχυρής τοξίνης που εντοπίζεται σε δηλητηριώδεις βατράχους της Νότιας Αμερικής και δεν απαντάται φυσικά στη Ρωσία.

Η ρωσική κυβέρνηση, η οποία έχει επανειλημμένα αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή στον θάνατο του Ναβάλνι πριν από δύο χρόνια, ενώ εκείνος βρισκόταν φυλακισμένος σε σωφρονιστική αποικία στον Αρκτικό Κύκλο, απέρριψε τα ευρήματα της έκθεσης χαρακτηρίζοντάς τα "δυτική φάρσα", σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Απαντώντας σε ερώτηση για ποιο λόγο οι ΗΠΑ δεν συνυπέγραψαν την έκθεση, ο Ρούμπιο διευκρίνισε ότι πρόκειται για πρωτοβουλία των συγκεκριμένων χωρών. "Αυτές οι χώρες κατέληξαν στο συγκεκριμένο συμπέρασμα. Το συντόνισαν εκείνες. Επιλέξαμε–Δεν σημαίνει ότι διαφωνούμε με το αποτέλεσμα. Απλά δεν ήταν δική μας η προσπάθεια. Κάποιες φορές ορισμένες χώρες προχωράνε με βάση τις πληροφορίες από τις μυστικές τους υπηρεσίες που έχουν συγκεντρώσει. Δεν τις αμφισβητούμε, ούτε εμπλεκόμαστε σε διαμάχη με αυτές τις χώρες γι΄αυτό. Αλλά είναι δική τους η έκθεση και τη δημοσιοποίησαν εκεί (στη Διάσκεψη του Μονάχου)", κατέληξε ο Ρούμπιο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Δεν έχουν προγραμματιστεί συνομιλίες με ΗΠΑ τις επόμενες μέρες

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες συνομιλίες μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ. Ιρανική αντιπροσωπεία πηγαίνει στο Κατάρ, αλλά η επίσκεψη δεν σχετίζεται με αμερικανική παρουσία στην Ντόχα.
Αλέξης Τσίπρας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με την Κίμπερλι Γκίλφοϊλ

Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις, οι εξελίξεις στην περιοχή και το Κυπριακό συζητήθηκαν στη συνάντηση Τσίπρα με την πρέσβη των ΗΠΑ, με έμφαση στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και τη διπλωματία ως λύση σε κρίσιμα ζητήματα.
Ηλιοβασίλεμα σε πόλη
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Έρχεται κύμα καύσωνα στη χώρα από τα μέσα της εβδομάδας

Ένα επικίνδυνο κύμα καύσωνα θα καλύψει τα δύο τρίτα των ΗΠΑ αυτήν την εβδομάδα, απειλώντας το Μουντιάλ και τους εορτασμούς για τα 250 χρόνια ανεξαρτησίας, με θερμοκρασίες που αναμένεται να ξεπεράσουν τους 40°C λόγω έντονης υγρασίας.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο δεν εξέτασε την καταδίκη Τραμπ για Κάρολ

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε την προσφυγή του Ντόναλντ Τραμπ ενάντια στην απόφαση που τον υποχρεώνει να καταβάλει 5 εκατ. δολάρια στην Ε.Τζιν Κάρολ, η οποία τον είχε κατηγορήσει για σεξουαλική κακοποίηση και δυσφήμιση.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν-ΗΠΑ: Κατακόρυφη μείωση διελεύσεων πλοίων στο Ορμούζ το Σαββατοκύριακο

Η κυκλοφορία εμπορικών πλοίων στα Στενά του Ορμούζ επιβραδύνθηκε μετά την επίθεση σε τάνκερ και την ανταλλαγή πυρών ΗΠΑ-Ιράν, με μόλις 12 διελεύσεις την Κυριακή έναντι 70 που είχαν καταγραφεί την προηγούμενη εβδομάδα.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ αύριο σε συνάντηση με Ιράν στο Κατάρ με Γουίτκοφ και Κούσνερ

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι αύριο Τρίτη θα γίνει συνάντηση για το Ιράν στην Ντόχα του Κατάρ, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες. Το Κατάρ και το Πακιστάν μεσολαβούν για τον τερματισμό του πολέμου στη Μέση Ανατολή.