ΓΔ: 2138.09 -2.08% Τζίρος: 155.51 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:18:42
Σύλληψη στη Μινεάπολη
Αστυνομικοί συλλαμβάνουν διαδηλωτή κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας στη Μινεάπολη της Μινεσότα.

Απειλή δημοσιονομικής paralysHs για το Υπ. Εσωτερικής Ασφαλείας ΗΠΑ

Το αμερικανικό Υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας αντιμετωπίζει νέα παράλυση λόγω αποτυχημένων διαπραγματεύσεων Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων για την ICE, με αφορμή τα γεγονότα στη Μινεάπολη και πολιτικές διαφωνίες.

Το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας βρέθηκε αντιμέτωπο με νέα δημοσιονομική παράλυση, έπειτα από την αποτυχία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων για τη χρηματοδότηση της αστυνομίας μετανάστευσης (ICE), σε ένα σκηνικό πολιτικής έντασης και αντιπαραθέσεων που πυροδοτήθηκαν από τα γεγονότα στη Μινεάπολη.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ κι οι Ρεπουμπλικάνοι αποφάσισαν πως δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον να διατηρήσουν την ICE υπό έλεγχο», δήλωσε ο επικεφαλής της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Χακίμ Τζέφρις, εξηγώντας το επιμέρους shutdown του υπουργείου.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κάρολαϊν Λέβιτ κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι ευθύνεται για το αδιέξοδο «για πολιτικούς και κομματικούς λόγους», λίγες ώρες πριν την προγραμματισμένη παράλυση του υπουργείου τα μεσάνυχτα (07:00 ώρα Ελλάδας).

Χιλιάδες ομοσπονδιακοί υπάλληλοι αναμένεται να τεθούν σε τεχνική ανεργία, ενώ πολλοί άλλοι θα συνεχίσουν να εργάζονται χωρίς πληρωμή, έως ότου το Κογκρέσο εγκρίνει νέο προϋπολογισμό. Οι μισθοί τους θα καταβληθούν αναδρομικά μετά την επαναλειτουργία του υπουργείου.

Παρά τη διακοπή χρηματοδότησης, η ICE αναμένεται να συνεχίσει τη λειτουργία της, καθώς διαθέτει κεφάλαια που είχαν εγκριθεί το 2025 από το Κογκρέσο.

«Μηδενικός αντίκτυπος» στην ICE

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τζον Φέτερμαν επισήμανε ότι η παράλυση του υπουργείου θα έχει «κυριολεκτικά μηδενικό αντίκτυπο» στην αστυνομία μετανάστευσης. Αντίθετα, άλλες υπηρεσίες του DHS, όπως η FEMA, θα αντιμετωπίσουν σοβαρές συνέπειες, καθώς είναι αρμόδιες για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Η TSA, υπεύθυνη για τους ελέγχους ασφαλείας στα αεροδρόμια, προειδοποίησε μέσω X ότι ένα παρατεταμένο shutdown θα μπορούσε να προκαλέσει ελλείψεις προσωπικού, καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων.

Απαιτήσεις και πολιτικές συγκρούσεις

Οι Δημοκρατικοί ζητούν βαθιές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της ICE, όπως τον τερματισμό των εναέριων περιπολιών, την απαγόρευση κάλυψης προσώπων από τους πράκτορες και την υποχρέωση έκδοσης δικαστικών ενταλμάτων πριν από συλλήψεις.

Η ένταση αυξήθηκε μετά τους θανάτους των Ρενέ Γκουντ και Άλεξ Πρέτι στη Μινεάπολη, γεγονότα που προκάλεσαν κύμα αντιδράσεων για τις πρακτικές της υπηρεσίας.

Ο Τζέφρις τόνισε ότι «τα δολάρια των φορολογούμενων θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται για να μειωθεί το υψηλό κόστος ζωής των Αμερικανών και να γίνει η ιατρική περίθαλψη πιο προσιτή», όχι για να χρηματοδοτούνται «ανεκπαίδευτοι και μασκοφόροι πράκτορες».

Συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Γερουσίας, απαιτούνται 60 ψήφοι για την υιοθέτηση κάθε δημοσιονομικού νομοσχεδίου. Παρότι οι Ρεπουμπλικάνοι διαθέτουν την πλειοψηφία, χρειάζονται τη στήριξη μέρους της αντιπολίτευσης για να εγκριθεί ο προϋπολογισμός του DHS.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε έτοιμος για «σοβαρές διαπραγματεύσεις» και απέστειλε αντιπρόταση στους Δημοκρατικούς, ωστόσο εκείνοι την απέρριψαν. Η αποτυχία των συνομιλιών οδηγεί το DHS σε νέα παράλυση τα μεσάνυχτα.

Πρόκειται για το τρίτο shutdown από την έναρξη της δεύτερης θητείας του προέδρου Τραμπ, μετά τα αντίστοιχα επεισόδια στις αρχές Φεβρουαρίου και τον Οκτώβριο-Νοέμβριο του 2025, με το τελευταίο να διαρκεί 43 ημέρες – ρεκόρ για τα αμερικανικά χρονικά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αστυνομική κορδέλα εγκλήματος
ΔΙΕΘΝΗ

FBI προς Καλιφόρνια: Κίνδυνος ιρανικών επιθέσεων με drones

Το FBI προειδοποίησε για πιθανή επίθεση του Ιράν με drones κατά απροσδιόριστων στόχων στην Καλιφόρνια, εάν οι ΗΠΑ επέμβουν στρατιωτικά, σύμφωνα με το ABC News. Δεν υπάρχουν περαιτέρω πληροφορίες για την απειλή.
Καπνός από έκρηξη
ΔΙΕΘΝΗ

Επίθεση με drones σε δεξαμενές καυσίμων στο λιμάνι Σαλαλά του Ομάν

Επίθεση με drones σε δεξαμενές καυσίμων στο λιμάνι Σαλαλά του Ομάν προκάλεσε διακοπή λειτουργίας, χωρίς θύματα ή ζημιές σε πλοία. Το Ιράν φέρεται να στοχοποιεί υποδομές στον Κόλπο, σύμφωνα με πηγές ασφαλείας.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Σύντομα ασφάλεια στα Στενά Χορμούζ σύμφωνα με τις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως σύντομα θα υπάρξει «μεγάλη ασφάλεια» στα Στενά του Χορμούζ, διαβεβαιώνοντας για ασφαλή διέλευση πετρελαιοφόρων και συμβουλεύοντας τις εταιρείες να τα χρησιμοποιούν.
ΗΠΑ Ιράν σύγκρουση
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Προειδοποίηση στους αμάχους για απομάκρυνση από λιμάνια του Ιράν

Ο αμερικανικός στρατός καλεί τους αμάχους να απομακρυνθούν από τα σημεία όπου δρα το ιρανικό ναυτικό, τονίζοντας πως δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλειά τους, ενώ έχουν ήδη βυθιστεί ή καταστραφεί 60 ιρανικά πλοία από τις ΗΠΑ.