ΓΔ: 2288.83 -2.82% Τζίρος: 389.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Σύλληψη στη Μινεάπολη
Αστυνομικοί συλλαμβάνουν διαδηλωτή κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας στη Μινεάπολη της Μινεσότα.

Απειλή δημοσιονομικής paralysHs για το Υπ. Εσωτερικής Ασφαλείας ΗΠΑ

Το αμερικανικό Υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας αντιμετωπίζει νέα παράλυση λόγω αποτυχημένων διαπραγματεύσεων Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων για την ICE, με αφορμή τα γεγονότα στη Μινεάπολη και πολιτικές διαφωνίες.

Το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας βρέθηκε αντιμέτωπο με νέα δημοσιονομική παράλυση, έπειτα από την αποτυχία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων για τη χρηματοδότηση της αστυνομίας μετανάστευσης (ICE), σε ένα σκηνικό πολιτικής έντασης και αντιπαραθέσεων που πυροδοτήθηκαν από τα γεγονότα στη Μινεάπολη.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ κι οι Ρεπουμπλικάνοι αποφάσισαν πως δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον να διατηρήσουν την ICE υπό έλεγχο», δήλωσε ο επικεφαλής της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Χακίμ Τζέφρις, εξηγώντας το επιμέρους shutdown του υπουργείου.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κάρολαϊν Λέβιτ κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι ευθύνεται για το αδιέξοδο «για πολιτικούς και κομματικούς λόγους», λίγες ώρες πριν την προγραμματισμένη παράλυση του υπουργείου τα μεσάνυχτα (07:00 ώρα Ελλάδας).

Χιλιάδες ομοσπονδιακοί υπάλληλοι αναμένεται να τεθούν σε τεχνική ανεργία, ενώ πολλοί άλλοι θα συνεχίσουν να εργάζονται χωρίς πληρωμή, έως ότου το Κογκρέσο εγκρίνει νέο προϋπολογισμό. Οι μισθοί τους θα καταβληθούν αναδρομικά μετά την επαναλειτουργία του υπουργείου.

Παρά τη διακοπή χρηματοδότησης, η ICE αναμένεται να συνεχίσει τη λειτουργία της, καθώς διαθέτει κεφάλαια που είχαν εγκριθεί το 2025 από το Κογκρέσο.

«Μηδενικός αντίκτυπος» στην ICE

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τζον Φέτερμαν επισήμανε ότι η παράλυση του υπουργείου θα έχει «κυριολεκτικά μηδενικό αντίκτυπο» στην αστυνομία μετανάστευσης. Αντίθετα, άλλες υπηρεσίες του DHS, όπως η FEMA, θα αντιμετωπίσουν σοβαρές συνέπειες, καθώς είναι αρμόδιες για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Η TSA, υπεύθυνη για τους ελέγχους ασφαλείας στα αεροδρόμια, προειδοποίησε μέσω X ότι ένα παρατεταμένο shutdown θα μπορούσε να προκαλέσει ελλείψεις προσωπικού, καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων.

Απαιτήσεις και πολιτικές συγκρούσεις

Οι Δημοκρατικοί ζητούν βαθιές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της ICE, όπως τον τερματισμό των εναέριων περιπολιών, την απαγόρευση κάλυψης προσώπων από τους πράκτορες και την υποχρέωση έκδοσης δικαστικών ενταλμάτων πριν από συλλήψεις.

Η ένταση αυξήθηκε μετά τους θανάτους των Ρενέ Γκουντ και Άλεξ Πρέτι στη Μινεάπολη, γεγονότα που προκάλεσαν κύμα αντιδράσεων για τις πρακτικές της υπηρεσίας.

Ο Τζέφρις τόνισε ότι «τα δολάρια των φορολογούμενων θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται για να μειωθεί το υψηλό κόστος ζωής των Αμερικανών και να γίνει η ιατρική περίθαλψη πιο προσιτή», όχι για να χρηματοδοτούνται «ανεκπαίδευτοι και μασκοφόροι πράκτορες».

Συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Γερουσίας, απαιτούνται 60 ψήφοι για την υιοθέτηση κάθε δημοσιονομικού νομοσχεδίου. Παρότι οι Ρεπουμπλικάνοι διαθέτουν την πλειοψηφία, χρειάζονται τη στήριξη μέρους της αντιπολίτευσης για να εγκριθεί ο προϋπολογισμός του DHS.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε έτοιμος για «σοβαρές διαπραγματεύσεις» και απέστειλε αντιπρόταση στους Δημοκρατικούς, ωστόσο εκείνοι την απέρριψαν. Η αποτυχία των συνομιλιών οδηγεί το DHS σε νέα παράλυση τα μεσάνυχτα.

Πρόκειται για το τρίτο shutdown από την έναρξη της δεύτερης θητείας του προέδρου Τραμπ, μετά τα αντίστοιχα επεισόδια στις αρχές Φεβρουαρίου και τον Οκτώβριο-Νοέμβριο του 2025, με το τελευταίο να διαρκεί 43 ημέρες – ρεκόρ για τα αμερικανικά χρονικά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Η αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν θα ήταν η καλύτερη εξέλιξη

Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε πιθανή ανατροπή του καθεστώτος στο Ιράν ως «το καλύτερο που θα μπορούσε να συμβεί», ενώ τόνισε τις δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις και την ανάγκη σθεναρής στάσης απέναντι στην Τεχεράνη.
ΗΠΑ και ΕΕ σημαίες
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση ΥΠΕΞ Ρούμπιο με Σύρους αξιωματούχους και Κούρδους στο Μόναχο

Ο Σύρος ΥΠΕΞ Ασάντ αλ Σαϊμπάνι και ο Αμερικανός Μάρκο Ρούμπιο συναντήθηκαν στη Διάσκεψη Μονάχου, συζητώντας τη νέα συμφωνία με τους Κούρδους και τονίζοντας την ενότητα και ακεραιότητα της Συρίας, σύμφωνα με ανακοίνωση.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ο φόβος θα βοηθήσει τις διαπραγματεύσεις με το Ιράν

Ο Τραμπ χαρακτήρισε «δύσκολες» τις διαπραγματεύσεις με το Ιράν και τόνισε πως ο φόβος είναι μερικές φορές απαραίτητος για ειρηνική επίλυση. Ανακοίνωσε επίσης αποστολή δεύτερου αεροπλανοφόρου στη Μέση Ανατολή.
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Εποικοδομητικές συνομιλίες Δανίας-ΗΠΑ για Γροιλανδία στο Μόναχο

Η Δανή πρωθυπουργός ανακοίνωσε εποικοδομητική συνομιλία με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ και τον πρωθυπουργό της Γροιλανδίας στο Μόναχο, με αφορμή τις εντάσεις για τη Γροιλανδία. Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν σε ανώτατο επίπεδο.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ στέλνουν νέο αεροπλανοφόρο στον Κόλπο – Εκκλήσεις για διαδηλώσεις στο Ιράν

Ο Τραμπ ανακοίνωσε την άμεση αποστολή αεροπλανοφόρου στη Μέση Ανατολή, απειλώντας το Ιράν με συνέπειες αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις, ενώ ο γιος του σάχη ζήτησε νέα κινητοποίηση μετά την αιματηρή καταστολή διαδηλώσεων.
Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Ρωσίας-ΗΠΑ στη Γενεύη: Επαφές Ντμίτριεφ με Αμερικανούς σύντομα

Ο Κίριλ Ντμίτριεφ, απεσταλμένος του Πούτιν, αναμένεται να συναντηθεί με Αμερικανούς αξιωματούχους στη Γενεύη, χωρίς να είναι μέλος της επίσημης ρωσικής αποστολής στις επερχόμενες τριμερείς συνομιλίες Ουκρανίας-ΗΠΑ-Ρωσίας.