ΓΔ: 2309.1 1.50% Τζίρος: 365.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Σημαία Ηνωμένων Εθνών
Η επίσημη σημαία των Ηνωμένων Εθνών κυματίζει μπροστά από φωτεινό ουρανό.

ΟΗΕ: Ανησυχία για τη βία στο Νότιο Σουδάν, στήριξη στην UNMISS

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασε έντονη ανησυχία για την κλιμάκωση της βίας στο Νότιο Σουδάν και κάλεσε όλα τα μέρη να σταματήσουν τις εχθροπραξίες, στηρίζοντας πλήρως την Αποστολή UNMISS και την ειρηνική επίλυση των διαφορών.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για την κλιμάκωση της βίας στις πολιτείες Τζονγκλέι και Ανατολική Εκουατόρια, καθώς και σε ολόκληρο το Νότιο Σουδάν. Σε δήλωση Τύπου στις 13 Φεβρουαρίου 2026, υπενθύμισε ότι, βάσει του διεθνούς δικαίου, «άτομα που διατάσσουν τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου πρέπει να λογοδοτήσουν».

Τα μέλη του Συμβουλίου απηύθυναν ισχυρή έκκληση προς όλες τις πλευρές να προχωρήσουν σε αποκλιμάκωση και να σταματήσουν άμεσα τις εχθροπραξίες, καλώντας σε ειρηνική επίλυση των διαφορών. Τόνισαν ότι η επιδείνωση της κατάστασης και οι συνεχιζόμενες παραβιάσεις της ειρηνευτικής συμφωνίας «υπονομεύουν τη σταθερότητα και τις ανθρωπιστικές ανάγκες και επιβαρύνουν περαιτέρω την ικανότητα της UNMISS να υλοποιεί την εντολή της».

Το Συμβούλιο εξέφρασε «πλήρη στήριξη» προς την Αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στο Νότιο Σουδάν (UNMISS), υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεργασίας με την κυβέρνηση υποδοχής για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας. Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη για ασφαλή και έγκαιρη ανθρωπιστική πρόσβαση και την προστασία των αμάχων.

Ανησυχία για τις βάσεις Ουάου και Μπέντιου

Τα μέλη του Συμβουλίου έλαβαν γνώση των εξελίξεων σχετικά με τα σχέδια έκτακτης ανάγκης της UNMISS, συμπεριλαμβανομένης της σχεδόν ολοκλήρωσης της διαδικασίας επαναπατρισμού. Κάλεσαν τη μεταβατική κυβέρνηση του Νοτίου Σουδάν να διατηρήσει πλήρη συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη και να άρει τα εναπομείναντα εμπόδια στις επιχειρήσεις της αποστολής, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της βάσει της Συμφωνίας Καθεστώτος Δυνάμεων (SOFA).

Ιδιαίτερη ανησυχία εκφράστηκε για αιτήματα κλεισίματος κρίσιμων βάσεων στις περιοχές Ουάου και Μπέντιου. Το Συμβούλιο προειδοποίησε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να αποτελέσει «σοβαρή απειλή» για τις αποστολές UNMISS και UNISFA, αποδυναμώνοντας την ικανότητά τους να προστατεύουν αμάχους και να διευκολύνουν την παράδοση βοήθειας.

Στήριξη στην ειρηνευτική διαδικασία

Το Συμβούλιο χαιρέτισε τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της Αφρικανικής Ένωσης, της IGAD και του αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις, που στοχεύουν στην προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας και στην πλήρη εφαρμογή των σχεδίων έκτακτης ανάγκης της UNMISS.

Τα μέλη του Συμβουλίου επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να στηρίξουν την ειρηνευτική διαδικασία στο Νότιο Σουδάν και κάλεσαν τους ηγέτες της χώρας να εμπλακούν σε «γνήσιο διακομματικό διάλογο» σχετικά με πιθανές αλλαγές στη συμφωνία ειρήνης του 2018. Παράλληλα, υπογράμμισαν τη σταθερή τους προσήλωση στην κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική ενότητα της Δημοκρατίας του Νοτίου Σουδάν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αντόνιο Γκουτέρες ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Απερίφραστη καταδίκη Γκουτέρες για θάνατο γάλλου κυανόκρανου στον Λίβανο

Ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε έντονα την ενέδρα στον Λίβανο που κόστισε τη ζωή σε Γάλλο κυανόκρανο και τραυμάτισε τρεις. Η επίθεση, σύμφωνα με την UNIFIL, αποδίδεται σε μέλη της Χεζμπολάχ.
αστυνομική επιχείρηση κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

Αϊτή: Οι συμμορίες εξελίσσονται ενόψει αυξημένων αστυνομικών επιχειρήσεων

Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης στην Αϊτή πέτυχαν να καθυστερήσουν την εξάπλωση των συμμοριών στην πρωτεύουσα, όμως η πρόοδος είναι εύθραυστη καθώς οι συμμορίες αλλάζουν τακτικές, σύμφωνα με έκθεση ειδικών του ΟΗΕ.
Ομάδα προσφύγων Σουδάν
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Η κρίση στο Σουδάν παραμένει «εγκαταλελειμμένη», λέει η Ντενίζ Μπράουν

Η Ντενίζ Μπράουν του ΟΗΕ χαρακτήρισε το Σουδάν «εγκαταλελειμμένη κρίση» λίγες μέρες πριν την επέτειο του εμφυλίου, τονίζοντας τον φαύλο κύκλο σεξουαλικής βίας, εκτοπισμών και θανάτων, και καλώντας τη διεθνή κοινότητα να δράσει.
Σημαία Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

Ενισχυμένες περιπολίες ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Πύλα μετά από περιστατικό με Τουρκοκύπριους

Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ αύξησε τις περιπολίες στη νεκρή ζώνη της Πύλας μετά από μη εξουσιοδοτημένη είσοδο Τουρκοκυπρίων. Ο ΟΗΕ τονίζει ότι τέτοιες ενέργειες παραβιάζουν την εντολή της Δύναμης και ζητά σεβασμό για τη διατήρηση της σταθερότητας.
Σημαία Ινδονησίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ινδονησία ζητά πλήρη έρευνα για τον θάνατο τριών κυανοκράνων στον Λίβανο

Η Ινδονησία ζητά εις βάθος έρευνα από τον ΟΗΕ για το περιστατικό στο νότιο Λίβανο με νεκρούς κυανόκρανους. Στην πρωτοβουλία της στηρίζουν 73 χώρες, ενώ η Τζακάρτα θεωρεί αδιαπραγμάτευτη την ασφάλεια του προσωπικού του ΟΗΕ.
Ορίζοντας Τεχεράνης Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Πυρά κατά της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας για το Μπουσέρ

Ο διευθυντής της Ιρανικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας επικρίνει τη ΔΟΑΕ για αδράνεια, υποστηρίζοντας ότι ενισχύει επιθέσεις κατά πυρηνικών εγκαταστάσεων όπως του Μπουσέρ, που έχει δεχθεί τέσσερις επιθέσεις με θύματα.