ΓΔ: 2599.44 0.23% Τζίρος: 200.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Εκρέμ Ιμάμογλου ομιλία
Ο Εκρέμ Ιμάμογλου μιλά σε συνέντευξη Τύπου με φόντο τουρκικές σημαίες.

Ιμάμογλου: Ζητά πρόωρες εκλογές «τώρα» και προβλέπει ήττα του Ερντογάν

Ο Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου κάλεσε τον Ταγίπ Ερντογάν να προκηρύξει εκλογές άμεσα, προβλέποντας απώλεια για τον πρόεδρο, ενώ τονίζει πως η καταστολή υπονομεύει τη δημοκρατία στην Τουρκία.

Σχεδόν έναν χρόνο μετά τη φυλάκισή του, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου δήλωσε στο Ρόιτερς ότι ο Ταγίπ Ερντογάν πρέπει να προκηρύξει εκλογές «τώρα», προβλέποντας πως ο πρόεδρος θα χάσει αν θέσει εκ νέου υποψηφιότητα.

Ο Ιμάμογλου θεωρείται τα τελευταία χρόνια ο βασικός αντίπαλος του Ερντογάν. Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι, εφόσον μπορέσει να είναι υποψήφιος, έχει σοβαρές πιθανότητες να επικρατήσει απέναντι στον τούρκο πρόεδρο, ο οποίος ηγείται της χώρας για περισσότερες από δύο δεκαετίες.

Ο δήμαρχος βρίσκεται στο επίκεντρο της καταστολής κατά του κύριου αντιπολιτευόμενου κόμματος, εξέλιξη που, σύμφωνα με οργανώσεις για τα δικαιώματα και διεθνείς παρατηρητές, έχει πλήξει τα δημοκρατικά διαπιστευτήρια της Τουρκίας, μέλους του ΝΑΤΟ και υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ.

Έχοντας κερδίσει το κυβερνών κόμμα AKP του Ερντογάν σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις στην Κωνσταντινούπολη, ο 55χρονος Ιμάμογλου παραμένει ισχυρή φυσιογνωμία της αντιπολίτευσης, παρά το γεγονός ότι κρατείται από τον Μάρτιο του 2025 και αντιμετωπίζει κατηγορίες για διαφθορά, τις οποίες αρνείται.

«Θέλουμε πρόωρες εκλογές τώρα. Αλλά ο σημερινός πρόεδρος βλέπει την ήττα που έρχεται και φοβάται τις εκλογές», ανέφερε στις απαντήσεις του στο Ρόιτερς, οι οποίες διαβιβάστηκαν μέσω της νομικής του ομάδας από τη φυλακή της Σηλυβρίας.

«Θα είναι υποψήφιος και θα χάσει. Και η Τουρκία θα είναι ο νικητής», πρόσθεσε ο Ιμάμογλου, ενώ το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) ζητάει εδώ και μήνες τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Πολιτικές εξελίξεις και πιθανότητες πρόωρων εκλογών

Οι προεδρικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2028. Ωστόσο, αν ο 71χρονος Ερντογάν επιδιώξει τρίτη θητεία, θα πρέπει να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, εκτός αν τροποποιηθούν τα συνταγματικά όρια των θητειών.

Ο Ερντογάν, που ηγείται της Τουρκίας από το 2003, χρειάζεται τις ψήφους των τριών πέμπτων των βουλευτών για να εγκριθούν πρόωρες εκλογές, κάτι που απαιτεί στήριξη πέραν της κυβερνητικής του συμμαχίας. Σύμφωνα με το Ρόιτερς, οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι ο πρόεδρος θα προκηρύξει εκλογές μέσα στο επόμενο έτος.

Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν το CHP και το AKP να βρίσκονται σε στενό εκλογικό ανταγωνισμό.

Η καθημερινότητα του Ιμάμογλου στη φυλακή

Παρά την κράτησή του, ο Ιμάμογλου παραμένει ο επίσημος προεδρικός υποψήφιος του CHP. Όπως ανέφερε, εργάζεται έως και 18 ώρες ημερησίως με τους δικηγόρους του σε περισσότερες από δέκα υποθέσεις, διαβάζει επιστολές υποστηρικτών και συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά του ως δήμαρχος.

Επίσης, γυμνάζεται καθημερινά στην αυλή των 24 τετραγωνικών μέτρων της φυλακής. «Καθώς η ημέρα της ήττας τους πλησιάζει, η κυβέρνηση αυξάνει την πίεση και την εχθρότητα εναντίον μας», σημείωσε.

Δικαστικές εξελίξεις και πολιτικές αντιδράσεις

Ο εισαγγελέας των υποθέσεων του Ιμάμογλου, Ακίν Γκιουρλέκ, έχει ζητήσει ποινή κάθειρξης άνω των 2.000 ετών, κατηγορώντας τον δήμαρχο ως επικεφαλής εγκληματικής οργάνωσης αναμεμειγμένης σε διαφθορά στο δημαρχείο της Κωνσταντινούπολης. Προχθές ο Γκιουρλέκ διορίστηκε υπουργός Δικαιοσύνης.

«Η δουλειά του CHP θα γίνει τώρα ακόμα πιο δύσκολη», σχολίασε ο πολιτικός αναλυτής Μουράτ Γετκίν, εκτιμώντας ότι ο διορισμός του Γκιουρλέκ συνδέεται με ευρύτερη αναδιάρθρωση του υπουργείου Δικαιοσύνης και του δικαστικού μηχανισμού.

Ο Ιμάμογλου, τα σχόλια του οποίου έγιναν πριν τον διορισμό, χαρακτήρισε τις δικαστικές κινήσεις εις βάρος του «πολιτικά υποκινούμενη εκστρατεία» με στόχο να εμποδιστεί η προεδρική του υποψηφιότητα.

 «Αυτοί στην εξουσία, έχοντας συνειδητοποιήσει ότι θα χάσουν, θεωρούν ότι θα το αποφύγουν κρατώντας με στη φυλακή με ψεύτικες κατηγορίες και δίνοντας εντολές στη δικαιοσύνη», ανέφερε.

Προσφυγές και διεθνείς αντιδράσεις

Σε νέο πλήγμα για τις προεδρικές του φιλοδοξίες, δικαστήριο απέρριψε πρόσφατα την προσφυγή του Ιμάμογλου σχετικά με την ακύρωση του πανεπιστημιακού του πτυχίου, απαραίτητου για τη συμμετοχή στις εκλογές. 

Ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία, Νάτσο Σάντσες Αμόρ, χαρακτήρισε την απόφαση «γελοία προκατειλημμένη».

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα μπορέσει να είναι υποψήφιος, ο Ιμάμογλου δήλωσε ότι διατηρεί εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη και θα εξαντλήσει όλα τα νόμιμα δικαιώματά του.

 «Καμιά πίεση και κανένα εμπόδιο δεν θα με εμποδίσει να εργαστώ για να κάνω αυτή τη χώρα πιο δίκαιη, πιο ελεύθερη και περισσότερο ευημερούσα», υπογράμμισε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπουργείο Εξωτερικών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αθήνα προς Άγκυρα: Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί για το Αιγαίο και την κυριαρχία

Το ΥΠΕΞ απαντά αυστηρά στην Τουρκία, απορρίπτοντας ως αβάσιμους και απαράδεκτους τους ισχυρισμούς της Άγκυρας για το Χωροταξικό των ΑΠΕ, τονίζοντας ότι η κυριαρχία στο Αιγαίο είναι ξεκάθαρη και διασφαλισμένη από διεθνείς συνθήκες.
Ρένα Δούρου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρ. Δούρου: Η Τουρκία επαναφέρει «γκρίζες ζώνες», η κυβέρνηση σχολιάζει

Η Ρένα Δούρου κατηγορεί την κυβέρνηση για επικίνδυνη εξωτερική πολιτική και έλλειψη εθνικής στρατηγικής, επισημαίνοντας πως η Τουρκία αμφισβητεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, ενώ η ελληνική πλευρά παραμένει απλός παρατηρητής.
Βουλή Τουρκίας Άγκυρα
ΔΙΕΘΝΗ

Η Τουρκία θα υπερασπιστεί την ακεραιότητα και κυριαρχία της Συρίας

Η Τουρκία διαψεύδει την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στη βάση Αμπού Αλ Ντουχούρ στην Ιντλίμπ κατά την ισραηλινή επίθεση και δηλώνει ότι στηρίζει την κυριαρχία και ακεραιότητα της Συρίας.
Σύγκρουση Παλαιστίνης Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Η Τουρκία απορρίπτει τις παγίδες του Νετανιάχου, αναφέρει η προεδρία

Η Τουρκία δεν θα υποκύψει στις προκλήσεις του Νετανιάχου, δήλωσε αξιωματούχος της τουρκικής προεδρίας, μετά τον ισραηλινό βομβαρδισμό συριακής βάσης στην Ιντλεμπ. Η Άγκυρα τόνισε ότι έχει την εμπειρία να προστατεύσει την ειρήνη.
Σημαία της Συρίας
ΔΙΕΘΝΗ

Άγκυρα: Δεν υπήρχε τουρκική παρουσία στη συριακή βάση που βομβαρδίστηκε

Η Τουρκία διαψεύδει τυχόν τουρκική στρατιωτική παρουσία στην αεροπορική βάση της Συρίας που επλήγη από ισραηλινή επίθεση, υπογραμμίζοντας ότι στηρίζει την κυριαρχία και την ακεραιότητα της Συρίας.