ΓΔ: 2322.53 -1.39% Τζίρος: 102.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:41:43
Αεροπλανοφόρο από αέρος
Φώτο: Shutterstock

Ο Τραμπ κλιμακώνει την πίεση στο Ιράν με δεύτερο αεροπλανοφόρο στον Κόλπο

Το Πεντάγωνο φέρεται να έδωσε εντολή για προετοιμασία ανάπτυξης δεύτερου αεροπλανοφόρου στον Κόλπο, στο πλαίσιο της πίεσης Τραμπ προς το Ιράν για συμφωνία στο πυρηνικό πρόγραμμα. Δημοσιεύματα αναφέρουν μετακίνηση του Gerald Ford.

Το Πεντάγωνο έδωσε εντολή για την προετοιμασία ανάπτυξης ενός δεύτερου αεροπλανοφόρου και των συνοδευτικών του πλοίων στην περιοχή του Κόλπου, σύμφωνα με δημοσιεύματα αμερικανικών μέσων ενημέρωσης. 

Η απόφαση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να εντείνει τις πιέσεις προς το Ιράν, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε το Ιράν για συνέπειες «πολύ τραυματικές» σε περίπτωση που δεν αποδεχθεί μια συμφωνία, ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου εξέφρασε «κάποιον σκεπτικισμό» σχετικά με τις πιθανότητες επιτυχίας των διαπραγματεύσεων.

«Πρέπει να κάνουμε μια συμφωνία, διαφορετικά θα είναι πολύ τραυματικό, πολύ τραυματικό», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι συνομιλίες με την Ισλαμική Δημοκρατία θα ολοκληρωθούν εντός ενός μήνα.

Ο Τραμπ πρόσθεσε ότι είναι έτοιμος να συνεχίσει τον διάλογο «για όσο καιρό θέλουν», αλλά προειδοποίησε πως αν δεν υπάρξει συμφωνία, θα περάσει στη «δεύτερη φάση», η οποία, όπως είπε, θα είναι «πολύ σκληρή» για το Ιράν.

Δεύτερο αεροπλανοφόρο στη Μέση Ανατολή

Σε συνέντευξή του στο Axios, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε αναφέρει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής δεύτερου αεροπλανοφόρου στη Μέση Ανατολή, προκειμένου να ενισχυθεί η στρατιωτική ετοιμότητα σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων με την Τεχεράνη.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο, το νέο αεροπλανοφόρο θα ακολουθήσει το USS Abraham Lincoln, το οποίο βρίσκεται ήδη στην περιοχή από τον Ιανουάριο μαζί με τα συνοδευτικά του πλοία.

Το Πεντάγωνο δεν έχει απαντήσει ακόμη σε αιτήματα του Γαλλικού Πρακτορείου για σχολιασμό, ενώ το Reuters μετέδωσε ότι ο Λευκός Οίκος και το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας δεν είχαν ανταποκριθεί σε σχετικό αίτημα εκτός ωραρίου εργασίας.

Το Gerald Ford κατευθύνεται στον Κόλπο

Η εφημερίδα New York Times ανέφερε ότι το αεροπλανοφόρο Gerald Ford, το οποίο επιχειρεί αυτή την περίοδο στην Καραϊβική, θα μετακινηθεί προς τον Κόλπο, όπου βρίσκεται ήδη το Abraham Lincoln.

«Το πλήρωμα του πλοίου ενημερώθηκε για την απόφαση χθες, σύμφωνα με τέσσερις Αμερικανούς αξιωματούχους που ζήτησαν να μην κατονομαστούν», σημείωσαν οι New York Times.

Τα μαχητικά αεροσκάφη του αεροπλανοφόρου Ford είχαν συμμετάσχει στη στρατιωτική επιχείρηση της 3ης Ιανουαρίου στη Βενεζουέλα, η οποία οδήγησε στη σύλληψη του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Ήδη από την Τετάρτη, η Wall Street Journal είχε αναφέρει το ενδεχόμενο ανάπτυξης δεύτερου αεροπλανοφόρου στην περιοχή, πληροφορία που επιβεβαίωσε και το CBS News.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ ομιλία ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ προς Ιράν: Απειλεί με σοβαρές συνέπειες χωρίς συμφωνία

Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε το Ιράν για «πολύ τραυματικές» συνέπειες αν δεν επιτευχθεί συμφωνία με τις ΗΠΑ για το πυρηνικό του πρόγραμμα, δηλώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν σε ένα μήνα.
Νετανιάχου και Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινός πρωθυπουργός: Επιφυλακτικός για τη στάση Τραμπ προς Ιράν

Ο Νετανιάχου ελπίζει ότι οι ενέργειες του Τραμπ μπορεί να οδηγήσουν σε «καλή συμφωνία» με το Ιράν, διατηρώντας επιφυλάξεις. Τονίζει πως η συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει τον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος και τον περιορισμό της στήριξης σε ένοπλες ομάδες.
Νετανιάχου και Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ σε Νετανιάχου: Να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με το Ιράν

Ο Τραμπ δήλωσε πως από τις συνομιλίες με τον Νετανιάχου δεν υπήρξε κάτι οριστικό, εκτός από την επιμονή του για συνέχιση των διαπραγματεύσεων με το Ιράν. Εξέφρασε ελπίδα ότι οι Ιρανοί θα φανούν πιο λογικοί και υπεύθυνοι αυτή τη φορά.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Σκέψεις για δεύτερο αεροπλανοφόρο στον Κόλπο αν δεν υπάρξει συμφωνία με Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως αν δεν υπάρξει συμφωνία με το Ιράν, οι ΗΠΑ θα πρέπει να λάβουν «πολύ σκληρά μέτρα», ενώ εξετάζεται και η αποστολή δεύτερου αεροπλανοφόρου στη Μέση Ανατολή λόγω της έντασης με την Τεχεράνη.
Νετανιάχου και Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Νετανιάχου: Πρώτο θέμα το Ιράν στη συνάντηση με Τραμπ

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου θα συναντηθεί αύριο με τον Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσινγκτον, με στόχο να τον πιέσει για αυστηρότερη στάση απέναντι στο Ιράν και τους βαλλιστικούς πυραύλους, ενώ θα συζητηθούν και ζητήματα Μέσης Ανατολής.
Νετανιάχου και Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Νετανιάχου και Τραμπ συναντώνται την Τετάρτη στην Ουάσινγκτον

Ο Νετανιάχου θα συναντηθεί με τον Τραμπ στην Ουάσινγκτον για να συζητήσουν τις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ιράν. Ζητά περιορισμό πυραύλων και διακοπή στήριξης προς τον ιρανικό άξονα. Νέος γύρος συνομιλιών ΗΠΑ-Ιράν αναμένεται την επόμενη εβδομάδα.