ΓΔ: 2118.27 -0.55% Τζίρος: 263.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Νετανιάχου και Τραμπ
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο Ντόναλντ Τραμπ έξω από τον Λευκό Οίκο, σε επίσημη συνάντηση.

Συνάντηση Τραμπ και Νετανιάχου με στόχο την αύξηση της πίεσης προς το Ιράν

Ο Τραμπ συναντά τον Νετανιάχου, για την επέκταση των συνομιλιών ΗΠΑ-Ιράν ώστε να περιληφθούν περιορισμοί στο πυραυλικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και τα ζητήματα ασφάλειας στη Μέση Ανατολή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να επιδιώκει τη διεύρυνση των συνομιλιών ΗΠΑ – Ιράν ώστε να περιλάβουν περιορισμούς στο πυραυλικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και άλλες απειλές για την περιφερειακή ασφάλεια.

Πρόκειται για την έβδομη συνάντηση των δύο ηγετών από τότε που ο Τραμπ επέστρεψε στην προεδρία, πριν από περίπου 13 μήνες. Ο Νετανιάχου θα επιχειρήσει να επηρεάσει τον νέο γύρο διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης, που ακολουθεί τις συνομιλίες της περασμένης Παρασκευής στο Ομάν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει προειδοποιήσει ότι ενδέχεται να εξαπολύσει στρατιωτικά πλήγματα εναντίον του Ιράν αν δεν υπάρξει συμφωνία, ενώ η Τεχεράνη έχει δηλώσει πως θα απαντήσει. Σε πρόσφατες συνεντεύξεις του, ο Τραμπ ανέφερε πως πιστεύει ότι το Ιράν επιθυμεί συμφωνία, αλλά προειδοποίησε ότι θα κάνει «κάτι πολύ σκληρό» αν δεν υπάρξει ανταπόκριση.

«Θα προτιμούσα να καταλήξω σε συμφωνία. Θα πρέπει να είναι μια καλή συμφωνία, όχι πυρηνικά όπλα, όχι πύραυλοι, όχι αυτό, όχι εκείνο», δήλωσε στο Fox News. Παράλληλα, εκτίμησε ότι οι Ιρανοί θα ήταν «ηλίθιοι» αν αρνούνταν τη συμφωνία και αποκάλυψε στο Axios ότι «σκέφτεται» να στείλει δεύτερο αεροπλανοφόρο στον Περσικό Κόλπο.

Το Ισραήλ εκφράζει ανησυχία ότι οι ΗΠΑ μπορεί να επιδιώξουν συμφωνία που θα περιορίζεται στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, χωρίς να περιλαμβάνει το βαλλιστικό ή τη στήριξη ένοπλων οργανώσεων όπως η Χαμάς και η Χεζμπολάχ. «Θα παρουσιάσω στον πρόεδρο τις απόψεις μας για τις αρχές της διαπραγμάτευσης», δήλωσε ο Νετανιάχου προτού αναχωρήσει για την Ουάσινγκτον, προσθέτοντας ότι «σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση θα πρέπει να περιλαμβάνονται περιορισμοί στους βαλλιστικούς πυραύλους και πάγωμα της υποστήριξης προς τον ιρανικό άξονα».

Από την Αυστραλία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ εξέφρασε την ελπίδα ότι η συνάντηση των δύο ηγετών θα συμβάλει στην αντιμετώπιση «της αυτοκρατορίας του κακού», όπως χαρακτήρισε το Ιράν. Σύμφωνα με πηγές, Τραμπ και Νετανιάχου ενδέχεται να εξετάσουν και το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης σε περίπτωση αποτυχίας της διπλωματίας.

Ο Νετανιάχου, που έφτασε στην Ουάσινγκτον χθες το βράδυ, είχε ήδη επαφές με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ Στιβ Γουίτκοφ και τον Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρό του Τραμπ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, «συζήτησαν περιφερειακά ζητήματα και τον πρώτο κύκλο διαπραγματεύσεων με το Ιράν».

Η Γάζα στο επίκεντρο

Στην ατζέντα των συνομιλιών περιλαμβάνεται και η Λωρίδα της Γάζας. Ο Τραμπ επιδιώκει την προώθηση της δεύτερης φάσης της εκεχειρίας που μεσολάβησε, με στόχο τη σταθερότητα στην περιοχή. «Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε στενά με τον σύμμαχό μας, το Ισραήλ, για την εφαρμογή της ιστορικής ειρηνευτικής συμφωνίας του προέδρου Τραμπ για τη Γάζα και την ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Άνα Κέλι.

Παρά τη στενή συνεργασία των δύο χωρών και τον ρόλο των ΗΠΑ ως βασικού προμηθευτή αμυντικού εξοπλισμού του Ισραήλ, δεν αποκλείονται διαφωνίες στις σημερινές συνομιλίες. Το σχέδιο Τραμπ για τη Γάζα προβλέπει τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους, κάτι που ο Νετανιάχου και ο κυβερνητικός του συνασπισμός απορρίπτουν.

Την ίδια ώρα, το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ ενέκρινε σειρά μέτρων που επεκτείνουν τον έλεγχο στη Δυτική Όχθη, προκαλώντας αντιδράσεις διεθνώς. «Είμαι κατά της προσάρτησης» της Δυτικής Όχθης, δήλωσε ο Τραμπ στο Axios, υπογραμμίζοντας ότι «έχουμε αρκετά πράγματα να σκεφτούμε τώρα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΗΠΑ Ιράν σύγκρουση
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Η Τεχεράνη θα πολεμά όσο το κρίνουν σκόπιμο οι αξιωματούχοι

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ιρανικού στρατού τόνισε πως το Ιράν θα συνεχίσει να μάχεται όσο το κρίνουν οι πολιτικοί, ενώ για την ανάκτηση της ασφάλειας απαιτείται ο εχθρός να μετανιώσει για την επίθεση, σύμφωνα με το πρακτορείο Isna.
Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Εκρήξεις και καταστροφές στην πετροχημική ζώνη Μαχσάρ στο Ιράν

Ισραηλινά και αμερικανικά πλήγματα έπληξαν την πετροχημική ζώνη της Μαχσάρ στη Χουζεστάν του Ιράν, με αρκετές εκρήξεις. Τρεις εταιρείες επηρεάστηκαν, ενώ το μέγεθος των ζημιών παραμένει άγνωστο, σύμφωνα με ιρανικά ΜΜΕ.
Εκτόξευση πυραύλων
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράν εκτόξευσε νέους πυραύλους κατά του Ισραήλ εν μέσω διαγγέλματος Τραμπ

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε νέα εκτόξευση πυραύλων από το Ιράν προς το Ισραήλ, ενεργοποιώντας την αντιαεροπορική άμυνα, ενώ ο Τραμπ μιλούσε στους Αμερικανούς. Ο συναγερμός έληξε 16 λεπτά αργότερα.
Μασούντ Πεζεσκιαν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Θέλουμε τέλος στον πόλεμο, ζητάμε εγγυήσεις, λέει ο Πεζεσκιάν

Ο Ιρανός πρόεδρος Πεζεσκιάν δήλωσε ότι η Τεχεράνη θέλει να τερματίσει τον πόλεμο με Ισραήλ και ΗΠΑ, ζητώντας εγγυήσεις για αποτροπή νέων επιθέσεων και οικονομικές αποζημιώσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.
Μασούντ Πεζεσκιαν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Θέλουμε ειρήνη, αλλά χρειαζόμαστε εγγυήσεις, λέει ο Πεζεσκιάν

Ο Ιρανός πρόεδρος Πεζεσκιάν δήλωσε ότι η χώρα του επιθυμεί να τερματίσει τον πόλεμο με Ισραήλ και ΗΠΑ, αλλά ζητά εγγυήσεις για να αποτραπεί νέα επίθεση, σε συνομιλία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κόστα.