ΓΔ: 2219.3 -0.12% Τζίρος: 70.31 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:10:41
Βλαντιμίρ Πούτιν πορτρέτο
Φώτο: Shutterstock

Νότια Αφρική - Ρωσία: Συζήτηση για Ουκρανία και επιστροφή μαχητών

Ο πρόεδρος Ραμαφόσα εξέφρασε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πούτιν τη στήριξη της Νότιας Αφρικής στην ειρήνη Ρωσίας-Ουκρανίας και τόνισαν τη συνεργασία σε BRICS και G20, αλλά και την επιστροφή Νοτιοαφρικανών μαχητών.

Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόσα εξέφρασε την υποστήριξη της χώρας του στις διεθνείς προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου Ρωσίας–Ουκρανίας, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.

«Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης τη συνεργασία σε κρίσιμα διεθνή φόρα όπως οι BRICS και η G20», ανέφερε η προεδρία της Νότιας Αφρικής. Η επικοινωνία επιβεβαιώθηκε και από το Κρεμλίνο, το οποίο ανακοίνωσε μέσω Telegram ότι οι δύο πρόεδροι αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στην Ουκρανία.

Στην ίδια ανακοίνωση, αναφέρεται ότι «ο πρόεδρος Ραμαφόσα» και ο πρόεδρος Πούτιν δεσμεύθηκαν να στηρίξουν τη διαδικασία επιστροφής Νοτιοαφρικανών που πολεμούν μαζί με τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία.

Ανησυχία για Αφρικανούς στρατολογημένους

Η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής είχε δηλώσει τον Νοέμβριο ότι δέχθηκε αιτήματα για βοήθεια από 17 Νοτιοαφρικανούς, οι οποίοι υποστήριξαν πως εξαπατήθηκαν και στάλθηκαν στο ουκρανικό μέτωπο. Αντίστοιχα περιστατικά φαίνεται να έχουν καταγραφεί και σε άλλες αφρικανικές χώρες.

Σύμφωνα με έρευνα του Γαλλικού Πρακτορείου, τέσσερις Κενυάτες που επέστρεψαν πρόσφατα από τη Ρωσία περιέγραψαν πώς εξαπατήθηκαν και οδηγήθηκαν να πολεμήσουν εναντίον της Ουκρανίας παρά τη θέλησή τους. 

Οι κενυατικές αρχές εκτιμούσαν τον Δεκέμβριο ότι περίπου 200 πολίτες είχαν στρατολογηθεί με τη βία, εκ των οποίων μόλις 23 επαναπατρίστηκαν.

Το Κίεβο είχε αναφέρει τον Νοέμβριο ότι έχει ταυτοποιήσει τουλάχιστον 1.436 πολίτες από 36 αφρικανικές χώρες στις γραμμές των ρωσικών δυνάμεων. '

«Οι Αφρικανοί εξαπατήθηκαν για να πάνε να πολεμήσουν, στη συνέχεια τους συμπεριφέρθηκαν σαν η ζωή ή ο θάνατός τους να μην είχε καμία σημασία», είχε δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ουκρανός πρεσβευτής στην Πρετόρια Ολεξάντρ Τσέρμπα.

«Είναι ένας αποικιακός πόλεμος, και το να βλέπεις Αφρικανούς να πολεμάνε σε έναν αποικιακό πόλεμο εναντίον μιας ελεύθερης χώρας είναι ιδιαίτερα παράλογο», είχε προσθέσει ο ίδιος.

Πολιτικές αντιδράσεις στη Νότια Αφρική

Η κόρη του πρώην προέδρου της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα, Ντουντουζίλε Ζούμα-Σαμπούντρια, παραιτήθηκε από την έδρα της στο νοτιοαφρικανικό κοινοβούλιο, έπειτα από κατηγορίες οικογενειών στρατολογημένων ότι είχε εμπλακεί στη διαδικασία στρατολόγησης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Παράνομη η αγορά ουκρανικών σιτηρών από το Ισραήλ

Ο Ζελένσκι καταγγέλλει πως η αγορά σιτηρών από κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη από το Ισραήλ, τα οποία η Ρωσία έχει "κλέψει", είναι παράνομη, προαναγγέλλοντας κυρώσεις σε όσους επωφελούνται από τέτοιες ενέργειες.
Έκρηξη σε εργοστάσιο
ΔΙΕΘΝΗ

Νεκροί και εκκενώσεις από ουκρανικές επιθέσεις στη ρωσική Μπέλγκοροντ

Τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν και τρεις τραυματίστηκαν από επιθέσεις ουκρανικών drones σε δύο οικισμούς της περιφέρειας Μπέλγκοροντ, στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Βιατσεσλάβ Γκλάντκοφ.
Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Επίθεση drones προκάλεσε φωτιά σε ρωσικό διυλιστήριο της Τουάπσε

Ουκρανικά drones έπληξαν ξανά το διυλιστήριο πετρελαίου στην Τουάπσε, προκαλώντας πυρκαγιά, ενώ σημειώθηκε πετρελαιοκηλίδα στη θάλασσα. Το διυλιστήριο, ιδιοκτησίας Rosneft, παραμένει κλειστό από τα μέσα Απριλίου.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Κιμ Γιονγκ Ουν
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν στηρίζει ξανά τον «ιερό πόλεμο» της Ρωσίας στην Ουκρανία

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν διαβεβαίωσε πως η Βόρεια Κορέα στηρίζει τη Ρωσία στην εισβολή της στην Ουκρανία, δηλώνοντας έτοιμος να βοηθήσει τη Μόσχα να νικήσει, σύμφωνα με το KCNA, παρουσία του Ρώσου ΥΠΕΘΑ Μπελοούσοφ.
Μη επανδρωμένο αεροσκάφος αέρα
ΔΙΕΘΝΗ

Δέκα τραυματίες στην Οδησσό από επίθεση ρωσικών drones

Ρωσική επίθεση με drone στην Οδησσό προκάλεσε 10 τραυματισμούς, ανάμεσά τους δύο παιδιά, και ζημιές σε κατοικίες. Η μεγαλύτερη καταστροφή σημειώθηκε στη συνοικία Πριμόρσκι, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές.
Ντόναλντ Τραμπ Βολοντίμιρ Ζελένσκι
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ: Έχω «καλές συζητήσεις» με Πούτιν και Ζελένσκι

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως έχει «καλές συζητήσεις» με Πούτιν και Ζελένσκι, στοχεύοντας στη λύση του πολέμου στην Ουκρανία. Τόνισε ότι εργάζεται για την υπόθεση, αλλά δεν αποκάλυψε πότε μίλησε τελευταία φορά με τον Πούτιν.