ΓΔ: 2102.61 -0.94% Τζίρος: 394.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
Φώτο: Shutterstock

Ο Γκρούσκο: Η Μόσχα χρειάζεται επίσης εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρούσκο, μια ειρηνευτική συμφωνία Ρωσίας-Ουκρανίας πρέπει να περιλαμβάνει και εγγυήσεις ασφαλείας για τη Ρωσία, καθώς χωρίς αυτές δεν είναι δυνατή καμία συμφωνία.

Η επίτευξη συμφωνίας ειρήνης ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία προϋποθέτει τη συμπερίληψη εγγυήσεων ασφαλείας όχι μόνο για το Κίεβο, αλλά και για τη Μόσχα, όπως δήλωσε ανώτερος ρώσος διπλωμάτης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ιζβέστια.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρούσκο τόνισε ότι μια ειρηνευτική συμφωνία πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα ασφαλείας της Ουκρανίας, επισημαίνοντας παράλληλα πως «παράγοντας-κλειδί είναι επίσης τα συμφέροντα ασφαλείας της Ρωσίας».

Όπως υπογράμμισε, κανείς από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχει αναφερθεί σε εγγυήσεις ασφαλείας για τη Ρωσία, κάτι που θεωρεί απαραίτητο για την επίτευξη οποιασδήποτε συμφωνίας ειρήνης. «Χωρίς αυτό, είναι αδύνατη οποιαδήποτε συμφωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το τελευταίο διάστημα πραγματοποιήθηκαν δύο γύροι συνομιλιών μεταξύ διαπραγματευτών του Κιέβου και της Μόσχας, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αν και δεν σημειώθηκε ουσιαστική πρόοδος, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην πρώτη ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου μετά από πέντε μήνες.

Οι προϋποθέσεις και τα αγκάθια των συνομιλιών

Οι εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία παραμένουν ένα από τα πιο δύσκολα ζητήματα, μαζί με τον έλεγχο των εδαφών που τελούν υπό ρωσική κατοχή και τον σχεδιασμό για τη μεταπολεμική ανοικοδόμηση της χώρας.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι είναι ήδη έτοιμα τα σχετικά έγγραφα για τις εγγυήσεις ασφαλείας. Σύμφωνα με την Ιζβέστια, ο κ. Γκρούσκο αναφέρθηκε σε διάφορα στοιχεία που θα μπορούσαν να περιλαμβάνονται σε αυτές.

Μεταξύ άλλων, επανέλαβε τις ρωσικές θέσεις για αποκλεισμό της ένταξης της Ουκρανίας στο NATO, την αποτροπή ανάπτυξης νατοϊκών στρατευμάτων στην ουκρανική επικράτεια και τον τερματισμό της χρήσης του ουκρανικού εδάφους για την πρόκληση «απειλών» προς τη Ρωσία.

Οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να συμμετάσχουν σε επόμενο γύρο διαπραγματεύσεων, χωρίς ωστόσο να έχει καθοριστεί ακόμη η ημερομηνία διεξαγωγής. Ο πρόεδρος Ζελένσκι ανέφερε ότι οι συνομιλίες αναμένεται να πραγματοποιηθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η Ρωσία ετοιμάζει εαρινή επίθεση στην ανατολική Ουκρανία

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκέφθηκε τη γραμμή του μετώπου στο Ντονέτσκ, δηλώνοντας ότι η Ρωσία ετοιμάζει εαρινή επίθεση, ενώ τόνισε τη σημασία της ενίσχυσης των θέσεων του Ντονμπάς ενάντια στον εχθρό.
Κατεστραμμένο κτίριο Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Δύο νεκροί στη Χερσώνα από ουκρανική επίθεση, λέει η Μόσχα

Δύο άμαχοι σκοτώθηκαν και 12 τραυματίστηκαν από ουκρανική επίθεση με drone κοντά σε κατάστημα τροφίμων στο Ολέσκι, στη ρωσικά ελεγχόμενη περιοχή της Χερσώνας, σύμφωνα με τον Μοσχοβίτη κυβερνήτη Βλαντίμιρ Σάλντο.
Φωτιά σε βιομηχανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Επίθεση drones προκάλεσε φωτιά και 5 τραυματίες στο Νοβοροσίσκ

Ρωσία: Πέντε τραυματίες και ζημιές σε 20 κτίρια μετά από επίθεση ουκρανικών drone στη Νοβοροσίσκ. Συμφωνα με Ουκρανία, επλήγησαν τερματικοί πετρελαίου και στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Δεν επιβεβαιώνονται όλες οι πληροφορίες ανεξάρτητα.
Σημαίες Γαλλίας πλήθος
ΔΙΕΘΝΗ

Παρίσι: Αβάσιμοι οι ρωσικοί ισχυρισμοί για πυρηνική βοήθεια στην Ουκρανία

Η Γαλλία απέρριψε ως αβάσιμους τους ρωσικούς ισχυρισμούς ότι η Ουκρανία επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικό όπλο με τη βοήθεια Λονδίνου ή Παρισιού, τονίζοντας πως πρόκειται για ακόμη ένα παράδειγμα ρωσικής παραπληροφόρησης.
Σημαίες Ρωσίας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Δεν ισχύει ο ρωσικός ισχυρισμός για ουκρανικά πυρηνικά όπλα

Η Βρετανία διαψεύδει ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι η ίδια και η Γαλλία βοηθούν την Ουκρανία να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, τονίζοντας πως πρόκειται για προσπάθεια του Πούτιν να αποπροσανατολίσει από τις πράξεις του στην Ουκρανία.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Το Κίεβο χαρακτηρίζει παράλογο τον ρωσικό ισχυρισμό για πυρηνικά

Η Ουκρανία απέρριψε ως «παράλογο» τον ρωσικό ισχυρισμό ότι επιδιώκει πυρηνικά όπλα με τη βοήθεια Βρετανίας και Γαλλίας, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει τις ρωσικές «βόμβες παραπληροφόρησης».