ΓΔ: 2506.79 0.24% Τζίρος: 286.75 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Αστυνομική κορδέλα εγκλήματος

ΗΠΑ: Σύλληψη υπόπτου για την επίθεση στο προξενείο της Βεγγάζης το 2012

Οι ΗΠΑ συνέλαβαν τον Ζουμπάγιαρ αλ-Μπακούς για συμμετοχή στην επίθεση στο προξενείο στη Βεγγάζη το 2012. Εκδόθηκε στις ΗΠΑ και κατηγορείται για φόνο, εμπρησμό και τρομοκρατία, σύμφωνα με τη υπουργό Δικαιοσύνης Παμ Μπόντι.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνέλαβαν έναν ύποπτο για τον ρόλο του στην επίθεση του 2012 στο προξενείο των ΗΠΑ στη Βεγγάζη της Λιβύης, σύμφωνα με ανακοίνωση της υπουργού Δικαιοσύνης Παμ Μπόντι.

Η Μπόντι ανέφερε ότι ο Ζουμπάγιαρ αλ-Μπακούς εκδόθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες και θα βρεθεί αντιμέτωπος με κατηγορίες για φόνο, εμπρησμό και τρομοκρατία. Η σύλληψη πραγματοποιήθηκε από το FBI και, όπως δήλωσε η υπουργός, ο ύποπτος «προσγειώθηκε στην αεροπορική βάση Άντριους στις 3 π.μ. σήμερα το πρωί και βρίσκεται υπό την κράτησή μας».

Η επίθεση στη Βεγγάζη είχε προκαλέσει τον θάνατο τεσσάρων Αμερικανών στρατιωτών στις 11 Σεπτεμβρίου 2012. Αρχικά θεωρήθηκε αυθόρμητη αντίδραση σε διαμαρτυρίες, ωστόσο αργότερα αναγνωρίστηκε ως οργανωμένη ενέργεια εξτρεμιστών, με ορισμένους να συνδέονται με ομάδες που σχετίζονταν με την Αλ Κάιντα.

Ήδη δύο άτομα έχουν συλληφθεί και καταδικαστεί για συμμετοχή στην ίδια επίθεση, η οποία αποτέλεσε σημείο αναφοράς για το χάος που επικρατούσε τότε στη Βεγγάζη και τη Λιβύη γενικότερα. Το περιστατικό ανέδειξε την αστάθεια και την αυξημένη παρουσία τρομοκρατικών οργανώσεων στην περιοχή.

Η υπόθεση είχε προκαλέσει έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τους Ρεπουμπλικάνους του Κογκρέσου να συγκρούονται με την τότε υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, ενόψει της υποψηφιότητάς της για την προεδρία το 2016 ως υποψήφια των Δημοκρατικών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ένοπλος επιτέθηκε σε δεξίωση με παρόντα τον Τραμπ στην Ουάσινγκτον

Ο Τραμπ χαρακτήρισε «εν δυνάμει δολοφόνο» τον ένοπλο που συνελήφθη όταν προσπάθησε να παραβιάσει δεξίωση με παρόντα τον ίδιο. Τόνισε πως δεν είναι η πρώτη φορά που απειλείται η Δημοκρατία από τέτοιες ενέργειες.
Marfin επέτειος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρυσοχοΐδης: Υπήρχε υλικό για τη Marfin αλλά δεν αξιοποιήθηκε σωστά

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης εξήγησε πως 16 χρόνια μετά την τραγωδία της Marfin, η ΕΛΑΣ κατάφερε με συστηματική έρευνα και αξιοποίηση παλιού υλικού να οδηγήσει σε τρεις συλλήψεις, χάρη στη σωστή αξιολόγηση των στοιχείων.
Κυριάκος Μητσοτάκης βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Αναγκαίο ένα ενιαίο μέτωπο κατά της τρομοκρατίας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εβδομαδιαία ανασκόπησή του, χαρακτήρισε τις πρόσφατες συλλήψεις για Marfin και Βάγια Νέστορα σημαντικές για τη Δημοκρατία. Τόνισε επίσης τη σταθερή στάση της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και τη σημασία της διπλωματίας στη Μέση Ανατολή.
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: 8 άνδρες κατηγορούνται για τρομοκρατία λόγω σχεδίου επίθεσης στον Τραμπ

Οκτώ άνδρες 19-32 ετών κατηγορούνται για απόπειρα φόνου και τρομοκρατία, επειδή σχεδίαζαν επίθεση με drones σε εκδήλωση MMA για τα γενέθλια του Τραμπ, με στόχο ΗΠΑ αξιωματούχους. Η επίθεση φέρεται να αφορούσε και τον Νετανιάχου.