ΓΔ: 2188.68 -0.55% Τζίρος: 284.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Βενεζουέλα στρατιώτης πλήθος
Στρατιώτης της Βενεζουέλας με πολίτες σε συγκέντρωση ή εκλογική διαδικασία.

Βενεζουέλα: 17 ακόμη πολιτικοί κρατούμενοι αποφυλακίστηκαν, λέει ΜΚΟ

Δεκαεπτά πολιτικοί κρατούμενοι αποφυλακίστηκαν στη Βενεζουέλα, μετά από πίεση των ΗΠΑ και κυβερνητικές υποσχέσεις. Από τις 8 Ιανουαρίου έχουν ελευθερωθεί συνολικά 367 άτομα, ενώ πάνω από 600 παραμένουν κρατούμενοι.

Τουλάχιστον 17 πολιτικοί κρατούμενοι αποφυλακίστηκαν την Τετάρτη στη Βενεζουέλα, στο πλαίσιο των απελευθερώσεων που είχε υποσχεθεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση της χώρας. Οι εξελίξεις αυτές έρχονται μετά από πιέσεις των ΗΠΑ και τη στρατιωτική επιχείρηση που οδήγησε στη σύλληψη του προέδρου Νικολάς Μαδούρο στις 3 Ιανουαρίου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε μη κυβερνητική οργάνωση.

Η ΜΚΟ Foro Penal ανέφερε ότι επαλήθευσε 17 περιπτώσεις απελευθέρωσης πολιτικών κρατουμένων, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των αποφυλακισθέντων από τις 8 Ιανουαρίου σε 367. Όπως δήλωσε ο διευθυντής της οργάνωσης, Αλφρέδο Ρομέρο, οι αποφυλακίσεις πραγματοποιήθηκαν σε τέσσερις φυλακές κοντά στην πρωτεύουσα Καράκας.

Παρά τις πρόσφατες αποφυλακίσεις, ο αριθμός των πολιτικών κρατουμένων στη Βενεζουέλα παραμένει υψηλός, ξεπερνώντας τους 600, σύμφωνα πάντα με τη Foro Penal.

Οι αρχές της χώρας είχαν ανακοινώσει στις 8 Ιανουαρίου την απελευθέρωση «μεγάλου αριθμού» κρατουμένων. Ωστόσο, η αντιπολίτευση και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι οι αποφυλακίσεις προχωρούν με αργούς ρυθμούς, ενώ συγγενείς των κρατουμένων συνεχίζουν να διαμαρτύρονται έξω από τα κέντρα κράτησης.

Η υπηρεσιακή πρόεδρος Ντέλσι Ροδρίγκες ανακοίνωσε την Παρασκευή την κατάθεση νόμου για γενική αμνηστία, που θα αφορά κρατούμενους τους οποίους η αντιπολίτευση και οι ΜΚΟ χαρακτηρίζουν πολιτικούς. Σύμφωνα με τον νέο νόμο, οι συγκεκριμένοι κρατούμενοι δεν θα αντιμετωπίζουν πλέον δικαστικές διώξεις, ενώ προς το παρόν οι αποφυλακίσεις γίνονται υπό όρους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νικολάς Μαδούρο πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ εγκρίνουν δαπάνη υπεράσπισης του Μαδούρο από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενέκρινε την πληρωμή της νομικής υπεράσπισης του Νικολάς Μαδούρο από το Καράκας, επιτρέποντας πρόσβαση σε δικηγόρους μετά από περιορισμούς λόγω κυρώσεων, όπως αποκαλύπτει σχετικό δικαστικό έγγραφο.
Σημαίες ΗΠΑ Βενεζουέλας
ΔΙΕΘΝΗ

Νέος επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής έφθασε στο Καράκας

Ο Τζον Μπάρετ, νέος επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα, έφτασε σήμερα, σηματοδοτώντας πρόοδο στην εξομάλυνση των σχέσεων Ουάσινγκτον-Καράκας μετά την ανατροπή Μαδούρο.
Μαρία Κορίνα Ματσάδο συγκέντρωση
ΔΙΕΘΝΗ

Μαρία Κορίνα Ματσάδο: Επιστροφή και απαίτηση άμεσων εκλογών στη Βενεζουέλα

Η ηγέτις της αντιπολίτευσης Βενεζουέλας, Μαρία Κορίνα Ματσάδο, δηλώνει αισιόδοξη για επιστροφή στην πατρίδα της πριν το 2026 και καλεί τις ΗΠΑ να επιταχύνουν την πορεία προς δίκαιες εκλογές, προειδοποιώντας για ενδεχόμενη αναταραχή.
Σημαίες ΗΠΑ Βενεζουέλας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τζον Μπάρετ αναλαμβάνει επικεφαλής της αποστολής στη Βενεζουέλα

Ο Τζον Μπάρετ ορίστηκε νέος επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στη Βενεζουέλα, λίγους μήνες μετά τη σύλληψη του Νικολάς Μαδούρο. Οι ΗΠΑ και Βενεζουέλα αποκατέστησαν τις σχέσεις τους, χωρίς ακόμα πρέσβη.
Ντέλσι Ροντρίγκες Βενεζουέλα
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Άρση κυρώσεων κατά της μεταβατικής προέδρου της Βενεζουέλας

Οι ΗΠΑ ήραν σήμερα τις κυρώσεις κατά της προσωρινής προέδρου της Βενεζουέλας Ντέλσι Ροδρίγκες, σε μια προσπάθεια βελτίωσης των διμερών σχέσεων, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.