ΓΔ: 2183.44 0.21% Τζίρος: 209.25 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Σημαία Ισπανίας
Η εθνική σημαία της Ισπανίας με το εθνόσημο και έντονα χρώματα.

Κινητοποιήσεις ακροδεξιών με αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης στην Ισπανία

Οι διαδηλωτές ζητούσαν την παραίτηση του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης για την διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και επειδή επέβαλαν καραντίνα με αποτέλεσμα να πληγεί η οικονομία και η απασχόληση.

Χιλιάδες αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες, που προκαλούσαν εκκωφαντικό θόρυβο με τις κόρνες τους, «παρέλασαν» σήμερα στους δρόμους της Μαδρίτης, στο πλαίσιο της πανεθνικής κινητοποίησης που οργάνωσε το ακροδεξιό κόμμα Vox σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καραντίνα.

Η Ισπανία, που επέβαλε μια από τις αυστηρότερες καραντίνες στην Ευρώπη στις 14 Μαρτίου, άρχισε να χαλαρώνει τα μέτρα. Ωστόσο η άρση αυτή δεν αφορούσε τη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη, τις δύο περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από τον κορονοϊό.

Οι διαδηλωτές ζητούσαν την παραίτηση του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Πάμπλο Ιγκλέσιας, όχι μόνο για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκαν την υγειονομική κρίση αλλά κυρίως επειδή επέβαλαν καραντίνα με αποτέλεσμα να πληγεί η οικονομία και η απασχόληση.

Ο ηγέτης του Vox Σαντιάγο Αμπάσκαλ, που ήταν επικεφαλής της διαδήλωσης στη Μαδρίτη, εκφώνησε μια ομιλία που μεταδόθηκε από τον ραδιοφωνικό σταθμό EsRadio, ώστε να την ακούν όσοι βρίσκονταν στα αυτοκίνητά τους. Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση είναι «άμεσα υπεύθυνη για τη χειρότερη διαχείριση της κρίσης σε ολόκληρο τον πλανήτη».

Παρόμοιες κινητοποιήσεις έγιναν επίσης στη Σεβίλη και τη Βαρκελώνη.

Στη Μαδρίτη και την Καταλονία η χαλάρωση των μέτρων θα ξεκινήσει την Δευτέρα. Αργότερα σήμερα ο Σάντσεθ πρόκειται να κάνει μια ανακοίνωση που θα μεταδοθεί απευθείας από την τηλεόραση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γερμανική Αστυνομία νύχτα
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Έρευνα για ακροδεξιό, αντισημιτικό δίκτυο σε εκδοτικό οίκο

Εκτεταμένες έρευνες σε Γερμανία, Πολωνία και Ισπανία ενάντια σε ακροδεξιό αντισημιτικό δίκτυο του εκδοτικού οίκου «Der Schelm», με συλλήψεις υπόπτων. Ο εκδότης καταζητείται διεθνώς, ενώ πελάτες περιλαμβάνουν και μέλη της AfD.
Πολεμικά πλοία ασκήσεων
ΔΙΕΘΝΗ

Στην Κύπρο κατέπλευσε η ιταλική φρεγάτα Federico Martinengo

Η φρεγάτα Federico Martinengo του Ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού βρίσκεται στα ανοιχτά της Κύπρου, με πλήρωμα άνω των 160 ατόμων, συμμετέχοντας σε πρωτοβουλία προστασίας της Κύπρου σε συντονισμό με Γαλλία και Ισπανία.
Κτίριο Μαδρίτης Ισπανία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ισπανία βάζει τέλος στα καθήκοντα της πρέσβειράς της στο Ισραήλ

Η Ισπανία έθεσε τέλος στα καθήκοντα της πρεσβευτού της στο Ισραήλ, που είχε ανακληθεί λόγω εντάσεων. Αν διοριστεί νέος πρεσβευτής, θα χρειαστεί έγκριση των ισραηλινών αρχών. Η Ισπανία στηρίζει κριτική στάση απέναντι στη κυβέρνηση Νετανιάχου.
Αντόνιο Κόστα πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Κόστα: Ισχυρό δείγμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης η στήριξη στην Κύπρο

Ο Αντόνιο Κόστα τόνισε ότι η Ρωσία ωφελείται από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή λόγω ανόδου των ενεργειακών τιμών και μείωσης στήριξης στην Ουκρανία. Καταδίκασε τις επιθέσεις του Ιράν και ανέδειξε τη σημασία ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.
Κώστας Ζαχαριάδης ομιλεί
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Ζαχαριάδης: Τέτοια υπερήφανη ηγεσία χρειάζονται Ελλάδα και Ευρώπη

Ο Κώστας Ζαχαριάδης επαινεί τη στάση της Ισπανίας στον πόλεμο του Ιράν, τονίζοντας πως τέτοιες ηγεσίες χρειάζονται η Ελλάδα και η Ευρώπη, και αναφέρει ότι η Ισπανία υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο.