ΓΔ: 2619.08 -0.15% Τζίρος: 424.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας

Λήγει η τελευταία πυρηνική συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας χωρίς διάλογο

Η Νέα START, η τελευταία συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας για τα πυρηνικά, λήγει στις 5 Φεβρουαρίου, αυξάνοντας τον κίνδυνο εξάπλωσης πυρηνικών. Ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί αν θα υπάρξει νέα συμφωνία από τις δυο πλευρές.

Σε λίγες ημέρες λήγει η τελευταία σημαντική συμφωνία ελέγχου των πυρηνικών εξοπλισμών μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, η Νέα START, γεγονός που εντείνει τους κινδύνους πυρηνικής εξάπλωσης σε ένα ιδιαίτερα ασταθές διεθνές περιβάλλον.

Η συνθήκη, που είχε υπογραφεί το 2010, προέβλεπε περιορισμούς τόσο στις ανεπτυγμένες πυρηνικές κεφαλές όσο και στους εκτοξευτήρες και στρατηγικά βομβαρδιστικά, εισάγοντας ταυτόχρονα μηχανισμούς επαλήθευσης. Οι επιθεωρήσεις όμως ανεστάλησαν το 2023 λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Παρά τις προτάσεις για παράταση της ισχύος της συνθήκης, δεν υπήρξε επίσημη απάντηση από την Ουάσιγκτον στην πρόταση της Μόσχας, ενώ οι συνομιλίες για ανανέωση παρέμειναν στάσιμες κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Ντόναλντ Τραμπ. Ο ίδιος τόνιζε την ανάγκη να συμπεριληφθεί και η Κίνα σε οποιαδήποτε νέα συμφωνία ελέγχου οπλοστασίων.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος Τραμπ επιθυμεί τη διατήρηση των υφιστάμενων ορίων στα πυρηνικά όπλα και την εμπλοκή της Κίνας στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει παρουσιαστεί συνεκτική στρατηγική.

Το 2025 χαρακτηρίστηκε από αμερικανικά πλήγματα σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, δοκιμές νέων ρωσικών πυραύλων και ταχεία ενίσχυση του κινεζικού πυρηνικού οπλοστασίου, γεγονότα που επιδεινώνουν το παγκόσμιο κλίμα ασφάλειας. Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, προειδοποίησε πρόσφατα για αυξημένο κίνδυνο εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων λόγω της «αποσύνθεσης του νομικού πλαισίου για τον έλεγχο των εξοπλισμών».

Ρώσοι και Αμερικανοί τηρούν στάση αναμονής ως προς τις επόμενες κινήσεις, με αναλυτές να επισημαίνουν ότι η Μόσχα πιθανότατα θα αντιδράσει ανάλογα με τις εξελίξεις στην αμερικανική πλευρά. Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ είχαν ήδη αποσυρθεί το 2019 από άλλη βασική συμφωνία αφοπλισμού, τη συνθήκη INF για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς.

Κομβικό σημείο αναμένεται να αποτελέσει η διάσκεψη για την αναθεώρηση της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (TNP), που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο στη Νέα Υόρκη. Ειδικοί εκτιμούν ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να οδηγηθεί σε διπλωματική αποτυχία, γεγονός που θα επιφέρει περαιτέρω αβεβαιότητα στο πεδίο της παγκόσμιας πυρηνικής ασφάλειας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους
ΔΙΕΘΝΗ

Μαζικός βομβαρδισμός σε ρωσική βιομηχανία και διυλιστήριο

Επίθεση με drones έπληξε βιομηχανική μονάδα στην περιφέρεια Νίζνι Νόβγκοροντ, 400 χλμ. από τη Μόσχα, προκαλώντας σοβαρές ζημιές αλλά χωρίς θύματα, ανέφεραν οι ρωσικές αρχές. Η Ουκρανία υποστηρίζει ότι στόχος ήταν πετρελαϊκό διυλιστήριο.
Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Οι ΗΠΑ πρέπει να πλήξουν έναν ή δύο ακόμη στόχους στο Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε πως οι ΗΠΑ έχουν εξουδετερώσει τις πυρηνικές δυνατότητες του Ιράν, αλλά απομένει να στοχεύσουν μία ή δύο τοποθεσίες, όπως το «Βουνό της Αξίνας», όπου φέρεται να υπάρχει οχυρωμένη πυρηνική εγκατάσταση.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Στην Κωνσταντινούπολη ο Ζελένσκι για συναντήσεις με τον Ερντογάν

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έφτασε στην Κωνσταντινούπολη για συνομιλίες με τον Ταγίπ Ερντογάν. Στο επίκεντρο της συνάντησης ο πόλεμος με τη Ρωσία, η ασφάλεια και οι μεταφορές στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και διπλωματικές προοπτικές.
Σύστημα Patriot σε δράση
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Εγκρίθηκε η πώληση πυραύλων Patriot στην Ουκρανία από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Οι ΗΠΑ ενέκριναν την πιθανή πώληση 500 πυραύλων Patriot στην Ουκρανία, αξίας άνω των δύο δισ. δολαρίων. Η συμφωνία χρειάζεται έγκριση Κογκρέσου και η Ουκρανία θα χρηματοδοτήσει με διεθνείς συνεισφορές και ευρωπαϊκό δάνειο.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Ζελένσκι-Ερντογάν αύριο στην Κωνσταντινούπολη

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι επισκέπτεται αύριο την Κωνσταντινούπολη, μετά από πρόσκληση του Ερντογάν, για συνομιλίες σχετικά με τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, τη Μαύρη Θάλασσα και τις διμερείς σχέσεις, σύμφωνα με την τουρκική προεδρία.