ΓΔ: 2132.56 0.10% Τζίρος: 267.45 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
Οι σημαίες των ΗΠΑ και της Ρωσίας δίπλα-δίπλα, συμβολίζοντας διπλωματικές σχέσεις ή διαπραγματεύσεις.

Λήγει η τελευταία πυρηνική συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας χωρίς διάλογο

Η Νέα START, η τελευταία συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας για τα πυρηνικά, λήγει στις 5 Φεβρουαρίου, αυξάνοντας τον κίνδυνο εξάπλωσης πυρηνικών. Ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί αν θα υπάρξει νέα συμφωνία από τις δυο πλευρές.

Σε λίγες ημέρες λήγει η τελευταία σημαντική συμφωνία ελέγχου των πυρηνικών εξοπλισμών μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, η Νέα START, γεγονός που εντείνει τους κινδύνους πυρηνικής εξάπλωσης σε ένα ιδιαίτερα ασταθές διεθνές περιβάλλον.

Η συνθήκη, που είχε υπογραφεί το 2010, προέβλεπε περιορισμούς τόσο στις ανεπτυγμένες πυρηνικές κεφαλές όσο και στους εκτοξευτήρες και στρατηγικά βομβαρδιστικά, εισάγοντας ταυτόχρονα μηχανισμούς επαλήθευσης. Οι επιθεωρήσεις όμως ανεστάλησαν το 2023 λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Παρά τις προτάσεις για παράταση της ισχύος της συνθήκης, δεν υπήρξε επίσημη απάντηση από την Ουάσιγκτον στην πρόταση της Μόσχας, ενώ οι συνομιλίες για ανανέωση παρέμειναν στάσιμες κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Ντόναλντ Τραμπ. Ο ίδιος τόνιζε την ανάγκη να συμπεριληφθεί και η Κίνα σε οποιαδήποτε νέα συμφωνία ελέγχου οπλοστασίων.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος Τραμπ επιθυμεί τη διατήρηση των υφιστάμενων ορίων στα πυρηνικά όπλα και την εμπλοκή της Κίνας στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει παρουσιαστεί συνεκτική στρατηγική.

Το 2025 χαρακτηρίστηκε από αμερικανικά πλήγματα σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, δοκιμές νέων ρωσικών πυραύλων και ταχεία ενίσχυση του κινεζικού πυρηνικού οπλοστασίου, γεγονότα που επιδεινώνουν το παγκόσμιο κλίμα ασφάλειας. Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, προειδοποίησε πρόσφατα για αυξημένο κίνδυνο εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων λόγω της «αποσύνθεσης του νομικού πλαισίου για τον έλεγχο των εξοπλισμών».

Ρώσοι και Αμερικανοί τηρούν στάση αναμονής ως προς τις επόμενες κινήσεις, με αναλυτές να επισημαίνουν ότι η Μόσχα πιθανότατα θα αντιδράσει ανάλογα με τις εξελίξεις στην αμερικανική πλευρά. Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ είχαν ήδη αποσυρθεί το 2019 από άλλη βασική συμφωνία αφοπλισμού, τη συνθήκη INF για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς.

Κομβικό σημείο αναμένεται να αποτελέσει η διάσκεψη για την αναθεώρηση της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (TNP), που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο στη Νέα Υόρκη. Ειδικοί εκτιμούν ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να οδηγηθεί σε διπλωματική αποτυχία, γεγονός που θα επιφέρει περαιτέρω αβεβαιότητα στο πεδίο της παγκόσμιας πυρηνικής ασφάλειας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καπνός Μεσανατολικό ξέσπασμα
ΔΙΕΘΝΗ

Εκρήξεις και προειδοποιήσεις για πυραύλους στο Τελ Αβίβ μετά από επίθεση Ιράν

Ισχυρές εκρήξεις και σειρήνες προειδοποίησης σημειώθηκαν στο Τελ Αβίβ μετά από εκτοξεύσεις πυραύλων από το Ιράν, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό. Εκρήξεις ακούστηκαν μέχρι την Ιερουσαλήμ και μαύρος καπνός φάνηκε σε δύο σημεία.
Ιρανικοί βαλλιστικοί πύραυλοι
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Νέα πυραυλικά πλήγματα στο Ισραήλ και προειδοποίηση σε ΗΠΑ

Το Ιράν ανακοίνωσε νέα πυραυλική επίθεση κατά του Ισραήλ στη 14η μέρα της σύγκρουσης, προειδοποιώντας για «αξέχαστο μάθημα» σε ΗΠΑ και Ισραήλ μετά την πρόσφατη επίθεση στη χώρα, σύμφωνα με κρατικά μέσα.
Καπνός στην Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ προς Ισραήλ και Χεζμπολάχ: Σταματήστε τώρα τον πόλεμο στον Λίβανο

Ο Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε το Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ να συμφωνήσουν σε κατάπαυση πυρός στον Λίβανο, τονίζοντας ότι η περιοχή χρειάζεται ισχυρά κράτη και όχι ένοπλες οργανώσεις, εκφράζοντας την ελπίδα για ειρηνικό Λίβανο.
Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερες αμερικανικές επιθέσεις στη Μέση Ανατολή προαναγγέλλει ο ΥΠΕΘΑ

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ, δήλωσε ότι την Παρασκευή θα σημειωθούν οι περισσότερες αμερικανικές επιθέσεις κατά ιρανικών στόχων, ενώ ανέφερε πως ο νέος ανώτατος ηγέτης του Ιράν είναι τραυματισμένος και ίσως παραμορφωμένος.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: ΗΠΑ θα συνοδεύσουν πλοία στο Στενό Χορμούζ εάν απαιτηθεί

Ο Τραμπ δήλωσε στο Fox News ότι οι ΗΠΑ θα συνοδεύσουν πλοία στο Στενό του Χορμούζ αν χρειαστεί και προειδοποίησε για σκληρά πλήγματα κατά του Ιράν την επόμενη εβδομάδα, χωρίς να δώσει επιπλέον λεπτομέρειες.
Ιρανικοί βαλλιστικοί πύραυλοι
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Βλήμα από Ιράν αναχαιτίστηκε στον εναέριο χώρο της από ΝΑΤΟ

Το τουρκικό Υπ. Άμυνας επιβεβαίωσε ότι τρίτος ιρανικός βαλλιστικός πύραυλος αναχαιτίστηκε από δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην ανατολική Μεσόγειο. Η Άγκυρα διαβεβαιώνει πως λαμβάνει μέτρα για την ασφάλεια και παρακολουθεί τις εξελίξεις.